09 Август 2022вторник10:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места ще превали и прегърми. Над източните райони през целия ден ще се задържи слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 31° и 36°, в София - около 31°.

От дума на дума, та в... ДУМА

Антрефиле, което започва с въпрос

/ брой: 31

автор:Панчо Панчев

visibility 1926

Въпросът е следният: коя е най-много пятата българска песен? Ще ви помогна да намерите отговора с началото й. Ако познаете коя е песента, ще ви попитам кой е авторът на думите й. Ето как започва тя:
"Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
съдбините си поднови!
Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!"
За онези, които са я пели многократно, а сега още не са се сетили коя е, ще отговоря, че това е химнът на българската просвета и култура, наречен всеучилищен химн, направен на песен по текст, написан от Стоян Михайловски.
Освен автор на този известен на всички ни текст, той е написал (под псевдонимите Драгостин Истров, Муслак, Де Профундис, Викентий Розенберг, Евгений Рязанов и Стоян Стрелцов) още много литературни творби от почти всички жанрове. Неговия подпис носят освен басните му, някои от които се знаят като народно творчество, още епиграми, афоризми, пародии, публицистични произведения, философско-морални съчинения, поеми, драми и други.
Успоредно с писателската си творческа работа Стоян Михайловски е бил и активен общественик: народен представител в две народни събрания, човек, който не крие политическите си пристрастия - осъден е условно за статия срещу монарха княз Фердинанд, след което се оттегля от активна обществена дейност.
Стоян Николов Михайловски е роден в китното наше градче Елена на седми януари 1856 година и завършва земния си път на трети август 1927.
Завършил е висшето си образование във Франция, което му дава право да работи (успоредно с редакторската, творческата и политическата своя дейност) и като адвокат и съдия.
Той е представител, ако мога така да се изразя, на енциклопедическата тогавашна интелигенция. Малцина са като него любознателните българи, които освен основната си професия се интересуват от родното Освобождение и обществен живот. Той е виден български писател и общественик, политик, народен представител, председател на Върховния македоно-одрински комитет, автор е на религиозни творби, на стихове, на басни, на статии. Ето в какви групи е разделено неговото творчество в биографията му: стихосбирки, песни, басни, статии...
Най-известен, стигнал до нас, е Стоян Михайловски главно с басните си. Своята трайност, за да не кажа безсмъртие, те, както всички басни, дължат на непреходната си значимост и образност. Между тях има и такива, чийто автор може да бъде забравен, но те ще продължат да дават акъл на поколенията... Такива са например "Орел и охлюв", "Бухал и светулка", "Секира и търнокоп" и много други.
Но Михайловски е писал не само басни и сатири. На неговото изобретателно перо дължат съществуването си актуални за времето си статии като "Сатирични диалози в проза", "Източни легенди", "Книга за българския народ", "Книга за онеправданите", "От развала към провала" и други.
Интересно е рекламното изречение за басните и други творения на писателя-общественик: "Басните на Стоян Михайловски са подходящи за поука на малки и големи, на учени и прости, на вярващи и невярващи".
Много са изданията (вестници и списания) от онова време, в които Михайловски печата своите статии. Освен това той е извънреден преподавател по френски език в Юридическия и Историко-филологическия факултети, доцент по Всеобща история на литературата, действителен член на  Българските книжовни дружества и какъв ли още не.
А кога е написал повече от трийсетте си книги, не питайте!

Задават се водни бунтове в страната

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

Метани

автор:Мая Йовановска

visibility 0

/ брой: 153

Задават се протести за скъпата вода

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

Пращаме в ЕК новата програма за конкурентоспособност

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

30% ръст на новите жилища

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 153

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 152

Уенди Шърман: Внимавайте с авторитарните режими

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 152

Левите партии в Италия се обединяват за изборите

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 0

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ