14 Юли 2024неделя18:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Над 8100 са с двойка по български език на матурите

автор:Дума

visibility 1607

Средният резултат на този випуск на задължителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка добър 3,93. Резултатът е съизмерим, но малко по-нисък - с около 2,5 точки, от този през предходната година, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 

За разлика от миналата година, когато слаби оценки по български бяха получили около 7195 ученици (около 17%), тази година двойките са над 8136, или 18%. Средните и добрите оценки се увеличават малко, докато много добрите и отличните намаляват. Шестици по български са получили само 3.8% от учениците, или около 1700 младежи.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) се състоя на 19 май. "Пътят на посвещаването в любовта" беше темата, по която зрелостниците писаха тогава интерпретативно съчинение върху "Посвещение" на поетесата Петя Дубарова. Втората възможност беше есе на тема "Живот в мрежата". 

По вариант 2 писаха зрелостниците на втория задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращи предмети, който се проведе на 23 май. В същия ден беше и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация - за учениците, които учат в професионални гимназии. 

Допълнителните матури по желание бяха в периода 26 - 31 май.

Повечето зрелостници са харесали темата на есето - 32 506 (71%), а интерпретативно съчинение са създавали 9119 (20%), съобщават днес от МОН.  В работите на 4239 зрелостници (9%) не е създаден текст, а 862 от тях само са преписали стихотворението. Това са част от анализите, направени след оценяването на работите на явилите се на първия задължителен изпит 45 864 ученици (с близо 3000 повече от миналата година).

Повечето зрелостници се справят със задачите, изискващи възпроизвеждане, но задачите, изискващи разбиране, осмисляне, интерпретиране, прилагане на наученото, си остават предизвикателство за мнозина. При езиковите задачи със свободен отговор с най-висок процент на постижимост е задачата, чрез която се проверява членуването на съществително име, а затруднения се отчитат при употребата на бройна форма за множествено число. При литературните задачи със свободен отговор учениците успешно се справят със свързването на изучени творби с имената на техните автори, но трудно извеждат функцията на диалога в повествователен текст. Затрудняват се и при съпоставянето на интерпретацията на дадена тема в изучен и в неизучен текст.

С близо 2500 повече са и зрелостниците положили втория задължителен изпит по профилиращ предмет. Философия и английски език са избрали съответно 80,3% и 69% от изучаващите тези предмети като профилиращи, а информатика и химия и опазване на околната среда - само 4,2% и 1,8%.

Усредненият резултат от този изпит е 62,11 (съизмерим и малко по-висок от този в предходната година). Той отговаря на оценка добър 4,48. По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура се явяват всички завършили 12-и клас, а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, отбелязват експертите от МОН.

С най-висок среден резултат са чуждите езици, а с най-нисък са най-масовите изпити - география и икономика, биология и здравно образование, философия. В сравнение със сесията от предходната 2022 г. резултатите са увеличени с 5 и повече точки по информатика, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, предприемачество, изобразително изкуство, френски език. По-ниски резултати са регистрирани по математика, география и икономика, философия. 
 
С две пълни шестици са 30 зрелостници, а с две отлични оценки - 1086 зрелостници. Две слаби оценки имат 1050 младежи. Максимален брой точки - 100, на някои от изпитите, са постигнали 50 зрелостници. 

Няма зрелостник с нула точки на изпита по български език и литература, а само 9 са с нула точки на втория задължителен изпит.

Както и в предходната година няма зрелостник с нула точки и на двата изпита, но няма и такъв със 100 точки на двете задължителни матури. 
 
Като цяло се запазва подредбата на регионите с най-добри резултати от държавните зрелостни изпити по БЕЛ. Първите пет са: София-град, Смолян, Пловдив, Варна и Благоевград. Последни по резултати са областите: Шумен, Разград, Плевен, Пазарджик и София-област. 

Забелязва се, че Хасково, Добрич, Кърджали и Силистра са единствените региони, които имат по-високи резултати сега в сравнение с предходната година на първата задължителна матура.

За втора поредна година минималният праг за успешност е 30 точки, а отличен 6 получават всички с 95 и повече точки.

Резултатите могат да се видят ТУК.

 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1563

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1472

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1755

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1579

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1774

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1794

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1627

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1631

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ