03 Октомври 2022понеделник02:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°. Днес ще има разкъсана средна и висока облачност, която след обяд ще се вплътнява. Привечер и през нощта срещу неделя в Западна и в Централна България ще има краткотрайни валежи от дъжд, на отделни места - временно интензивни и значителни по количество, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен югозападен вятър. Топло, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 28°.

България отчита 4,8% реален икономически ръст

Четвърти сме в ЕС по най-голям месечен ръст на износа на стоки

/ брой: 160

автор:Дума

visibility 168

Българската икономика продължава да ускорява растежа си въпреки сложната международна обстановка, като отбелязва реален ръст на брутния вътрешен продукт от 4,8% във второто тримесечие на годината, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).
Това е реалното увеличение на БВП, след като се изключи влиянието на инфлацията. Заедно с инфлационната компонента номиналният ръст на БВП е 22,9%.
В периода април-юни икономиката нараства с 1,1% спрямо първите три месеца на годината, показват сезонно изгладените данни по експресни оценки на НСИ. Предишни изследвания показаха, че България е на първо място в ЕС по ръст на индустриалното производство за този период.
Прогнозата на БНБ е, че икономиката ще нарасне с едва 1,9% през годината, но засега данните показват в пъти по-добри данни. Европейската комисия очаква 2,8% икономически растеж от България.
Според експресните оценки в номинално изражение БВП достига 38,302 млрд. лв. за второто тримесечие. Преди година за същия период БВП е бил 31,167 млрд. лв. По елементи на крайното използване най-голям дял заема крайното потребление със 76%. На годишна база крайното потребление регистрира ръст от 5,3%.
Ако тези тенденции се запазят до края на годината, размерът на българската икономика ще достигне над 80 милиарда долара за първи път в историята, въпреки намаляващото население. През миналата година БВП достигна близо 133 млрд. лева.
По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление със 76 на сто, което в стойностно изражение възлиза на 29 108,1 млн. лева. През второто тримесечие на 2022 г. бруто капиталообразуването е 8 948,3 млн. лв. и заема 23,4 на сто относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.
В България износът на стоки за трети страни през юни възлиза на 1,5 милиарда евро, което е ръст с 11% спрямо към май, когато се оценяваше на 1,3 млрд. евро, става ясно от данни на Евростат.
Това отрежда четвърто място на България сред държавите от ЕС с най-голямо месечно увеличение на износа си на стоки, като преди нас през юни са само Румъния (+17%), Гърция (+16,9%) и Хърватия (+11,1%). Вносът на стоки в страната ни е 2,3 милиарда евро или 12,7% ръст спрямо месец по-рано, когато бе 2,1 милиарда евро.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Иван Иванов: Необходимо е модернизиране на икономиката

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 190

Банките вдигат лихвите от октомври

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 190

ЕБВР повиши прогнозата за българската икономика

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 190

Арменският поп

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 190

Безплатно ли?

автор:Деси Велева

visibility 397

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ