05 Декември 2023вторник11:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Автопортретите на Любен Зидаров

Неподправеното чувство за ирония и хумор на художника

/ брой: 244

автор:Борис Данков

visibility 3264

Близо тридесет години след нашумялата навремето изложба "Автопортрети" на Любен Зидаров (1979) издателят Иван Гранитски е събрал известните (и неизвестни досега) "автошаржове"  на художника в луксозно оформен албум, което само по себе си може да се определи като находка. Находка, тъй като в изданието оживяват познатите ни    автоперсонажи на популярния живописец и илюстратор в миналото на "Приказки на Шехеразада", "Том Сойер" на Марк Твен, "Български народни приказки" и др. И нещо много важно - като остава верен на точната си естетическа мяра, Ив. Гранитски е дал преднина на един творец, без да робува на личните си убеждения и идейни пристрастия. И съвсем правилно, тъй като само изкуството не е подвластно на идеологията. Стига да не е роб на новата политическа, или каквато и да е друга, конюнктура.
А със своите "Автопортрети" Любен Зидаров превъзмогва условностите именно на конюнктурата. В албума са събрани 40 от неговите известнии творби, като се започне от първия автопортрет от 1942 г., излъчваш добродушен наивизъм, и се свърши с най-новите му автошаржове "Суетен портрет" (2008), "В плен на музата" (2009), "Не се увличай, приятелю..."(2009), които навяват на тъжни размисли за преходността на човешкото житие-битие. Но, рисувайки себе си, Любен Зидаров осмива самите нас, както вярно е забелязал това Светлин Русев: "Любен Зидаров се подиграва с нашата сериозност, с нашия страх да бъдем малко по-истински". Верен на своята ексцентричност, Радой Ралин вижда в автографите на Любен Зидаров "лаоокоонови стопкадри на съвременния многохарактеров и многоявлениев човек", чрез които можем "да противостоим на всичките си превъплащения". Атанас Нейков пък смята, че "неподправеното чувство за ирония и хумор" е най-силното качество на илюстратора-живописец.
Така веднъж художникът вижда образа си в проекцията на познати митове от изкуството и литературата: "Старецът и морето" (2002), "Зидари Зограф" (1979). Друг път - в сянката на тоталитарния управник "ТАТОлитарен автопортрет" (1993) и политическото парвеню "Тържествен автопортрет" (2008) визира персонажи от вчерашния и днешния ни ден. Трети път в "Човекът с шлема" (1979) неволно се прокрадва дори алюзия с наши съвременни управници.
Тъкмо затова изкуството стои над идеологиите и конюнктурата, защото може да бъде "прочетено" в зависимост от реалния контекст на времето. А иначе, както е написал в послеслова си към албума Светлин Русев: "О свишнем мире и спасение душ наших Зидарову помолимся!"
А иначе наистина си струва да се вгледаме в автопортретите на Любен Зидаров, така както си  струва всеки път - отново и отново -  да се вглеждаме в "шаржовете", които са ни завещали Бешков и Ангелушев, Димовски и Тодор Цонев, откривайки себе и своите "лаоокоонови стопкадри".

 

Водата поскъпва драстично догодина

автор:Дума

visibility 732

/ брой: 234

Газът поевтинява на борсите, у нас цената расте

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 234

Магистралните такси в Гърция скачат от Нова година

автор:Дума

visibility 693

/ брой: 234

Екзотичните промени в данъчните закони отпадат

автор:Дума

visibility 647

/ брой: 234

България е "сляпо петно" в ЕС

автор:Дума

visibility 703

/ брой: 234

Гръцки зехтин менте по нашите пазари

автор:Дума

visibility 693

/ брой: 234

Снеговалежи предизвикаха трланспортен хаос в Европа

автор:Дума

visibility 569

/ брой: 234

Накратко

автор:Дума

visibility 577

/ брой: 234

Унижение

автор:Таня Глухчева

visibility 656

/ брой: 234

Резил и още нещо

автор:Нора Стоичкова

visibility 663

/ брой: 234

Свобода за кметовете

автор:Донка Михайлова

visibility 701

/ брой: 234

Момчетата в Сглобката се скараха за 8 милиарда

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 234

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ