01 Декември 2023петък21:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

България има отлична наука

Писмо от председателя на Кралското научно дружество на Великобритания

/ брой: 270

автор:Дума

visibility 851

До
Проф. Никола Съботинов
академик и председател на БАН

11 ноември 2010

Уважаеми проф. Съботинов,
Като председател на Кралското научно дружество на Великобритания (Роял Сосаяти), бих искал да изразя своята загриженост във връзка с известията за предстоящи съкращения в бюджета за наука в България. Във времето, когато Европейската комисия формира своята стратегия 2020 за растеж и работни места на базата на инвестиции в научни изследвания и развитие и в един нов "Иновативен съюз", би могло да се очаква, че науката ще е в сърцевината на плановете на европейските страни за бъдещ просперитет.
Във Великобритания Роял Сосаяти и другите научни организации дискутираха заедно с правителството и другите заинтересовани страни значението на поддържане на една силна научна база. Като инвестираме в науката, беше нашият аргумент, страната е в най-голяма степен способна да усвои и впрегне в употреба резултатите от водещите научни изследвания и иновации и да увеличи своите конкурентни предимства.
Този аргумент не се отнася само за Великобритания. Германия и САЩ продължават силно да инвестират в науката и технологиите, а бързо развиващите се икономики на Китай, Индия и Бразилия се стремят да бъдат високотехнологични, "икономики на знанието". Бих се надявал, че през 2011 страните от Европа, включително България, ще търсят начини да инвестират в науката и научните изследвания с цел да допринесат за своето бъдещо благосъстояние.
Роял Сосаяти се гордее със своите връзки с Българска академия на науките, особено в Съвета на националните академии по международни въпроси (IAP) и в Научния съвет на европейските академии (EASAC). Отбелязахме със задоволство последните доклади за дейността на БАН, които показаха централната роля, която играят институтите на академията за провеждането на научни изследвания от световна класа в България.
Плановете на академията за бъдеща модернизация и реформа под Вашето ръководство показват, че българската научна общност е в позиция да използва преимуществата на отличната наука, която вече се провежда във вашата страна и която ще се развива и в бъдеще. Надявам се, че българското правителство ще разбере това и ще последва този пример, като преосмисли своите ангажименти към науката през следващата година.
Моля, споделете това писмо с Вашите колеги и с хората, с които имате контакт в правителството. Желая на Вас и на академията всеки успех при осигуряването на по-добри условия за наука в България.

Подпис:

Мартин Рийс, лорд на Лъдлоу
президент на Роял Сосаяти

Копие до: проф. Юри Енгелбрехт, президент на ЕАСАС секретариат, АLLEA (всички европейски академии)
-------------
Б.Р. Писмото препечатваме от сайта на БАН. Кралското научно дружество на Великобритания е най-старата научна организация в Европа, създадена е през 1662 г.

Изграждането на"Хемус" ще се забави още с година

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 233

Близо 44 млрд. лв. е външният дълг

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 233

Натискали малки фермери да протестират

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 233

Само до 25% авансово за почивка или екскурзия

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 233

Стрелба по време на примирието в Газа

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 233

Лавров отиде в Скопие, но не през България

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 233

Унгария и Северна Македония заедно срещу такса "газ"

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 233

Приключи мандатът на китайския посланик у нас

автор:Таня Глухчева

visibility 254

/ брой: 233

Черна дупка

автор:Александър Симов

visibility 252

/ брой: 233

Залог, по-голям от електората

автор:Аида Паникян

visibility 288

/ брой: 233

Инат

автор:Деси Велева

visibility 263

/ брой: 233

Гьоков: Бюджетът замразява плащания

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ