22 Май 2024сряда17:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Антипазарни подходи ни удрят в сметките за ток

В условията на свободната конкуренция всеки се бори за оцеляване, а когато не успее - фалира

/ брой: 230

автор:Йордан Съев

visibility 2368

Основният принцип на пазарната икономика е свободната конкуренция. Това означава всеки да се стреми да произвежда по-качествена и по-евтина стока или услуга и по този начин да бъде предпочитан от потребителя. В българската енергетика обаче това не е така, въпреки че в нашата страна също е установен принципът на пазарната икономика.

Производителите

АЕЦ "Козлодуй" произвежда най-евтината еленергия, която продава на НЕК по 49 лв. за мгвтч, а мощността на V и VІ блок е 2000 мгвт. На второ място са ВЕЦ-овете със стойност 85 лв. за мгвтч и сборната им мощност е 570 мгвт. При ТЕЦ-овете цената е 162 лв. за мгвтч със сборна мощност 2700 мгвт. Появиха се обаче и производители от алтернативни източници, при които цената е най-висока - 165 лв. от вятърните мощности, 200 лв. от тези, които работят с биомаса, и 750 лв. от фотоволтаичните централи.
Колкото и странно да изглежда, държавата (в лицето на НЕК) не е задължена да изкупува цялата произведена еленергия от АЕЦ и затова в периоди на понижено потребление нейните реактори работят с частична мощност, а намаляването или увеличаването на мощността е продължителен процес и е свързан със загуби. В същото време тя изкупува цялата произведена еленергия от частните ВЕЦ, ТЕЦ и от алтернативни източници, поради което разходите за тази цел се увеличават.     Отношенията на НЕК с нейните контрагенти също са поставени на непазарни основи. Средната цена, на която НЕК изкупува тока от производителите, е 180 лв. за мгвтч, продава го на ЕРП-тата за 106 лв., а изнася за Гърция, Турция, Македония и Сърбия за 66 лв. По този начин допринася за стимулирането на производствата в съседните страни, които ползват значителни количества еленергия, а с по-високата цена у нас намалява конкурентоспособността на българските. 

Под натиска на общественото мнение

цената на еленергията за потребителите се задържа, а когато то се изрази в улични протести, се стига дори до известно намаляване. Но се оказва, че сборната цена на произвежданата еленергия от АЕЦ, ВЕЦ, ТЕЦ и алтернативни източници не може да покрие плащаната от НЕК и формираната на тази база цена за потребителите. Така се стига до дефицит от 4,5 млрд. лв. и идва момент, в който НЕК и енергетиката са изправени пред фалит. Тогава единствената алтернатива се оказва повишаването на цената на тока за потребителите. Поради това от 1 октомври тя се повишава с 10%, но това е само първата стъпка, защото ще последват и други корекции. Това е не само антисоциален, но и напълно антипазарен подход.
В условията на свободната конкуренция всеки се бори за оцеляване, а когато не успее - фалира. Ако този принцип беше приложен спрямо електродобива, ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3, "Бобов дол" и други, част от приватизираните и новопостроените ВЕЦ, но и всички, които произвеждат от алтернативни източници, щяха да фалират. Това не става, защото тяхната продукция се изкупува от НЕК по установени цени, формирани по тяхна рецепта.
И ето че стигнахме до въпроса - как те се формират? В калкулацията се включват ресурси, от които се добива еленергията, разходи за труд, инвестиции и някои други елементи. Особено се спекулира с инвестициите. И тук се сблъскваме с ново силно противоречие с пазарните принципи. Когато един автомобилен завод прави инвестиции, средствата за това се взимат от печалбата и са с цел да се повиши неговата конкурентоспособност. А частните производители на еленергия в България искат (и са го постигнали!) тези разходи да им се признаят, като с това се повиши цената на тока за потребителите. В нея се включват още загуби, кражби, дивиденти на собствениците и заплати на мениджърите, като и лични разходи под формата, че ползват служебни автомобили, живеят под наем и пътуват до родните си места. Такова чудо никъде в цивилизованите страни го няма.

Какъв е изходът от това положение?

Най-общо казано - да се въведат пазарните принципи. А по-конкретно - потребителят да има право да купува еленергия от избран от него производител. Тогава явно всички ще искат да купуват ток от АЕЦ "Козлодуй", защото той е най-евтин. При работа с пълен капацитет двата работещи реактора могат да задоволяват 82-83% от потреблението. Следователно трябва да се поднови искането за пускането на ІІІ и ІV блок, които са спрени, но със запазена способност да произвеждат при доказана безопасност, или да се ускори въвеждането на VІІ реактор.
За бедния българин скъпата ел енергия от алтернативни източници не е по джоба му. ТЕЦ-овете са силни замърсители на околната среда, не е вярно, че ВЕЦ-овете са екологически чисти, защото променят природата. Перките на вятърните юзини убиват полезни птици, а слънчевите колектори излъчват вредни вещества.
Проблемите обезателно трябва да се обвържат и с ролята на доставчиците на еленергия, но това е друга тема. Но трябва да се припомни, че когато се отприщи повишаването на цената на тока, тя ще доведе и до поскъпването на други стоки и услуги. Защото в България съществува и още едно непазарно правило. А то е, че когато цената на тока се понижи, никой не сваля цените, но ако тя се повиши, те рязко се вдигат.

ЕЦБ няма да ни пусне в еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 94

Плъзнаха слухове за продажбата на ПИБ

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 94

БДЖ пуска видеонаблюдение във влаковете

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 94

Правят проучване колко ще струва 7 блок в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 94

Случващото се в Газа не е геноцид

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 94

Дипломатите ни дължат £1 млн. за паркинг в Лондон

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 94

Наплив на чужденци за работа в Сърбия

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 94

24-часова стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 94

Иде ли краят

автор:Нора Стоичкова

visibility 317

/ брой: 94

Добре ще им дойде

автор:Мая Йовановска

visibility 291

/ брой: 94

Сигналите от ЕЦБ

visibility 267

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ