22 Юли 2024понеделник10:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мнение

Българинът дори и да умре, продължава да гласува

"Мъртвите души" са 19,27 на сто от броя на присъстващите в избирателните списъци

/ брой: 207

автор:Дума

visibility 822

Емил БРАНДИЙСКИ
Отминаха поредните избори за народни представители, които определиха новите 240 депутати в 48-ото Народно събрание. Като четвърти поред за последната година и половина, тези избори логично бяха с намалена избирателна активност.
След края на изборите Централната избирателна комисия  обяви, че за народни представители са гласували 2 601 963 граждани на страната от 6 602 990 човека в избирателните списъци, или избирателна активност от 39,41 процента.
Никой не е обърнал обаче внимание, че    

съществува явна грешка в резултатите

от преброяването на действителните гласове. От една страна е записано, че броят на действителните гласове, подадени за партии, коалиции и независими кандидати, е 2 505 271. Ако се сумират действителните гласове по партии и коалиции, числото наистина е правилно. В обобщения протокол обаче в "т. 7.1 Брой на действителните гласове, подадени за кандидатските листи на партии, коалиции и инициативни комитети" е записана цифрата 2 505 272. Разликата е в един глас, но все пак има разлика, иначе казано, някой в ЦИК отново се е...
Въпросът с липсващия глас е също толкова екзистенциален, колкото и въпросът, който повтаряше един истеричен женски глас по една от националните телевизии, крещейки "Къде е Венко Сабрутев?". Но така ли трябва да е?
Все пак ЦИК обяви процента избирателна активност с ясното съзнание, че ще излъже, що се отнася до тези проценти или, иначе казано, добави още от горепосоченото.
От години се говори, че избирателните списъци трябва да се изчистят от така наречените мъртви души, които изкривяват избирателната активност. Заради липсата на добро електронно управление търпеливо бяха изчакани да изминат 10-те години, след които да бъде направено статистическото преброяване на населението, което приключи през септември 2021 г. Въпреки това, една година по-късно данните отново не бяха оповестени, нито списъците редуцирани.

Какъв е проблемът с "мъртвите души"?

Основният проблем е, че "гласовете" на тези "мъртви души" по неведоми пътища скачат в урните по време на избори. Сигналите за това през годините са безброй (дори от ЦИК), но случаите по разследването им се стопяват в небитието на времето. Или до следващите избори. От друга страна, това поставя под съмнение легитимността на изборите и изважда на фокус въпроса какво е представителството на гражданите в Народното събрание.
Втората причина е, че колкото по-висока е избирателната активност, толкова по-малка е тежестта на контролирания вот. Едно е да контролираш 100 човека, когато тези 100 човека ще са ти 100% под контрол, и съвсем друго ще е да контролираш 100 човека от 500 възможни, когато процентът ти ще е едва 20. Така и цената на купения вот ще е висока, което е важно за купуващите гласове. В зависимост от това в коя част от страната има повече или по-малко "мъртви души" в избирателните списъци, това би повлияло и на броя на мандатите от съответната област.
Не на последно място е проблемът, че част от починалите някак участват и в подписките при регистрациите на партиите и коалициите, което е в нарушение на закона.
Ден след изборите, на 3 октомври, на Националния статистически институт му бе позволено да публикува данните от последното преброяване. В Таблица 1 са илюстрирани официалните данни от това последно преброяване през 2021 г. и предходното, проведено през 2011 г.

Какво е разминаването в избирателните списъци?

От таблицата се вижда, че официално според миналогодишното преброяване, протекло между 7 септември и 10 октомври 2021 г., населението на страната ни е било 6 519 789 души. От тях трябва да отделим тези, които са имали право да гласуват (навършили 18 години) към 3 октомври 2022 г. - това са всички над 18 години, плюс онези, които към миналата година са били с навършени 17 години, или приблизително 3/5 от възрастовата група 15-19 години. Това са общо 5 487 571 човека.
За по-голяма прецизност можем да извадим и починалите лица за периода октомври 2021 г. - септември 2022 г., които са 135 828 души, и гражданите на страната ни, пребиваващи в затворите, които към края на 2021 г. са малко под 7000 човека. Така с максимална приблизителна точност можем да твърдим, че в избирателните списъци за последните избори би трябвало да присъстват 5 344 743 български граждани. Това означава, че на последните избори активността е била 48,68%, а не 39,41 процента, както твърди Централната избирателна комисия.
Разликата между обявените от ЦИК брой лица с право на глас и реално имащите право да гласуват е 1 276 077 човека, или 19,27% от броя на присъстващите в избирателните списъци. Това е реално броят на "мъртвите души", които са присъствали в избирателните списъци на проведените избори за парламент в началото на месеца.
Числото наистина не е малко и силно изкривява избирателната активност. След изнасянето на данните от преброяването би трябвало списъците да бъдат редуцирани. Дали това ще се случи или не, ще разберем вероятно скоро на следващите парламентарни избори.

Икономически живот

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 3175

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 3044

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 2868

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 2967

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ