50% от малкия бизнес трудно оцелява
/ брой: 41
Без излишен оптимизъм започва годината за малкия и среден бизнес у нас. Докато инфлацията расте, а страхът от рецесия се засилва, търговците и ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета) секторът остават притеснени от настоящето и несигурни за бъдещето, показва проучване на Glovo. Близо половината от участниците в изследването твърдят, че са в "режим на оцеляване", а едва 25 на сто от тях предвиждат значителен растеж до края на 2023-а.
Промяната в потребителските навици след пандемията и последвалият икономически спад са основната причина за тревога. Като непосредствено предизвикателство повече от половината от анкетираните посочват свитите разходи на клиентите (57%) и инфлацията (54%), а близо три четвърти се притесняват за бъдещите печалби.
Преобладаваща част от участниците (88%) в проучването са убедени, че за да останат конкурентни на пазара, трябва да познават добре потребителските нужди. Според 76% от запитаните, в бъдеще клиентите ще искат още по-голям избор и по-персонализирани услуги. Близо 40 на сто пък са забелязали, че съвременните консуматори се интересуват повече от опита си при поръчка на храна онлайн, отколкото от преживяването във физическите обекти. 32% смятат оптимизацията на доставките за решаваща за бъдещето на техния бизнес.