11 Декември 2023понеделник11:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка Михаела Катеринска

Обичай

Баба Марта бързала, мартенички вързала

Освен да съхраним чудната българска традиция, голямо удоволствие доставя и да я разпространяваме по света

/ брой: 41

автор:Таня Глухчева

visibility 102

Таня ГЛУХЧЕВА


Всяка година на 1 март малки и големи се закичват с разнообразни мартеници и с гордост излизат навън. Месеци наред се измислят модели и плетат различни варианти на Пижо и Пенда, правят се гривни, като традиционно се преплитат червеният и белият цвят. Въпреки че през последните десетилетия се добавят и нови багри, украси и каквото предложи въображението.

Улици, подлези, тротоари са покрити с този накит, който, колкото и обикновен да изглежда, в действителност ни е много скъп и ни кара да обичаме корените си още по-силно. В детските градини, в училищата ръцете са заети да направят уникални мартенички.

Откъде се е появила мартеницата?

Снимка Емилия Костадинова

Несъмнено има много легенди. Едни от най-известните, които трябва да знае всеки българин:

Червено-белите украшения идват от времето на хан Аспарух. Едно от преданията е, че той получил дар от сестра си под формата на китка, привързана към крака на лястовица с бял конец. Червената багра била от кръвта на птицата, чийто крак бил наранен от конеца. Птичката пристигнала при хан Аспарух точно на 1 март, откъдето води началото си и традицията на този ден всички българи да си даряват червено-бели мартеници за здраве, щастие и сполука.

Друга легенда разказва, че владетелят на прабългарите, хан Кубрат, повикал петимата си сина и им завещал да не се разделят и да бъдат винаги заедно. Да бъдат силни и да не могат врагове да ги нападат и поробят.

След време хазарите нападнали прабългарите и пленили дъщерята на Кубрат - Хуба. Предводителят на хуните предложил на братята й да го признаят за техен владетел, тогава да освободи сестра им и да им остави земите. Ханските синове били поставени пред трудно изпитание.

Най-големият - Баян, признал хазарското владичество и останал при пленената си сестра. Другите тръгнали да търсят свободна земя за своите племена. Единият се отправил на север, а другите - Аспарух, Кубер и Алцек, потеглили на юг.

Преди да се разделят, братята тайно се уговорили с Хуба и Баян да останат при хан Ашина, докато намерят свободна земя. Уговорили се Аспарух да им изпрати птица, вързана със златна нишка на крачето, която ще бъде знак, за да избягат. Братята потеглили и оставили пленената девойка и Баян в ръцете на злия Ашина.

Чужденците са възхитени от мартениците ни и с радост ги носят. На снимката - авторката с корейка и японци по време на обучение в Сао Пауло, Бразилия

След време при Хуба долетял гълъб със златен конец на крачето. Както се били разбрали, Хуба и Баян избягали от лошия хан и достигнали водите на Дунав. Не знаели какво да направят. Само птицата можела да им покаже пътя, а те не знаели как да преминат на другия бряг. Баян взел бял конец, който Хуба вързала на крачето на гълъба. Пуснали птицата да полети, но в този момент се появили преследвачи от хунското племе, които започнали да ги обстрелват. Баян бил ранен от стрела и началото на конеца, който държал, почервеняло от кръвта му. В този момент на другия бряг на реката се появил Аспарух с неговите войници. Хуните, като го видели, побягнали.

Аспарух помогнал на Хуба и Баян да минат реката. Взел конеца от Баян и завързал белия му край с червения. Закичил всеки от своите воини с късче от този свещен конец. След това застанал пред войската и признал, че той и неговите братя не са се вслушали в съвета на баща си и така са заплатили с кръвта си своето разединение. Заръчал червено-белият конец никога да не се разкъсва, защото тази окървавена нишка завинаги ще свързва българите.

Чужденци от цял свят се удивляват на мартениците. Харесва им мисълта, че те пазят къщата от злини, а хората - от болежки и уроки. Белият цвят символизира дълъг живот, в него са втъкани чистотата и искреността на отношенията. Червеният, освен здраве и сила, представлява още топлотата, приятелството и взаимната обич. Неслучайно много наши сънародници, когато отиват в друга държава, приготвят задължително няколко мартеници, за да ги раздават. Ако случайно някой пропусне, винаги има решение - навсякъде се продават бели и червени конци и набързо могат да се направят гривни.

Седмицата от 1 март е показателна за времето през цялата година

Снимка Благовеста Цветкова

В някои краища на България наричат седмицата, започваща от 1 март, броените дни - по тях гадаят какво ще бъде времето през годината. В народните вярвания Баба Марта е олицетворение на месец март и на пролетта. Според преданията тя е сестра на Голям и Малък Сечко (януари и февруари) и винаги е люта, защото двамата й братя всяка година изпиват виното и не я оставят дори да го опита. Оттук идва и поверието, че Баба Марта трябва да се умилостиви, защото настроението й оказва силно влияние върху времето. Когато е засмяна, времето е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва силен вятър и облаци закриват Слънцето. 

Широко разпространен е и друг обичай - избиране на ден. Всеки си намисля определен ден до 22 март и по него познава каква ще му е годината - ако денят е слънчев, ще е успешна; ако вали и времето е лошо - ще има трудности. Или мартеницата се слага под голям камък и след девет дни се проверява под него какви животинки са се събрали. Колкото са повече, толкова придобивки ще получим през годината. Други я хвърлят в реката, та всичко лошо да изтече и да им върви по вода.

Трябва да свалим мартеничката си, ако видим цъфнало дръвче, щъркел или лястовичка. Може да я вържем на цъфнала овошка или да я затиснем под камък.

Каквото и да правим, където и да сме, каквито и хора да ни заобикалят - важното е да съхраним и разпространяваме тази наша традиция, защото е едно от нещата, които ни правят различни, уникални. И е поредното доказателство, че сме дали нещо на света!

Сглобката си разпределя регулаторите, за да векува във властта

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 239

Не подарявайте на Украйна машини, от които се нуждаем

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 239

БСП ще предложи свой социален пакет в бюджета

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 239

Авторите на златната арка искали да популяризират храм "Ал. Невски"

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 239

Оставим ли горивата на дърдорковците, не ни чака добро

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 239

Пътническите влакове с ново разписание

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 239

Удължават срока на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 239

Европол предупреди за фалшив зехтин от Испания и Италия

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 239

Австрия е готова с отстъпки за Шенген

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 239

Атина с мерки срещу спортното насилие

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 239

Сърбия с "адекватен отговор" към Косово

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 239

ФИДЕС обясни защо ЕС не трябва да приема Украйна

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 239

Нещастието българско

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 239

Хора, бдете!

visibility 0

/ брой: 239

Алтернативна вселена

visibility 0

/ брой: 239

Генът на Путин

автор:Юри Михалков

visibility 0

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ