21 Юни 2024петък04:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Ал Кайда" вдъхновява. Четете!

Терористичната мрежа воюва за сърцата на последователите си и на медийния фронт

/ брой: 71

автор:Калина Йотова

visibility 1966

Кое е общото между съветите за красота и автомата? На пръв поглед е почти невъзможно да се проследи тънката червена нишка, свързваща естетиката и арсенала, но на втори прочит отговорът е очевиден. Корицата на списание "Ал-Шамика" или величествената жена. Новото издание няма претенции да е поредната издънка на пазара за "съвременната жена", но иска да се наложи като ислямистката версия на западните лайфстайл ръководства... за кандидат-невестите на бойците на джихада.
"Ал-Шамика" се списва на арабски и е на разположение на читателките си в интернет. Твърди се, че по-голямата част от редакторския екип е съставен от дами, а на неговите тридесетина страници може да се видят напътствия как да открием правилния мъж ("да се омъжим за муджахидин"), как да постигнем идеалния тен (да си стоим у дома със закрито лице) и други хитринки от първа необходимост или от етикета. Поучителните текстове "как да не излизаме, освен когато е необходимо" и винаги да носим никаб, който ни предпазва от слънчевите лъчи, се допълват от интервюта със съпруги на мъченици и възхвали на определен начин на живот. Защото "враговете знаят много добре какво би станало, ако жените стъпят на полето на джихада". И още "мъченичеството ще възнагради вярващия със сигурност, безопасност и щастие". Наред с лековатите писания за предимствата и недостатъците на маските за лице с мед и силното обтриване с кърпа, списанието поднася ясно своето основно послание. "Ислямският народ се нуждае от жени, които познават истината за своята религия и разбират какво очакваме от тях", се казва в уводната статия на първия брой. Младите жени трябва да "отглеждат децата си в традицията на джихада" или "да изградят стабилен дом, за да може съпругът им да се посвети изцяло на свещената война".
"Посланието на "Ал-Шамика" не е новаторско, тъй като ислямистките движения винаги са отдавали важна роля на жените като опора на мъжете, посветили се на джихад", обяснява Гилбърт Рамзи, експерт по ислямистките мрежи и интернет в центъра за изследване на тероризма и политическото насилие към университета "Сейнт Анрюс". Според Рамзи в интернет пространството джихадът е породил една истинска субкултура, в която не господстват призивите към насилие. "Радикалните движения, които възхваляват свещената война, съсредоточават усилията си върху форумите и блоговете, където се стараят да обяснят, че като подкрепяш джихада с малки всекидневни жестове, значи вземаш участие в него", допълва Рамзи. "Ал-Шамика" не призовава читателките си към насилие, нито има рубрика за туризъм с препоръки как терористите да съчетават работата с разглеждането на забележителности. По-скоро списанието се вписва в мимолетната традиция на друго радикално издание за жени - "Ал-Ханса" от 2004 г. (по името на арабската поетеса, прославила в творбите си своите братя и синове, загинали в битки), близко до агресивния тон на "Саут ал-Джихад" (гласът на джихад), чийто основател е покойният лидер на "Ал Кайда" в Саудитска Арабия Абдул Азиз ал-Мукрин. И дори "Наследничките на Ханса" от 2010 г., потънало в медийно забвение само след два броя, както отбеляза в. "Индипендънт".
"Ал-Шамика" се появи няколко месеца след като терористичната мрежа публикува първото си англоезично списание "Inspire" (вдъхновявам), насочено към младата публика в западните страни. Идеята на проекта е да подтикне младежите към терористични актове. Смята се, че негов редактор е американският гражданин Самир Хан, който се укрива в Йемен. Преди това Хан пуска серия от джихадистки списания "Jihad Recollections" (джихадистки спомени), популярни в интернет средите на радикалните ислямисти. Пропагандното "Inspire" (юли 2010 г.) е спонсорирано от групировката "Ал Кайда на Арабския полуостров". В първия си брой от 67 страници то носи "послание към народа на Йемен", възпроизведено от запис на Айман Ал-Зауахири - дясната ръка на Осама бин Ладен, и обръщение от самия терорист номер 1 на тема "Как да спасим земята". На корицата се мъдри цитат от радикалния имам Ануар ал Аулаки (Нека душите ви бъдат принесени в жертва на вас), прочут с пламенните си проповеди в американските джамии и вероятно свързан с неуспешния атентат срещу самолета Амстердам-Детройт по Коледа през 2009 г. За хората с уклон към по-сериозните четива изданието предлага интервю с лидера на "Ал Кайда на Арабския полуостров", който обещава "да даде отговори на различни въпроси относно джихада". За да е докрай полезно на младата си публика, "Inspire" дава "пълни, но лесни" инструкции "как да си направим бомба в кухнята на мама". Има място за хронологията "От Осама до Обама", както и за рубриката с по-общи информации "Ние чуваме света".
Бившият агент на ЦРУ Брус Ридъл сподели пред "Хъфтингтън пост", че вярва в автентичността на "Inspire". По думите му изданието има за цел да призове джихадистите да увеличат атаките като тези в тексаската военна база Форт Худ или неуспешния атентат на Таймс скуеър. Но други изразяват съмнения заради неприсъщия за джихадистите стил, достоен по-скоро за нелепа пародия. Има и такива, които смятат, че списанието е дело на американските тайни служби, един вид капан за желаещите да се включат във войната. И тук може да се поспори, защото, ако съдържащият троянски кон файл на първия брой на "Inspire" може да е бил хакнат от ЦРУ, то чисто техническите проблеми, като неумението да компресират списанието, са недопостими за спецовете от тайните служби. По един или друг начин ситуацията създава условия за дебати и разсъждения. Като например дали основната публика на списанието не са младите мюсюлмани на Запад, които ще тръгнат на джихад, а самите западни медии, които, докато разпространяват масово и ефективно появата на всеки нов канал за влияние на терористичната мрежа, всъщност стават индиректно носители на радикалните идеи.
По-интересно е, че вторият (октомврийски) брой на вдъхновяващото списание не отстъпи идеологически на предшественика си. Смразяващото му съдържание предлага теми като "как да създадем абсолютната адска машина, която да покосява враговете на Аллах" (или различното приложение на пикапа със стоманени остриета, който се качва върху оживен тротоар). Все пак след ценните напътствия редакторите признават чистосърдечно, че методът не е прилаган досега. Изглежда идеята им е да насърчат и личната инициатива на нечий болен мозък. На читателите във Вашингтон се препоръчва да открият стрелба по обяд в пълен с прегладнели хора ресторант, току-виж убили някой правителствен служител. За повече медийно внимание, отбелязват авторите на "Inspire". Препоръката обаче е направо срамна за мрежата, която преди близо 10 години успя да удари Пентагона и почти атакува Белия дом в най-страшните атентати в съвременната история. Изглежда от атаките на 11 септември 2001 г. са се променили много неща, след като "Ал Кайда" се занимава с ресторантски, да не кажем с кръчмарски, сметки на дребно. Има и разказ от първо лице на Самир Хан, който е горд да се нарича предател на Америка. Рубриката за сръчковците тип "Направи си сам" внася уточнение за бомбата в кухнята на мама. Как тенджерата под налягане трябва да е поставена на място с повече хора, а за по-сигурно може да бъдат взривени няколко такива съда. Читателите обаче не бива да хранят надежди, че ще има пълен ефект, ако между потенциалните жертви и бомбите съществуват препятствия, защото това е "операция с малък обсег".
Последният засега брой на "Inspire" излезе в навечерието на десетата годишнина от самоубийствената атака срещу ескадрения миноносец "Коул", ударен през 2000 г. в пристанището на йеменския град Аден, когато загинаха 17 моряци. Появата на списанието не е съвпадение, твърди експертът от вашингтонския фонд "Карнеги" Кристофър Бусек. Той отчита, че по това време "Ал Кайда в Йемен" пуска едночасов видеозапис, както аудиопослание, освен това британски конвой е атакуван в столицата Сана. Бусек казва, че голямата изненада при "Inspire" е, че фокусът пада върху индивида и това, което той сам може да извърши. "Посланието е да си търпелив, да знаеш, че можеш да го направиш и да вземеш участие", заявява Бусек. "Списанието съдържа внушения и идеология, които опитва да втълпи на читателя. Включени са и технологични съвети", допълва старши анализаторът Адам Райсман от американския център за наблюдение на ислямистките сайтове SITE.
В книгата си "Ал Кайда с перо и сабя" арабистът Владимир Чуков цитира юриста-богослов Зeйнeдин Oмаp ал Уоpди: "Перото и сабята са инстpумeнти на дeйствиeто и словото. Te поддъpжат нациитe. Bсяка нация, лишeна от тяx, щe бъдe отслабeна. Te са стожepитe на властта, която от своя стpана опpeдeля кой щe излeзe напpeд и кой щe останe на задeн план". Съставителите на "Inspire", които и да са те, добре познават мръсните методи за манипулация и старите трикове на пропагандата. Може би затова не се свенят да се заканят вдъхновено: "Все още нищо не сте видели".

Жълт код за опасно горещо време в петък

автор:Дума

visibility 10

Фалстарт на новото Народно събрание

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 115

Опитали да източат 100 000 лева от община Дупница

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 115

САЩ предлагат заем от 8 млрд. долара за 7 блок

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 115

До 4 месеца ясни кандидатите за газ в блок "Хан Тервел"

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 115

Хазартът е разплатил 6 млрд. лв. печалби през 2023 г.

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 115

Москва и Пхенян обявиха общ враг - Вашингтон

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 115

И в Швеция ще има американски войски

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 115

САЩ продават оръжия на Тайван за $360 млн.

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 115

Левите във Франция - втори в проучванията

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 115

Холивудски парламент

автор:Александър Симов

visibility 382

/ брой: 115

Има опасност от гръцки сценарий за България

visibility 430

/ брой: 115

Проблемът с новите лични карти

visibility 354

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ