17 Април 2024сряда19:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Асиметричният отговор на Русия

Въпреки ограничените бюджети и международната риторика за разоръжаване, анализите подсказват за нова и опасна "епоха на ядреното оръжие"

/ брой: 278

автор:Тодор Андреев

visibility 4592

В Съединените щати започнаха да говорят за Русия с изненадващо рязка тоналност. Сериозността на обстановката, пред която е изправена Руската федерация, проличава от думите на Збигнев Бжежински, който смята, че в годините на ХХI век става дума за "последна схватка" "на живот или смърт" и "край на историята" за един от центровете - Запада или Русия.
Според американския ястреб този възглед, тази интерпретация трябва да облекчи мобилизацията на западния елит, и да позволи постигането на консенсус, тъй като новите предизвикателства придобиват старите традиционни форми на смъртно противопоставяне на цивилизования Запад и "варварска Русия". Новото възраждане на Запада, казва Бжежински, трябва да се извърши през Русия и за сметка на Русия!
Неслучайно на 17 ноември т. г. пред членовете на Обществената палата на Руската Федерация началникът на Генщаба армейски генерал Николай Макаров заяви: "При определени условия локалните и регионалните конфликти могат да прераснат в масови с употреба на ядреното оръжие" и поясни, че Руската Федерация е изправена пред реална опасност. Русия може да бъде въвлечена в конфликт с употребата на ядрено оръжие. Ето защо се налага да се изгражда силна армия.
В условията, когато значително са съкратени руските обикновени неядрени сили, Русия разглежда ядреното оръжие като ключов фактор в своята национална сигурност, и затова не е заинтересована да се съкращава ролята на ядреното оръжие и неговата пълна ликвидация и още дълго време ще се опира на него като средство за възпиране на противнника. Руските стратези смятат, че неядреният свят ще бъде свят, в който САЩ ще имат възможност безнаказано да нападат и да бомбардират когото им падне.
Когато се поставя въпросът, ще могат ли руските ракетни войски със стратегическо предназначение да съхранят своята необходима за ответен удар мощ, на първо място бихме могли да посочим признанието на командващия ракетните войски със стратегическо предназначение Сергей Каракаев. На 17 октомври т. г. пред радио "Ехото на Москва" той съобщи, че 70 процента от ракетните комплекси в Русия са с изтекъл гаранционен срок. По думите му, независимо от това техническото състояние, характеристиките на надеждност се намират на необходимото ниво на бойна готовност.
Преди време заместник-командващият ракетните войски със стратегическо предназначение по материално-техническото осигуряване полковник И. Денисов каза, че "остаряващите ракети са прехвърлили поне 2,5 - 3 пъти първоначалните гаранционнни срокове" и че през 2016 година в ракетната групировка ще останат 20 на сто от ракетните комплекси с удължени срокове за експлоатация и 80% ще са нови разработки, основно "Топол-М" и РС-24 "Ярс".
По-рано Москва предупреждаваше, че в случай, че преговорите за ПРО се провалят, тя не изключва излизане от Договора за стратегическите оръжия, а така също ще бъде принудена да даде "военно-технически отговор". "С работата ще се заемат учените, които са длъжни да създадат такива възможности за Руската федерация, които, на свой ред, ще й позволят да пренебрегне всякакви опити да се нулира нейния стратегически баланс", предупреди неотдавна постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин.
В Русия ядреното оръжие е предназначено не само за възпиране на противника, но и за бойна употреба. Неотдавна руският министър-председател и вероятен следващ президент Владимир Путин напомни, че САЩ са заинтересовани да развиват отношенията си с Москва, защото Русия е единствената страна, която може да унищожи Съединените щати само за половин час или дори за по-малко.
Наблюдатели предупреждават, че независимо от ограниченията на държавните бюджети и международната риторика за разоръжаване, анализите подсказват за нова и опасна "епоха на ядреното оръжие".
Впрочем Русия вече е започнала да реализира демонстрираната заплаха, като стремително наваксва изоставането си от САЩ в областта на стратегическите ядрени оръжия, за които американската ПРО няма да бъде никакво препятствие.
Знае се, че днес Съединените щати имат 833 бомбардировачи и междуконтинентални балистични ракети с наземно и морско базиране. Русия - 516. В арсенала на САЩ има 1790 развърнати ядрени бойни глави, в Русия - 1556. По условието на договора двете страни трябва да доведат тази позиция до 1550 единици през февруари 2018 година. Всяка страна трябва да съкрати количеството на стратегическите системи за доставката на заряди  до 700. На практика САЩ трябва да ги намали, а Русия да ги увеличи.
През следващите десет години Вашингтон планира да изразходва 700 милиарда долара за ядреното оръжие. Допълнително 92 млрд. долара ще бъдат похарчени за нови ядрени бойни глави. САЩ също планират да построят 12 атомни подводници с балистични ракети, ядрени крилати ракети с въздушно базиране и бомби.
Русия възнамерява до 2020 година да изразходва 79 милиарда долара за подобряване на своята стратегическа ядрена триада (сухопътни, морски и въздушни средства за пренасяне на зарядите).
При разработването на балистичните ракети главно внимание се отделя на бойните им глави, които ще преодоляват съществуващите и перспективните системи на противоракетната отбрана. Генералният конструктор на Московския институт по топлотехника Юрий Соломонов съобщи, че  през 2010 година са създали уникална конструкция на устройство за преодоляване на ПРО, която "поставя точка на всички разговори относно борбата с ПРО на предполагаемия противник". Преди 30 години смятали задачата за научна фантастика.
Русия сега произвежда над 30 балистични ракети за година, толкова, колкото произвеждат САЩ и Китай, взети заедно. Но това количество е явно недостатъчно за поддържане количествения състав на стратегическите ядрени сили на Москва.
Особено ефективна е междуконтиненталната балистнична ракета "Топол-М", чието главно свойство е маневриращата бойна част в крайния участък на траекторията. Създадената на нейна основа ракета с шахтно и мобилно базиране РС-24 "Ярс" вече застъпва в бойно дежурство. При далечина на полета 12 хил. км. тя може да достави до целта 3 бойни блока с индивидуално насочване с мощност от 150 до 300 килотона. Средствата, с които тя разполага за преодоляване на ПРО, обезмислят усилията на американците за противодействие. "Топол-М" и РС-24 ще съставляват основната ударна групировка на ракетните войски със стратегическо презназначение до средата на ХХI век.
На мястото на тежката РС-20 "Сатана", която дежури вече 30 години и от която са останали 58 броя всяка с 10 бойни глави с мощност от 0,55 до 0,75 мегатона, ще постъпи новосъздаваната ужасяващо мощна течногоривна ракета "Пробив" с 15 средни или 10 тежки ядрени бойни глави, пренасяни на разстояние над 10 хиляди километра. С "Пробив" ще се забрави идеята за съвместна ПРО.
На 29 септември в Баренцово море от борда на стратегическия подводен ракетоносец "Тула" стартира модернизираната морска балистична ракета "Синева" с новото име "Лайнер", предназначена за  подводниците "Делфин". Пак през септември от космодрума Плесецк специалистите, които създадоха "Топола-М" и "Ярс", осъществиха изпитателен пуск на новата ракета "Авангард". Пускът беше неуспешен, ракетата падна на осем километра от  мястото на старта. Експериментът обаче позволява да се твърди, че тази конструкция е развитие на приетия през миналата година комплекс "Ярс".
На 28 октомври от атомната подводница "Юрий Долгорукий" в Бяло море към полигона Куру на Камчатка от подводно положение в движение успешно бе проведен пуск на новата междуконтинентална балистична ракета "Булава". Това е третият успешен пуск през последната половин година. Общо от началото на изпитанията са проведени 17 изстрелвания, осем от които са аварийни. До края на годината ще бъдат проведени още няколко пуска.
Във ВМФ на Русия до 2015 г. се очакват да постъпят 5 нови стратегически ракетоносци проект 955 "Борей", заредени с 16 ракети "Булава" с 576 ядрени бойни заряди, които ще станат основата на съвремените стратегически ядрени сили на руския флот до 2040-2045 година.
До 2017 година В Северодвинск ще бъдат построени 8 подводници от този тип.
"Булава", разработена от Московския институт по топлотехника под ръководството на Юрий Соломонов, е тристепенна стратегическа морска ракета с маса около 30 тона, първите две степени са с твърдогоривни двигатели, третата - с течно гориво, осигурява необходимата скорост и свръхманевреност на заключителния етап на полета. Носи шест хиперзвукови ядрени блока с индивидуално насочване, способни да променят траекторията си по височина и по курс. Общата полезна маса е 1150 килограма. Радиус на действие - 8 хил. километра. Ракетата стартира под наклон, което прави възможно изстрелването й по време на движение от подводно положение.
Изпитанията на последната руска балистична ракета "Лайнер" са завършени. Военните експерти твърдят, че новата ракета с морско базиране е два пъти по-мощна от "Булава". Тя може да носи 12 ядрени бойни глави.
Да не забравяме, че съществуват и нестратегически ядрени сили, които са закрити с по-плътна от американската тайна завеса. Смята се, че Русия разполага с около 2000 носители на това оръжие, които могат да пренасят подготвените за тях 8000 броя ядрени заряди.
Руската стратегическа авиация е съсредоточена в състава на 37 въздушна армия и разполага със 76 стратегически бомбардировачи от двата типа: Ту-160 - 13 броя и Ту-95М - 63 броя, способни да носят до 844 крилати ракети с голяма далекобойност - 2500-3000 километра.
В отговор на плановете на САЩ да разположат ПРО в Европа Москва заплаши, че ще разположи  ракети "Искандер" с касетна бойна част 480 кг и с далекобойност от 50 до 500 км на територията на Калининградска област. Високата вероятност, с която "Искандер" преодолява средствата за ПРО, се основава на факта, че тя е изготвена с елементи от технологията, която осигурява невидимост от радарите - "стелт", и се движи по небалистична траектория, тоест на пределно малки височини. При това по време на полета ракетата интензивно маневрира, а точността й се осигурява от спътникова и оптическа глава за самонасочване - същата, която на авиосалона МАКС-99 показа фантастичен резултат на поразяване на движеща се цел - с точност 2 метра. Ракетата е снабдена със система за насочване, която коригира полета по специална фотография, което е важно за поразяване на малоразмерни подземни цели.
"Искандер" притежава някои параметри на крилата ракета. Това означава, че съвременните средства за поразяване на подобна ракета може да се смятат за безполезни.
Не без значение за асиметричния отговор на Русия е новата разработка - контейнерен комплекс ракетно оръжие Club-K, която предизвика истерика в западните средства за масова информация. Състои се от три елемента: универсален стартов модул, модул за бойно управление и модул за енергозахранване, монтирани в стандартни морски контейнери. В стартовия модул се поставят четири крилати ракети, които летят със скорост до три пъти по-голяма от тази на звука на височина 20 м над морето и до 150 м над сушата и поразяват цели на разстояние 220-275 км. с бойни части, чиято маса е от 400 до 450 килограма. Контейнерното изпълнение на комплекса позволява да се постигне високо ниво на маскировка и употребата му от граждански носители като транспортни съдове, железопътни платформи или автомобилни ремаркета. Западните експерти твърдят, че Club-K може да промени баланса на силите на световната шахматна дъска и дори да трансформира правилата за водене на войната.
Най-доброто средство, което би лишило Запада от илюзиите, че е възможно да нанесе безнаказан удар срещу Русия, е системата "Периметър". Тя до такава степен изплаши Запада в началото на 90-те години, че там я нарекоха "Мъртвата ръка".
"Периметър" работи на следния принцип: в мирно време основните й компоненти се намират в дежурен режим, следят обстановката и обработват постъпващата информация. В случай, че възникне опасност от широкомащабно нападение с употребата на ядрено оръжие, потвърдена от данните на  системата за ранно предупреждаване за ракетно нападение, комплексът "Периметър" автоматично се привежда в бойна готовност и започва да следи оперативната обстановка. Ако сензорните компоненти на системата с достатъчна достоверност потвърждават факта за масиран ядрен удар, а самата система за определено време губи връзката с основните командни възли на ракетните войски със стратегическо предназначение, тя инициира пуск на няколко командни ракети. Те излитат над собствена територия, с помощта на монтираните на борда мощни радиопредаватели транслират контролния сигнал и пусковите кодове за всички компоненти на ядрената триада - шахтни и подвижни пускови комплекси, атомните подводни ракетни крайцери и стратегическата авиация. Приемната апаратура както на командните пунктове на ракетните войски, така и на отделните пускови установки, като приеме този сигнал, започва процес на незабавно изстрелване на балистичните ракети в напълно автоматичен режим, осигурявайки гарантиран ответен удар по противника дори при гибел на целия личен състав. В онзи момент, когато генералите от НАТО вдигат победните чаши, става нещо невъобразимо. Замлъкналият  завинаги противник сякаш оживява. Хиляди ракети се устремяват на Запад. Няма победители! Така, твърдят специалисти, работи "Мъртвата ръка", последният довод на руската държава.

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ