30 Май 2023вторник05:14 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°. В понеделник въздушната маса над България ще остане неустойчива. Облачността ще бъде значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места в страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Остават условията и за градушки. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21° и 26°, в София - около 21°.

90% от шофьорите са готови колите им сами да ги возят

/ брой: 261

автор:Дума

visibility 1608

Данните от последното изследване, проведено в САЩ, сочат, че шофьорите са готови да се качат на автомобили с автономно управление, но само в случай, че цената на застраховката им падне с 80%. Избор в полза на безпилотните автомобили може да бъде подпомогнат и ако за тях са отделят специални платна за движение в града, което би могло да съкрати времето, изгубено ежедневно в пътуване с 50%.
Изследването е направено по поръчка на застрахователния портал CarInsurance.com и доказва, че главното препятствие по пътя към използването на самоуправляеми автомобили в ежедневния ни живот е недоверието към компютърното управление на автомобила от страна шофьорите. 64% от анкетираните смятат, че компютрите още не могат самостоятелно да приемат решения по начина, на който са способни хората водачи. 75% смятат, че управляват автомобилиа си по-добре от всякакъв компютър и може би същите тези споделят, че едва ли някога биха се доверили на автономен автомобил или автобус да откара децата им до училище.
Около 20% от запитаните водачи са заявили готовност да си закупят напълно автономно движещ се автомобил, ако такъв се предложи на пазара. Ситуацията в мненията се променя драстично, след като водачите са били запитани дали ще си купят подобен автомобил, ако застраховката им поевтинее с 80%. В този случай 34% са казали, че е "много вероятно", че ще се бръкнат за подобен автомобил при такава евтина застраховка, а други 56% съобщават, че биха размисли върху такава възможност. Едва 10% са изключили напълно възможността за закупуване на автономен автомобил, дори и при такова намаление на застраховката.
По данни от друго изследване, проведено от консултинговата компания KPMG, водачите биха били по-възприемчиви към използването на автономни машини, ако им се предоставя отделна лента за движение, оградена от колите на другите участници на пътя, и ако това доведе до съкращаване на загубеното им ежедневно време в пътуване с 50%.
Изследването на застрахователите от CarInsurance.com, включвало и въпрос за това, с какво биха предпочели да се занимават водачите в колата по време на пътуването, когато е управлявана от компютъра. 26% отговарят, че биха си чатили и есемесвали с приятели, 21% че ще четат, 21% че ще се наслаждават на изгледа от прозорците на колата или че ще следят пътя, 10% биха спали, 8% биха гледали филми, 7% да играят карти или други игри, а едва 7% са направили избор в полза на работата си.
Всички анкетирани са се обединили около мнението, че автономните автомобили ще станат реалност, заради усилията на автопроизводителните компании, а не заради компютърните гиганти като Google или Microsoft. В последните вярват едва 15% от анкетираните, докато болшинството - 54%, отдават предпочитанието си в тази сфера на компании, като Honda, Ford или Toyota. 18% смятат, че подобен автомобил спокойно може да направи Tesla Motors, 12% пък вярват, че те ще са дело на Apple или Samsung.
Трябва да се подчертае, че според данни на трето изследване, проведено от компанията Cisco Systems, болшинството купувачи в света се отнасят положително към технологията на самоуправляемите автомобили. В 10 страни на света над половината от участниците на това глобално изследване - 57%, са заявили, че не са против пътуванията в автомобил с автономно управление. Интересен момент е, че с най-голямо доверие безпилотните автомобили се ползват сред потребителите в страните с развиващи се пазари - Бразилия (96%), Индия (86%), Китай (70%), Русия (57%), докато в страната с една от най-развитите икономики и пазари в света - Щатите, доверието към роботизираните автомобили с автономно управление е около 60%.

Властта иска ново удължаване на Бюджет 2022

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 100

Анкета на МФ: Лихвите - нагоре, спад в темпа на кредитиране

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 100

Окончателно: Още година безмитен внос от Украйна

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 100

Безизходица: Животновъди подаряват млякото си

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 100

Ердоган срещу Кълъчдароглу

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 100

САЩ избегнаха фалит в последния момент

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 100

Рокади в сръбската управляваща партия

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 100

Омерта

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 100

Хаос върху хаоса

автор:Иван Ченчев

visibility 350

/ брой: 100

Разпад на държавността

автор:Георги ГЬОКОВ

visibility 288

/ брой: 100

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ