15 Юли 2024понеделник12:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Арх. Любомир Георгиев: Столичната община поставя коня пред каруцата в строителството

Презастрояването е заложено преди 10-15 години и сега берем гнилите плодове, казва ръководителят на "Екипът на София"

/ брой: 92

автор:Деси Велева

visibility 773

Интервю на Деси ВЕЛЕВА


Арх. Любомир Георгиев е ръководител на "Екипът на София" - група от над 100 експерти, работещи активно за превръщането на София в добро място за живеене. Завършва бакалавърска степен по архитектура в IUAV (Италия) и магистратура по архитектура и урбанизъм в TU Delft (Холандия). Живял е и е работил в Шотландия, Италия, Холандия и Китай. Между 2014 и 2016 г. е директор на One Architecture Week. В периода 2017-2019 г. ръководи екипа, работещ по Визия за София. Успоредно с това, между 2017 г. и края на 2021 г. е директор на Софияплан. От началото на 2022 г. е председател на Управителния съвет на Сдружение за градски политики.

 

- Г-н Георгиев, вашата организация обяви резултатите от анкета, според която близо половината столичани смятат, че кварталът им се превръща в по-лошо място за живеене през последните пет години. Вие се занимавате от години с проблемите на града и сте добре запознат с негативите и позитивите в него. Как ще коментирате резултатите?

- В онлайн анкетата участваха 2566 души, но е важно да се отбележи, че резултатите са непредставителни. Интересното обаче е, че те съвпадат с други наши наблюдения. Срещите, които правим в кварталите, потвърждават тези данни - че повечето райони изостават или се развиват към по-лошо през последните години.

Според анкетата, която беше на тема "Какво мислиш за квартала, в който живееш?", през последните пет години кварталите и населените места в Столичната община са се променили в негативна посока и са станали по-лошо място за живеене. Такова мнение изразяват 45,7% от участвалите в допитването. Според 26,4% от анкетираните кварталите им са се променили към по-добро, а 28% не виждат промяна в развитието им.

Тези резултати се потвърждават и от обективните данни, които събираме и анализираме.  Почти няма зона в общината, където да има съществено подобрение, в много случаи има по-скоро застой или влошаване на обстановката. Следим реалната динамика в града и се опитваме да предлагаме адекватни решения.

- На какво се дължи основно недоволството на столичани?

- Хората имат все по-високи очаквания от местната власт за средата на живот. Не им е достатъчно да върви автобусът и да не спира водата. Освен това работата на Столичната община през последните години върви надолу и това е друга причина за неудовлетвореността на жителите на града от качеството на живот. Така че общината не просто не върши работата си добре, а направо - зле.

- Откроили са се и няколко района, в които недоволството е по-голямо. Става дума за "Студентски", "Витоша" и "Лозенец", в които негативна оценка имат между 57 и 63 на сто от хората. Може ли да се каже, че в новите квартали на града животът е по-неблагоприятен?

- Много често неудовлетвореността от развитието на квартала е свързана с качеството на градската среда. Това е в пряка връзка със строителството. Точно в районите с най-голямо строителство хората са с най-силно усещане, че нещата не вървят добре, а средата става все по-некачествена. Това са най-вече южните квартали. Ефектът от презастрояването се усеща сега, но той е резултат от нещо, което е заложено години назад с приемането на Общия устройствен план (ОУП). Тоест, това строителство, което е позволено и е законно, е заложено преди 10-15 години и сега берем гнилите плодове на некачествените устройствени планове. За да има промяна в средата и в усещането на хората, трябва да се промени именно ОУП, така че огромното строителство, което е предвидено в него, да бъде намалено.

- От какво имат нужда хората от тези райони?

- В най-добрия случай те имат качествен апартамент и общи части. До входната им врата нещата са добре. Щом излязат на улицата, започват проблемите. Те са свързани с инфраструктурата - канализация, водоснабдяване, отопление, достъп до транспорт, улици, тротоари, паркове, липса на детски градини, читалища, общностни центрове, места за култура. Има опит да се компенсират тези услуги с детски центрове, кръжоци от частни школи или мини-детски площадки, но това покрива само част от нуждите и е свързано с по-високи разходи, които не всеки може да си позволи. В много голяма част от южните квартали има дисбаланс между броя на хората и инфраструктурните им нужди. Това е резултат от факта, че години наред общината постави каруцата пред коня. Даде се възможност за строителство, без да има осигурена инфраструктура за нормалното функциониране на квартала.

- Как си обяснявате по-голямата удовлетвореност на хората от едни по-непопулярни, стари райони като "Надежда" и "Слатина", които смятат, че кварталите им се развиват по-скоро към по-добро?

- Хората все повече осъзнават, че дори да живееш в по-стар панелен блок, ако имаш около себе си градинки, въздух и светлина, това е по-голям плюс. В този смисъл кварталите с по-ниска инвестиционна активност са запазили по-добри характеристики и по-добър баланс на обслужване.

- Какво е "Екипът за София" и как се зароди идеята за създаването му?

- Идеята е рожба на недоволството от начина, по който се управлява Столичната община и резултатите, които тя постига. Няколко години аз водех общинското предприятие "Софияплан" и правихме много опити за реформи отвътре. Смятам, че въведохме иновативни подходи за работа и имахме широк екип от експерти. Но постоянно се сблъсквахме със стените в администрацията, в политическото ръководство на общината. Почти нищо не следваше от нашата работа. Това ни предизвика да напуснем общината, но не се отказахме да се борим за създаването на една по-добра среда в София. Сформирахме "Екипът на София", която е неправителствена организация с над 100 експерта в различни сфери.

- Виждате ли се пак като част от екип на бъдещо ръководство на Столичната община?

- Да, виждаме се като участници в следващо управление на общината, като експерти на ключови позиции, от които може да се повлияе положително на развитието на града. Имаме хора с капацитет, опит и желание да заемат ключови постове, за да имат възможност чрез активни политики да повлияят на развитието на града към едно по-добро място за живеене. Но това много зависи от цялостния екип, който ще се сформира за управлението на София. Има шанс за промяна, но искаме да видим формата, която тя ще придобие, преди да заявим включването си.

От години работим с граждани, търсим данни за анализите ни от много източници, за да са достоверни и актуални. Подходът ни е успешен, той изгражда доверие и постига по-добри решения, които се възприемат от повече хора. Водим процеса за съставяне на план за управление съвместно с няколко партии - Продължаваме промяната, Демократична България и надявам се бъдещата партия Спаси София. Общината и с пет пъти по-голям бюджет не може да реши всички проблеми, тя има нужда от партньори, от съмишленици, от организации и хора, с които да подобри средата към по-добро. Само с администрацията и общинските финанси това няма как да се случи. Затова работим, включвайки политици, граждани, експерти, активисти, предприемачи.

Левите с послание за обединение

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 132

Няма да подкрепим Денков за премиер

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 132

Синдикатите готвят протести

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 132

Огнен ад в страната

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 91

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 82

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ