20 Април 2024събота23:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Българският народ най-после започва да задава въпроси

Промяната у нас е повече от наложителна с появата на нови политици и нови експертни лица

/ брой: 162

автор:Пламен Лазаров

visibility 907

За съжаление положението в страната ни дава основание отново да преповторим стари отпреди години постулати, че днес отново ситуацията в България е драматична и с висока степен на неопределеност. Топката е пак в полето на политиците, но разликата е, че обществото ни вече не проявява търпимост към тях и очаква те да са си извлекли поуки от досегашното развитие на процесите в страната.

Защото става дума за 

бъдещето на България

Следващият период е характеризиран с желанието на народа за по-добър и справедлив живот, за по-достъпно образование, за повече човешка солидарност пред опасностите на безогледния корпоративен интерес, за повече природа, за повече култура и наука, за ново отношение към света. 

Именно това трябва да стане бъдещата основа на новото политическо мислене и новите политически действия в страната. Учудващо е, че досегашните политици все още не усещат в каква посока се разместват пластовете на социалното мислене в обществото ни. 

Досегашното българско задкулисие от самото начало на въздигането си бе готово да мине през трупа на България и нейното гражданско общество в името на своя интерес, но това е интереса на по-малко от 1% от българите.

Затова последният протестен вот миналата година бе най-вече срещу конкретния бандитски балкански див капитализъм. В основата на този протестен вот обаче стоеше 

общата вълна на събуждане

която минава през целия свят, и която се основава на една непоносимост към досегашния модел на корпоративен деспотизъм. Българският народ най-после започна да задава въпроси и се осмелява да действа.  

Категоричното желание на хората е за нова силно социална политика, основана на уважението към отделния човек в държавата, към начина му на живот. Затова тази политика трябва да е основана върху социални и човешки защити, върху зелени политики спомагащи на идеята за един чист свят, в който няма да ни се налага да водим елементарна битка за незамърсени вода, земя и въздух. 

Но внедряването на тази нова политика днес започва от задължителната промяна в съзнанието на всеки един от гражданите на България.

За съжаление някои от досегашните ни 

мисловно остарели политици 

не само не направиха равносметка на собственото си поведение, но дори не признават грешките, които направиха, за да се стигне днес до една опустошена страна, обезлюдена извън столицата, лошо образована, с ужасна битова престъпност, която по селата е достигнала размера на престъпен терор. 

Досегашната държава се отличаваше с мафиотско-олигархична икономика, със затлачен обществено-политически живот, с лошо здравеопазване с геноциден ефект, със самозабравила се върхушка, която разпродаваше, разграбваше и обиждаше българския  народ с безкрайната си арогантност. 

Унищожени бяха основни стълбове на икономиката в България. Вместо да бъде преструктурирана, модернизирана и приватизирана българската икономика, тя бе съсипана без остатък, така че да не може да защити бъдещето си развитие. 

И именно тези хора, които с досегашните си управления докараха страната ни до това положение, нямат никакво намерение да се оттеглят от политическата сцена. И днес същият този политически елит ни обяснява колко е била бляскава, просперитетна и щастлива мизерията, в която живеем, че ако сме просто "позитивни" всичко ще бъде наред. 

Затова промяната трябва да започне във всеки един от нас. 

Нека използваме нашето голямо право 

и нашата най-голяма сила - свободния избор. Защото кой е свободен сега, аз свободен ли съм,  вие свободни ли сте? По-голямата част от медиите прикриват действителността и ние знаем прекрасно, че те показват само едната страна на истината. Заливат ни само със сцени на отчаяние и сцени на хора ругаещи други хора. Но това не е начинът и всъщност нека се запитаме така ли искаме да живеем. 

Трудностите за днешното поколение политици ще дойдат когато повече хора започнат да се занимават с политика - да протестират, да предлагат решения, да контролират, да участват, да променят партиите отвътре. 

Досега правителство и управляващи бяха една затворена система и  народът бе част от тази система, защото се бе съгласил със статуквото гласувайки за тези хора. Днес е време да помислим за една коренна промяна, за една друга нова алтернатива. Необходима е появата на нови хора и нови лица с експертни възможности, с желание за промени и разбира се с ново мислене. За да няма повече хора - факли и младите да не напускат страната. 

В противен случай може да чакаме както досега 

друг да направи нещо 

или да дойде поредният месия и просто да си умрем в това очакване, констатирайки преди края си, че сме имали живот, в който нищо не се случило. 

Сега трябва да кажем високо, а и да покажем,че не сме съгласни и искаме да сме свободни да избираме, че не трябва да стоим и да гледаме как доминото си стои вечно изправено, а ние трябва да сме тези, които ще духнем плочката и да предизвикаме така наречения Ефект на доминото. Така политическата ни система ще се промени, хората ще се променят, държавата ни ще се промени и ще стане нормална. 

Промяната е необходима за тези от нас, които искат да са свободни човешки същества оставащи тук в България независимо от това какъв е статуса на всеки един в обществото и каква професия упражнява. Промяната е необходима, за да си помагаме взаимно и да бъдем организирани в едно справедливо и социално общество където 

ще дишаме въздуха безплатно

защото сега дори той не е безплатен, където ще ходим по улици, които ще са чисти и без дупки, където ще се чувстваме свободни, защото така сме избрали. 

Българския народ не трябва да дължи нищо на чужди правителства и корпоративни интереси, в които ни вкараха досегашните управляващи, карайки ни да се страхуваме дори от самите себе си. 

Не е нужно да живеем повече в страх и ако искаме да се почувстваме свободни трябва да се събудим и да променим статуквото. От решението на всеки един от нас зависи бъдещето на децата ни. 

Хората сме хирурзите на човешката душа. А хирурзите както знаете режат злокачественото в човека. Нека започнем от самите себе си.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ