27 Юни 2022понеделник09:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Мнение

Америка, ех, Америка!

Разколът в САЩ няма да бъде преодолян лесно

/ брой: 21

автор:Николай Шопов

visibility 18

Колко въздишки, колко копнежи по Америка, страната на истинската демокрация. Колко желания да се отиде в града на хълма, където е истинският живот, където възможностите са неограничени. Толкова вяра, толкова надежди. И изведнъж нещо се скъса, срути се. Загуби се вярата в американската демокрация, в политическата система, в изборната система. Но това не стана случайно и изведнъж. Корените са дълбоки и разклонени. 

Няма да се връщаме много назад в историята. Ще започнем от 2016 г., когато Тръмп стана президент на САЩ. Тъй като бе несистемен политик, не така дълбоко свързан с политическия елит, постави под съмнение американската политическа система. Още с избирането му се зарече, че ще пресуши "Вашингтонското блато", ще разбие "дълбоката държава". И затова в началото на мандата си бе подложен на атаки за "руската връзка", за "намесата на Русия" в изборите, бе осмиван, демонизиран. Приписваше му се някаква имагинерна връзка с Москва. Създадена бе специална комисия, която да разследва тези обвинения. След като загуби две години и похарчи милиони долари, комисията не откри нищо и безславно бе закрита. Последва импийчмънт в Конгреса, който се провали. Но през всичките четири години Тръмп не бе оставен на мира. Губеше време в битки, беше с вързани ръце. Целият този тормоз му пречеше да се съсредоточи върху проблемите.

Тръмп дойде на власт въпреки политическата система

И тя направи всичко възможно да го изхвърли. Стигна се до изключително противопоставяне в обществото, единствено сравнимо с годините 1861-1865 по време на Гражданската война.

Тръмп допусна редица грешки с необмислени действия, прибързани изказвания, конфронтация с медиите. За четири години той не можа да сформира управленски екип, не намери истински професионалисти. Твърде често сменяше лицата в екипа си. Заедно с това Тръмп многократно бе провокиран. Нека си спомним лятото на 2020 г. След като полицията задуши Лойд, започнаха сериозни размирици в десетки градове, разрушения, пожари, грабежи, насилие. Представителите на Демократическата партия оправдаваха тези действия и хвърлиха вината върху Тръмп - че той не може да се справи с расизма, и всячески го саботираха при въвеждането на ред. Техните кметове и губернатори не предприеха никакви действия и отказваха помощта на Националната гвардия.

Силни критики имаше и за непоследователната му политика по проблемите с КОВИД-19. А от коронавируса най-силно пострадаха САЩ. Това изцяло се прехвърли като вина на Тръмп. Бързо бяха забравени постиженията му в икономиката, увеличаването на заплатите, ниската безработица.

Войната, която се разгоря

в САЩ, не беше само между Тръмп и Байдън, между републиканци и демократи. Това беше война между глобалистите и ултралибералите - от една страна, и отстояващите националната държава и суверенитета - от друга. Разломът беше по всички линии. Расови противоречия, дълбоки социални различия, нарастващо неравенство, намаляване на средната класа, увеличаване богатството на олигархията, изповядване на различни ценности. Едните са за традициите, за Америка преди всичко, за традиционния начин на живот. Другите са за неолибералните ценности, за глобализма, за отслабването на националната държава, за "различните". 

В такава разпокъсана, разломена и травмирана Америка се проведоха изборите за президент. Резултатите се дължат както на пандемията, така и на бясната кампания срещу Тръмп от страна на либералните медии. Още по време на кампанията бяха блокирани изявления на Тръмп в социалните мрежи. Основна роля изигра гласуването по пощата и разтегнатото гласуване в отделните щати - от 4 до 45 дни до деня на изборите. Никой не може да контролира кой, кога и как гласува. Всичко това поставя под съмнение легитимността на вота. Тези обстоятелства обясняват и реакцията на загубилия, и разгорялата се битка след изборите. Действащият президент многократно в изявленията си не се признаваше за победен и твърдеше, че изборите са откраднати от демократите. Това нажежи обстановката и изкара на показ каква всъщност е демокрацията в САЩ. Апотеозът беше на 6 януари 2021 г., когато бе атакувана Капитолия - сърцето на американската демокрация. 

Това беше провокация 

която даде възможност на противниците на Тръмп да се развихрят. Той бе обвинен, че е призовал привържениците си да атакуват Капитолия. Но в нито едно негово изявление нямаше призив за такова деяние. Призивът му бе за мирен протест срещу резултатите от изборите. Веднага всички участници бяха заклеймени като "вътрешни терористи" и обвинени в опит за държавен преврат. Надигна се див вой срещу Тръмп и неговите последователи.

А спомняте ли си, че протестиращите през лятото на 2020 г. нанесоха много повече щети, унижаваха белите, караха ги да коленичат, да целуват обувки. Тогава протестиращите се обявиха за борци срещу расизма, за това, че животът на черните има значение. Нима животът на другите е без значение? Движението започна, защото полицията превиши правата си при задържането на едно лице, което почина. Безспорно полицията няма право да действа така. Но същата ли е реакцията на неолибералите и либералните медии за убитите при протестите пред Капитолия? Лойд бе криминален тип с няколко присъди и лежал в затвора. А убитата от полицаите в Капитолия Ашли Бабит е служила в американската армия 14 години, има награди и е защитавала родината си. За нея нямаше протести, нямаше цветя. А за другите убити? Нито вопъл, нито стон. Те са "вътрешни терористи".

След станалото при Капитолия започна бясна атака срещу Тръмп и тръмпистите. Акаунтите на Тръмп в Туитър, във Фейсбук и в още десет други социални мрежи бяха блокирани без решение на съда. И става въпрос за президента на САЩ! Технологичните корпорации се намесваха в политиката. Къде остана прословутата свобода на словото? Откога големите технологични корпорации не спазват конституцията? Те ли управляват държавата? Тръмп и привържениците му бяха лишени от права не само в реалния, но и във виртуалния свят. Либералните американски медии въобще не му дават достъп, дори го прекъсват най-брутално. Подкрепящите го бяха лишени от самоорганизация. 

Цензурата става все по-ожесточена 

но това кара хората да недоволстват. Дори Ангела Меркел изрази недоволство. Западните правителства бяха смутени. Последователите на Тръмп са подложени на репресии и преследвания. Съкращават ги от работа и ги притискат с всички възможни средства. Заведени са над 25 дела срещу тях. Свалят ги от самолетите, закриват без съд сметките им в банките. Оказва се, че демокрацията е власт на правилните демократи. След като си "неправилен", нямаш място в социалните мрежи. Предлага се да бъде създадена комисия, подобна на тази заради 11 септември, която да разследва станалото при Капитолия. Говори се за народни детективи, които да следят и доносничат срещу последователите на Тръмп. Сега за втори път започна импийчмънт срещу него. Желанието е той да бъде лишен от участие в политическия живот и от полагащите му се привилегии като президент.

Върхът на американската демокрация бе прехвърлянето на 25 000 войници от Националната гвардия във Вашингтон във връзка с инаугурацията на Байдън. В града има повече военни, отколкото в Ирак и Афганистан, взети заедно. Но и на тях нямаха доверие, та ги проверяваха за лоялност, да не би някой да направи провокация. Капитолия бе укрепен като военен лагер. Както се шегуваха американците, имаме си военна база в САЩ. Това ли е тържеството на демокрацията? Това ли е Америка, за която мнозина мечтаеха? Явно нещо сериозно става в американското общество.

Разломът е стигнал такива дълбочини, че трудно ще бъде преодолян. В самата Демократическа партия има сериозни разногласия. По-левите не са представени в управлението. Не се знае дали и техните виждания ще бъдат уважени от правителството. Разколът не може да се преодолее лесно, защото процесите в САЩ имат обективен характер. Други са вече социалните характеристики, националните характеристики и технологичните характеристики. Транснационалните корпорации, особено технологичните, са срещу националната държава.

В последните години върви борба между две Америки. Традиционната Америка срещу неолибералната и глобалистка Америка. Разликите са по отношение на религията, еднополовите бракове, абортите, расовите проблеми, социалното неравенство, културата. В Америка се загуби балансът в разделението на властите. "Дълбоката държава няма ценности, но има цена." Сега в САЩ има диктатура на Демократическата партия. Цялата власт е в техни ръце. Ще бъде ли добре това за САЩ? Ще доведе ли до успокояване на обществото? Ще съумее ли Байдън да се превърне в обединител на нацията? Въпроси, на които не може да се отговори лесно.

Америка, ех, Америка!

Изпращаме юни с лятна жега

автор:Дума

visibility 105

Не се очаква поскъпване на хляба, захарта или олиото

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 122

Рекорден брой участници в празника на черешата в Кюстендил

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 122

30% ръст на чуждите туристи по Черноморието

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 122

Следващите санкции удрят руското злато

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 122

РСМ може да не получи ново предложение

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 122

Солун влезе в червената КОВИД-зона

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 122

Изпитът като стрес

автор:Деси Велева

visibility 151

/ брой: 122

(Д)Еволюция

автор:Таня Глухчева

visibility 104

/ брой: 122

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ