18 Април 2024четвъртък22:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акценти

България се нуждае от национална доктрина

Трябват ни държавници с българско самосъзнание

/ брой: 37

автор:Крум Лазаров

visibility 192

Крум ЛАЗАРОВ*


Пред нашата страна стоят много тежки въпроси за решаване, свързани с националната ни сигурност. На първо място е демографският проблем. За решаването му е нужно нацията ни да бъде обединена с една обща идея. И това е  създаването на Национална доктрина, в която да се включат най-важните стратегически задачи, които стоят за решаване пред страната ни в следващите 30-50 години. Създаването и приемането на такава доктрина не е самоцел. Националната доктрина е теоретически обоснована система от официално възприети в резултат на политически консенсус възгледи и положения, критерии и принципи за състоянието и перспективите, за историческите стремежи, идеали и цели на нацията. Такива национално обединяващи концепции имат повечето уважаващи себе си народи. 

Нека да вземем за пример 

големия нов брат - САЩ. На 12 декември 1823 г. президентът Джеймс Монро обявява пред Конгреса на САЩ новата американска доктрина, в която са залегнали  принципите на американската външна политика. Нейната основна задача е да бъдат отстоявани с всички средства интересите на САЩ в западното полукълбо. В началото на ХХ век през 1904 г. друг президент - Теодор Рузвелт я доразвива, заявявайки, че в Западното полукълбо на света придържането към доктрината Монро "може да застави САЩ в случай на вътрешни безредици в латиноамериканските страни да осъществяват функцията на международни полицейски сили". В наше време САЩ се придържат стриктно към тази доктрина, като разпространяват действието си вече и в двете полукълба, залагайки на фразеология от рода на "в интерес на международната общност". Понятие, разтегливо и удобно.

Съседна Гърция от възстановяването си като модерна държава винаги отстоява "Хеленики" идеята. И когато трябва да се защитават националните й интереси, всички партии се обединяват независимо от политическата си окраска. Показателен е фактът с какво единство целият гръцки народ, управляващи и обикновени граждани, отстояваха гръцката истина за името Македония пред нашите западни съседи и пред всички европейски институции,като успяха да наложат техния вариант за наименование на западната ни съседка, а именно Северна Македония.

Сръбската национална доктрина се базира от "Начертанието" на Илия Гарашанин от 1884 г. Румъния има три национални доктрини, Албания има доктрини "Велика илирия"и "Велика Албания", Турция се ръководи от доктрината от 1925 г. "Мир в страната, мир в света" на Кемал Ататюрк.

Трябват ли още допълнителни аргументи, за да се докаже необходимостта от наша национална доктрина?

Нашите възрожденски революционни дейци Петко Каравелов и Васил Левски в своята "Програма" от 1.05.1872 г. са заложили основите на българската национална доктрина. В Програмата четем: "Нека сяка народност, както и секи човек учува своята свобода и да се управлява по своята собствена воля. Ние не желаем чуждото, т.е. това що не е наше, но не желаеме да дадеме и другиму своето". Въпреки че тези слова са писани преди повече от 140 години, са актуални и днес. За съжаление цялата ни трагична история, свързана с некадърното управление на Сакскобургготската династия и обслужващите ги политици, сринаха всичките идеи за обединена България.

Когато се разглеждат националните доктрини на съседните ни страни се вижда, че в разработването им 

решаваща роля играят техните най-добри учени

Съгласно Конституцията на Р. България териториалната цялост на страната е неприкосновена. Интересно какво са чувствали депутатите от всички политически разцветки в един от предишните парламенти, гласувайки закон, позволяващ на чужденци извън страни от ЕС да закупуват наша земя?

Нека за сетен път припомним, че първите си земи в Палестина израелците просто закупиха от местните араби. Те имат в това отношение опит как се създава държава на новоусвоена територия.

Повечето от сегашните политици показват и казват, че чакат указания от началниците в Брюксел какво да правят. Редица държавници, ръководещи страни, равняващи се по територия и население на България, доказаха, че могат да отстояват националните си интереси, без това да се отразява на членството им в ЕС и НАТО.

По оценка на бивши военни експерти армията ни не е в състояние да изпълнява задачите си за защита на родината. Създаде се армия от наемници. Наемникът е войник, който служи за пари. Който му даде повече пари, той ще служи на него. Интересно за наемника ще важат ли такива понятия като дълг пред Родината, защита на отечеството и т.н.? Защото родината е тук, а не в пясъците на Близкия и Среден изток.

Основите  на държавата ни - българският език и култура, българската наука, българската армия, се ерозират. Очевидна е липсата на цялостна национална доктрина, съдържаща фундаменталните принципи за бъдещето на българската нация в следващите 30-50 години. А такава доктрина може да се изготви само с помощта на учени от БАН, СУ "Св. Климент Охридски", други научни институции и патриотични обществени организации. Нужна е обаче държавна институция, нужни са държавници с българско самосъзнание, които да поемат тази инициатива.

И днес важат думите на великия Апостол на свободата Васил Левски: "Ние сме във времето и времето е в нас". Но то, времето, не ни чака. И ако трябва да перифразираме една друга максима, че който народ не иска своя армия, ще храни чужда, то тя би могло да звучи така: "Който народ не желае да изготви и изпълнява своя национална доктрина, ще се принуди да изпълнява чужда такава, която ще му бъде наложена насилствено".

Като национално отговорна Партия БСП би трябвало да включи в своята Програма и инициативата за създаване на национална доктрина. Това ще бъде в пълно съответствие с основните задачи, които партията си поставя за решаване в следващите 10-15 години.

*Авторът е председател на Славянското дружество в България   

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ