16 Юни 2024неделя22:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Аню не устоя на женския напън за служба в БА

Армията ни става все по-малка и по-нежна

/ брой: 285

автор:Васил Попов

visibility 2497

Неотдавна стана ясно, че министърът на отбраната Аню Ангелов е отменил наредбата, с която се ограничават правата на жени военнослужещи да заемат определени длъжности в армията. Новата наредба, с която се отменя старата, бе публикувана в "Държавен вестник".
По досега действащите разпоредби на Наредба 14 от 2005 г. жени военнослужещи не можеха да заемат длъжности, свързани с претърсване или личен обиск, управление и обслужване на подводници (каквито вече нямаме благодарение на далновидното ни военно-политическо ръководство), както и да служат в Гвардейската част, която отдава военни почести.
Преди цитираната наредба имаше друга - Наредба Н-8 от 2004 г., в която ограниченията бяха значително по-големи. Но сега няма да коментираме редуцирането на ограничителния списък от едната наредба в другата, а само ще споменем, че прясно отменената наистина съдържаше длъжности, които са крайно неподходящи за заемане от жени. Тук не става въпрос за избиване на комплекси или отстояване на някакви закостенели армейски разбирания за ролята и мястото на жените в армията, а за опазване на тяхното здраве и предпазването им от конфузни ситуации при носене на службата.
За незапознатите ще изведем следните примери - жена военнослужещ, която

обискира на пост привлекателен мъж

Ами представете си само що за обиск би било едно опипване... Или друг пример. Всички подводничари знаят, че в подводниците пространството е изключително ограничено, поради което извършването на нормалните хигиенни нужди е усложнено. В такава обстановка не може да се устрои отделна стая за жените, каквито в соцвремената се правеха във всички фабрики и заводи.
Да продължим с най-актуален пример, който стана и причина Наредба 14 да бъде отменена. Става въпрос за ограничението жени да заемат длъжности, свързани с "отдаване на почести от гвардейското поделение за отдаване на почести от структурата на Националната гвардейска част". Защото там жени има и в момента, но на други длъжности, които са подходящи за тях. В съответствие с тази точка от приложението към чл. 2 на наредбата, на две студентки - Габриела Гълъбова и Елена Кръстева, по-рано т.г. е отказано да бъдат допуснати до конкурс за заемане на длъжността, която сме посочили по-горе. После тези две студентки обявиха, че по този начин Министерството на отбраната ги дискриминира, и са завели съдебно дело. Целта на делото им срещу МО е да се проведе запитване до съда в Люксембург, което да провери дали въпросната наредба отговаря на изискванията на европейското право, коментира преди време адвокатът на студентките Маргарита Илиева. Тя е категорична, че

наредбата е незаконна

Въпреки това обаче Илиева не е убедена в успеха на делото. Според двете момичета в наредбата на министъра от 2005 г. се посочва, че причините за отказа са чисто медицински - да не се увреждат детеродните органи на жените, но това не е съвсем точно. Освен стоенето на пост и при минусови температури, което би засегнало детеродните органи на жените, тук става въпрос и за разширените вени, заболявания на опорно-двигателния апарат, дискова херния и ставните проблеми, към които жените са по-предразположени от мъжете, и които проблеми се проявяват при много гвардейци дори само след няколко години служба. Поради здравословни причини всяка година половин отделение напуска гвардията.
Но въпреки всичко има и нещо друго, което е по-неприятно от болките в кръста - студът и жегата. Не са редки случаите, когато туристите се забавляват, като се опитват да извадят от равновесие застаналите на пост гвардейци. Как мислите, дали един мъж не би се справил в една такава ситуация по-успешно от една жена? Това, разбира се, ще кажат военните психолози, въпреки че за пореден път кой ли ще ги чуе. И тук можем да посочим един пример. Когато в Москва пост номер 1 беше пред мавзолея на Ленин и дълги опашки от туристи чакаха ред да минат и да видят вожда, гвардейците на входа кръстосваха карабините си, ако някой не е свалил шапка, преди да влезе в светилището.
В тази връзка министър Ангелов, видимо развълнуван, обеща, че съвсем скоро ще има и жени гвардейци. Каза също така, че кандидатките трябва да отговарят на определени изисквания, но в типично негов стил не конкретизира какви ще са те. Въпреки това ни припомни, че в Българската армия дамите

под пагон са около 14%

но премълча колко от тях в момента са в отпуск по майчинство. Щеше да ни бъде интересно да узнаем. Аню Ангелов заяви още, че жените в Националната гвардейска част може би ще имат малко по-различна униформа. Първо, не можем да разберем това "може би" и ако то значи, че със сигурност униформите им ще бъдат по-различни, то как да го тълкуваме бе, господин министър? Може би ще раздавате бельо, подплънки и къси полички, за да се спази традицията в облеклото?
"Аз съм сигурен, че има и ще се намерят жени, които да желаят да станат гвардейци, и те ще бъдат приети в Гвардията", каза още министърът на отбраната. Разбира се, че ще е сигурен, след като две вече го съдят, че не са ги приели на работа.
Също така военният министър заяви, че те (жените) не се различават "веднага, от пръв поглед, от другите военнослужещи мъже". След което изрази надежда така да бъде и с гвардейците. Оставяме настрана надеждите на министъра да няма разлики от пръв поглед между жените и мъжете гвардейци, което е и една типична за него проява на характера: хем сърби, хем боли - драго ми е. Това е на пръв поглед. Не е ясно какъв би бил вторият поглед.
Та той се надява, ама най-вероятно не ходи достатъчно по поделенията, където жените

могат да бъдат разпознати от стотици метри

дори и с невъоръжено око. Не е тайна за никого в професията, че именно голяма част от жените в армията са причина войсковият устав да се погазва, и то много грубо. Много примери за това могат да се видят всеки ден из малкото останали български поделения. Там може да видите без особено взиране военнослужещи (от женски пол) с разпуснати коси, безброй бижута по врата, ушите и пр. А нарушенията по време на наряди, които рядко стават достояние на обществеността, за всички армейци вече са по-скоро даденост, отколкото инциденти. Ах, какви нощи само! А как ви изглежда сержант от Българската армия (от женски пол), накичен със злато като мутреса, с камуфлажна униформа без шапка, говорещ в движение по мобилен телефон и

с... обувки на висок ток

вместо с кубинки? Разбира се, за тези явления в съвременната Българска армия Аню не носи цялата вина. Но вместо да се опита да ги спре, той ги поощрява още повече или се опитва да ги прикрива.
И докато МО се подготвя да приема все повече жени на служба, ние забелязваме увеличение на рапортите за напускане на военни, които в момента са част от нея. И то не увеличение в проценти, а в пъти, сравнимо само с мътните времена от началото на прехода. Но според министъра на отбраната това се дължи най-вече на слухове и заявените идеи за пенсионната реформа, които, според него, най-вероятно няма да се осъществят. Отново за съжаление съзираме една неувереност и пожелателност в изказванията на нашия военен министър.
Друг интересен факт за Националната гвардейска част е, че там постоянно има близо 40% незаети бройки. Причина за това най-вече е, че службата е доста тежка, а изискванията към кандидатите са високи. Та ако Аню си мисли, че сега жените ще допълнят тази бройка, много се лъже. Бройката ще се запълни, когато и джобовете на гвардейците започнат да се позапълват. А Аню, като толкова много го е страх от Българския и Европейския съд, че чак отменя наредби, ще върне ли на работа

стотиците абсолютно неправомерно уволнени

служители от системата, които, виждайки безпомощността и оказвания натиск върху нашата съдебна система, се канят да отнесат исковете си до съда в Страсбург?
И накрая, с болка трябва да отбележим, че в резултат на безкрайната реформа в армията за 20 години тя стана значително по-малка, но по-женствена. За съжаление настоящото политическо ръководство на отбраната не прави изключение и затвърждава тези тенденции. Само утре някои хора да не питат - ти ли ме ритна или сам паднах?

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1318

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1228

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1155

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1111

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1418

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1334

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1466

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1331

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ