05 Октомври 2023четвъртък00:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Атанас Зафиров: Нищо не е по-силно от идеала и любовта към Родината

Изберете номер 28 и ще направя така, че София никога да не забравя за Враца, казва водачът на листата на "БСП за България" в областта пред Zovnews.com

/ брой: 190

автор:Дума

visibility 233

- Г-н Зафиров, честит рожден ден! Радвам се, че точно в този ден (29 септември - б.р.) ще имаме възможност да поговорим за Вас в личен план и като водач на листата на "БСП за България" за област Враца. Как планирате да премине денят Ви, ще има ли време за празник, или ще работите?

- Благодаря Ви, в разгара на предизборната кампания време за лични празници по-скоро няма. Днес сме на финала на дарителската ни акция, с която в навечерието на Деня на поезията даряваме от името на нашата листа на читалища, библиотеки, домове за възрастни хора, пенсионерски клубове и други институции късче духовност, под формата на стихосбирки от български автори. Целият ден е свързан с тази инициатива, а вечерта сме на предизборна среща в Селановци - най-голямото село в Северозападна България, с акцент българското земеделие и възможностите на региона за развитие. Разбира се, ще почерпя екипа и моето семейство, най-вече за здраве и успех в предстоящите избори.

- Вие още от много млад сте се справял сам с множество проблеми, имам предвид времето, през което още 13-годишен сте излязъл на квартира в големия град, за да учите. Кои са най-важните житейски уроци от този период, които помните и до днес?

- Връщате ме близо 40 години назад, в друго време и с други порядки, но, замисляйки се, като че ли основните житейски уроци остават същите - да се научиш да се бориш сам с трудностите, да вярваш най-вече в себе си и своите възможности, да цениш малкото време, в което си със своите близки, и да се научиш да го ползваш пълноценно, да вземаш сам своите решения и да носиш отговорност за тях. Моят баща беше военен, детството ми мина по границата и гарнизоните, където се възмъжаваше бързо и нямахме време за губене. Това ми помогна много и ме направи адаптивен, нещо, което ми помага и днес.

- Как се решихте да влезете в политиката и кои са Вашите принципи, които никога не престъпвате?

- В политиката влязох съвсем млад, на 18 години, с приемането ми в редовете на Българската социалистическа партия. Още като студент изпитах първите радости, разочарования и уроци от българската политика. Едно нещо обаче ме е водило през тези вече повече от 30 години - не предавай отбора, бори се докрай, дори когато изглежда безнадеждно. Нищо не е по-силно от идеала и любовта към Родината. От тези принципи съм се водил през годините, с това не бих направил компромис и занапред.

- През Вашата политическа кариера сте бил в много райони на България. Какво отличава Северозапада от тях?

- Така е, политическата ми дейност ме заведе на практика във всяко кътче на България. Богат съм с познанствата си и контактите с хиляди обикновени български граждани, много от които наричам приятели и другари.

С болка споделям, че Северозападът наистина е най-бедният икономически и системно неглижиран от държавата регион на България, а казват и в Европа. Това обаче не е направило хората по-малко патриоти и добри граждани - просто недоверието в политиците и системното неизпълнение на поети ангажименти към тях ги е направило по-малко доверчиви, затова знам, че доверието, което получавам от тях, е доверие в аванс - за него трябва да се бориш всекидневно и с реални действия.

- Кампанията е към своя край, а Вие, заедно с останалите кандидати, се срещнахте с хората от много населени места в област Враца. Какво Ви направи впечатление при тези срещи, какво Ви докосна най-много?

- Много неща ме развълнуваха и докоснаха истински. Аз съм емоционален човек и вечер до късно осмислям и анализирам събитията от деня, връщам лентата, гледам снимките и лицата на хората, мисля върху казаното от тях. И, знаете ли какво - оптимист съм. Оптимист съм за този прекрасен, недостатъчно познат за повечето българи район, който през всичките дълги години на разруха и съсипия е запазил жив българския дух и вярата в доброто.

Срещнах прекрасни млади хора, бъдещето на Северозапада, техните работливи родители, баби и дядовци - истински, горди българи. Българи, които не хленчат, не се огъват пред трудностите и много бързо усещат фалша и лицемерието.

Затова за мен е истинско предизвикателство да се боря за тяхното доверие и честта да бъда техния глас в следващото Народно събрание.

- Кои са приоритетите на "БСП за България" за област Враца?

- Българската социалистическа партия винаги е била разумната, стабилната и мъдрата сила в обществено-политическия живот на страната. Ние сме партията, която системно и последователно е отстоявала демократичните ценности, защитата на правата на българските граждани, както и техния социален статус и доходи.

Това са и нашите приоритети - справяне с икономическата и енергийната криза, настъпили в резултат от войната в Украйна и дълго продължилата пандемия от КОВИД-19, защита на социалните права на българските граждани, повишаването на доходите на работещите и пенсионерите, премахване на пазарния принцип в здравеопазването и образованието, нов модел на икономическо развитие, разширяване и защита правата на работниците, подкрепа на малкия и средния бизнес, на регионалното производство, индустрия, земеделие, справедливост и съдебна реформа, защита на конституционния ред и прилагане на принципите на демократична, социална и правова държава.

Област Враца има няколко основни проблема за решаване - наваксване на икономическото изоставане, привличане на инвеститори и осигуряване на нови работни места, борба с демографската криза чрез конкретни регионални мерки, приоритетни инфраструктурни решения, възстановяване на болничното лечение и спешната медицинска помощ в общините със закрити здравни заведения, борба с битовата престъпност и допълнително полицейско присъствие в малките населени места.

- Как ще коментирате сигналите за купения вот?

- Това е едно от най-отвратителните явления в новата ни политическа история. За съжаление, в региона наблюдавам едно обществено примирение с тази позорна практика, което силно ме натъжава. Опитвам се да разбера и хората, които в пълното си отчаяние и финансова немощ прибягват до този краен метод за решаване на някаква еднократна нужда, но те трябва да разберат, че това не е решение, а задълбочаване на техните проблеми.

Политиците, които изпращаме в парламента с купени гласове, не само че нямат никакво намерение да работят реално за своите избиратели, но и живеят със самочувствието, че като са си платили за това, вече могат да правят каквото си поискат. Това завършва винаги зле и много скоро излъганите хора излизат по площадите. Дълбоко ненавиждам т.нар. търговци на гласове и ще се боря с всичките си сили и енергия те да получат полагащото им се наказание от закона и обществено презрение.

Апелирам към органите на държавната власт и гражданското общество да бъдем нулево толерантни към този порок, който изкривява демокрацията и ни налага управление на малограмотни и алчни политици. Сметката винаги я плаща народът.

- Ако отново бъдете част от управляващото мнозинство, какви ще бъдат вашите първи мерки за Северозапада? 

- Спешно довършване на пътя Ботевград-Мездра, приемане на закон за създаването на Държавен фонд за устойчиво развитие на Северозападна България, срещи с кметовете от региона за търсене на спешни решения в здравеопазването и възстановяването на системата за достъпен обществен транспорт, създаване на законова и подзаконова нормативна база за стимулиране ускореното развитие на слаборазвитите региони, осигуряване на подкрепа в развитието на агробизнеса в региона и стимулиране развитието на туризма. За тези мерки ще търсим подкрепата на всички народни представители от региона.

- Вашето послание към избирателите.

- Не продавайте гласа си. Гласувайте с емоция, но и с разум. Гласувайте за хора, които могат да изпълняват своите обещания. За социална и сигурна България. Изберете номер 28 и аз ще направя така, че София никога да не забравя за Враца!

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

България с най-голям дял на сивата икономика в ЕС

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 191

Бюджетът продънен с близо 800 млн. лв.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 191

Искат намаляване на производството на мляко в ЕС

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 191

КЗП с още актове към фирмите за бързи кредити

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 191

Земетресение в турския окръг Хатай

автор:Дума

visibility 308

Брюксел размразява парите за Унгария

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 191

Първите дипломати на ЕС се събраха в Киев

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 191

Интелектуален фашизъм

автор:Александър Симов

visibility 306

/ брой: 191

ГЕРБ в София - управление на неизпълнените обещания

автор:Деси Велева

visibility 308

/ брой: 191

Тиражирани заблуди

visibility 239

/ брой: 191

Заедно ще направим Троян по-млада, по-умна, по-зелена община

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ