18 Август 2022четвъртък13:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Алтернативата

В "Бялата книга" на Юнкер липсва сценарият за социална Европа

/ брой: 93

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2763

Неотдавна председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер представи пет сценария за развитието на Евросъюза, които предизвикаха оживени дебати, ограничаващи се обаче основно около двете крайности - повече или по-малко Европа. В България пък се фокусирахме върху Европа на няколкото скорости. На последвалата среща евролидерите на 27-те страни членки (без отиваща си Великобритания) приеха новата Римска декларация, в която вписаха желанията си за по-добро и безоблачно бъдеще на Евросъюза. Така бленувано от обикновените европейци. Но към днешна дата трудно постижимо. Заради многото кризи, заради липсата на силни лидери, които да приложат правилните решения.
Но дали вариантите за развитие на ЕС се изчерпват само с представените от ЕК? Не. И в това са убедени евродепутатите от Прогресивния форум. Това е сравнително ново образувание в Европарламента, създадено през ноември 2015-а с участието на над 60 представители от групите на социалистите и демократите, на обединената левица и на зелените. В него участва и българският евродепутат социалист Георги Пирински. Миналата година, в разгара на преговорите, Прогресивният форум излезе с критична позиция за СЕТА и ТТИП - търговските споразумения на ЕС с Канада и САЩ.
Преди броени дни евродепутатите от Прогресивния форум приеха позиция-критика на "Бялата книга", която определиха като "академично упражнение", непредлагащо решение на предизвикателствата пред ЕС. Те изтъкнаха, че най-големият недостатък на нейните варианти е липсата на сценария за социална Европа, която да изземе облагите от икономическите и частните интереси и да ги върне на хората. "Проблемите на Европа няма да се разрешат от само себе си: ЕС не може да продължава както преди и да очаква бедите просто да изчезнат, затова продължаването на същите политики няма да върне доверието на европейците в съюза", категорични са подписалите позицията евродепутати, сред които е и Георги Пирински.
От Прогресивния форум са убедени, че се нуждаем от Европа, която да възстанови принципа на солидарността между страните членки. Те са на мнение, че чрез "Бялата книга" ЕК изглежда затвърждава новата си роля на част от голямото управленско тяло, действащо независимо от резултатите от националните избори.
Моделът на строги икономии, т.нар. структурни реформи и огромната загуба на права и вяра у европейците трябва незабавно да бъдат преодолени, категорични са от Прогресивния форум, като смятат, че спешно е необходима голяма промяна - от Европа на правилата към Европа на демократичните проекти. "Силно се нуждаем от демократичен Европейски съюз със специален акцент върху обществения контрол и отговорността, върху поддържането на демократичния суверенитет. Това е единственият модел, който може да преследва и да налага социална справедливост и солидарност", убедени са в Прогресивния форум.
Шест са стълбовете, които синтезират неговите основни политически принципи. Те са и предпоставките за устойчив европейски проект, който ще работи за всички:
* Социална справедливост и солидарност: осигуряването на достойно съществуване и условия на труд за всички европейци. Европейският проект беше ограбен от интереса на едрия капитал, категорични са в позицията си от Прогресивния форум. Основното предизвикателство е борбата със социалното изключване и бедността. Днес рекордните 120 милиона души в Европа са пред риск от социално изключване.
* Демократизиране на съюза: нужна е реформа на европейските договори, която да овласти, да даде повече права на хората. Днес демократичният дефицит е един от основните проблеми във функционирането на Евросъюза.
* Икономика на възстановяването и солидарността: огромна е нуждата от мораториум върху проектите на съюза на капиталовите пазари. Необходима е и общоевропейска политика за борба с данъчния рай и прането на пари.
* Устойчиви общества: необходима е радикална промяна в нашето производство и консумация - ресурсите на планетата са ограничени и не може да пренебрегваме заплахите от глобалното затопляне. Борбата със социалните, териториалните и неравенствата, свързани с околната среда, започва с план към зелен преход за Европа.
* Обществена регулация на глобализацията: с премахването на паричните и непаричните бариери в нашите икономики глобализацията донесе значителни загуби. Знаем, че глобализацията създава повече губещи, отколкото победители, но твърде малко бе направено в посока на евентуално равномерно разпределение, убедени са от Прогресивния форум. Напротив, социалните, териториалните и неравенствата, свързани с околната среда, допълнително се изострят от деструктивната сила на глобализацията. Необходимо е приемането на амбициозни правила за защита в европейската търговска политика.
* Политики на мир: след като последните години показаха, че военните интервенции в Сирия, Либия, Афганистан и Ирак не доведоха до по-голяма сигурност, дори напротив, а заедно с това и до дестабилизация и до разпад на държави, Европейският съюз трябва да работи за мир и стабилност. А не за превъоръжаване по източните граници, категоричен е Прогресивният форум.
Демокрацията, социалната справедливост, социалното сближаване, солидарността и равенството между половете трябва да бъдат в основата на дълбоката промяна, от която се нуждае Европейският съюз, убедени са от Прогресивния форум в политическата си позиция, подписана от мнозина евродепутати от Групата на Зелените, Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и Конфедеративната група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица. На избора между статуквото и национализма те противопоставят своята алтернатива за европейците. Дано тя успее да привлече повече съмишленици. За да се върне европейската идея към своята същност.Красивата в същността си европейска идея е на път да буреняса, ако не се предприемат радикални действия за промяна

Инфлацията удари четвъртвековен рекорд

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 159

Ремонтът на тунелите по "Хемус" се бави

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 159

Газът може да поскъпне с 6% през септември

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 159

Увеличават се парите в обращение

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 159

Потисната радост

автор:Юри Михалков

visibility 306

/ брой: 159

Повече хора с по-високи помощи за отопление

автор:Аида Паникян

visibility 348

/ брой: 159

Къде са уловките на мобилните оператори

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 159

Как писмо не стигна до получател заради 5 стотинки

автор:Петра Ташева

visibility 231

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ