27 Юни 2022понеделник03:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Проф. Христо Мермерски:

Бъркотията в селското ни стопанство е наистина огромна

Висшият пилотаж в земеделското производство са лозарството, овощарството и зеленчукопроизводството, нима трябва да се откажем от тях, пита аграрникът еколог

/ брой: 189

автор:Лилия Томова

visibility 1990

Христо Мермерски е роден на 24 юли 1934 г. в с. Ботево, община Хайредин, Врачанско. Завършил е аграрен мениджмънт. Специализирал e в Англия, Италия, Германия, САЩ, защитил е докторантури в Италия, Москва и у нас. Бил е зам.-министър на земеделието и председател на Селскостопанската академия. Специализирал е в Илинойския университет - САЩ, работил е като зам.генерален директор на "Агропромкомплект". Бил е съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българската мисия във Вашингтон. Сега чете лекции, работи по проекти у нас и в САЩ и напоследък - заедно със сина си Йонко Мермерски, пише книги с акцент върху екологията, здравословното хранене, народната медицина, здравето.
Женен е, има дъщеря и син и четирима внуци.


- Вчера информационните агенции съобщиха, че лозарите и винопроизводителите у нас ще могат да кандидатстват по новата схема на ЕС "Изкореняваме на винени лозя" за винарската 2010/2011 г. Какво става, ще изкореняваме лозята си по хан Крумовите закони ли, г-н Мермерски?
- Очевидно ще ги изкореняваме. Но не по хан Крумовите, а по Горбачовските закони. По негово време понеже "виното развращавало хората", а и руснаците много пиели, та ни накараха и нас едва ли не да си затриваме лозята...
- Да, де, накарали са ни. Обещахме като че ли, но не го сторихме.
- Е, как да го сторим? Ние сме страната, която е научила Европа на три неща. Първото е зеленчукопроизводството - като започнеш да изброяваш - научили сме да отглеждат зеленчуци и Чехия, и Унгария, и Австрия, и Германия. До днес в Унгария могат да се намерят българи, които гледат най-хубавите зеленчуци. Ние сме научили същата тази Европа и на гроздопроизводство, и на винопроизводство. Научили сме я и на овощарство! А днес старият континент ни нанася третия страшен удар - след хан Крум и след Горбачов...
- Ама обяснете защо се случва това?
- Защо ли? Защото сме, каквито сме. Когато бях заместник-министър на земеделието, науката, трансферните технологии, беше около 1976-1978 г., дори ни бяха "спуснали план" и лично ми беше "възложена задача" да изкореняваме един вид лозя и да засаждаме безсеменни сортове - едни такива дребни, не особено вкусни, от Америка ги донасяха. Но след като направихме изследване, установихме, че в България тези "чудеса" могат да виреят само в Златоград, Петрич и в Мелник. Така че  отложихме "революцията с българските лозя". Вижда се - до днес. Идиотски, без извинение го казвам, идеи на човека, който не само съсипа социализма, но съсипа и земеделието ни. А създаването на ново насаждение е в границите на 2000-2500 лв., защото става дума за осигуряването на посадъчен материал, пък и четири години лозово насаждение не плододава. Ама кой да пита!
- Обаче пак не разбрах - защо ни се случват и днес подкани да изкореняваме, да рушим?
- Това е също такава идиотска грешка, макар че... След България другите две страни, с много силно развито лозарство, са Италия и Франция. Дали в ЕС не им се струва, че имаме свръхпроизводство на вина? Макар че, да си признаем, и при плана Ран-Ът, в който участваха много български научни работници от Селскостопанската академия, предвиждаха да се развиваме като страна на зърненото производство. И да ликвидираме овощарството, лозарството и зърнопроизводството. Е, ликвидирахме ги.
- Не сме.
- А, ликвидирахме ги. По закон. Поради това, че когато връщаха земята "в реални граници", ако твоята се паднеше върху овощна градина, караха те да плащаш непосилни суми за дърветата. И не ги запазиха. По околовръстния път на Пловдив имаше например шест хиляди дка с ябълка "златна превъзходна" и "червена превъзходна", уникални сортове! Унищожиха ги. Ето с такива решения, каквото е и това, което цитирате и за което ме питате, унищожихме и овощарството, и лозарството, и зеленчукопроизводството.
- Сега се говори за компенсации на хората, които ще си изкореняват лозята.
- Да. Ще им дадат по 400-500 лева на декар. После, когато трябва да ги изграждаме масивите, ще трябва да даваме по 2500-3000 лв. на декар. Кой ги има тези пари? Кой ще ги има в бъдеще?
- Смятате, че ще ни позволят да изградим отново масиви с винени лозя?
- Възможно е. Може след време някой друг пък да ни измисли, че трябва да ги създаваме тези насаждения. Повтарям - висшият пилотаж в едно земеделско производство са лозарството, овощарството и зеленчукопроизводството. Другото си е направо проста работа - пшеница, ечемик, ръж, царевица, слънчоглед. А ако ние създаваме такова "просто" стопанство, това значи, че обричаме на гибел българското земеделие.
- Защо такава тежка прогноза, г-н Мермерски?
- Най-малко заради това, че Турция, макар че не е членка на Европейския съюз, сега внася зеленчуците без данъци. И Турция, и Гърция, и Македония, като внасят, обявяват "на тебе" 2 ст. на килограм пъпеш и 2 ст. на килограм домати. И така те се облагат с данъци само върху 2 ст. на кг. Нали си представяте какво значи това? А чак сега министър Мирослав Найденов се сети, че всъщност трябва да ги внасят по реална цена - на която не се продават, а на цена, на която ги внасят. Изобщо цялата бъркотия в земеделието е истински отвратителна поради това, че и в него "се редуват" все хора, които са партийно овластени, не са професионалисти. И се получава, каквото се получава. Няма кой да защити земята ни, няма кой да защити хората, които я отглеждат, а имаме насаждения, които са току-що започнали да плододават, на 5-6 години са... И трябва да ги ликвидираме!
- Е, пазарно стопанство, г-н Мермерски, Европейски съюз.
- Да, ама трябва да има някой, който да защити квотите. При капитализма има една подробност, която ни заблуждава - при капитализма се отпускат и квоти за зърно, и квоти за грозде. И защото говорим за гроздето - бил съм в една от долините на Калифорния, където на стотици декари се отглеждат само лозя. Виждал съм - девет десети са обрани, а 76 реда примерно са необрани. И ми обясняват, че тези, последните, са свръхквота. Но нито в Калифорния, нито във Франция, нито в Италия ще си унищожат лозята. Хванали са ни нас за, както някои ни наричат, "Овчарчето Калитко".
- Добре, късно ли е да предоговаряме с ЕС?
- Не, никога, наистина никога не е късно. Но преговорите трябва да се водят от прогресивни, което значи - от знаещи хора. Когато навремето отваряхме глава "Земеделие", в преговорите не участваше нито един агроном, нито един специалист по лозарство, по овощарство, по зеленчукопроизводство. И така приехме най-отвратителните и най-неприятните условия, само и само "да се запишем в ЕС". Преговаряше адвокатка, а нямаше селскостопански специалист! Сега 29-30-годишна жена води фонд "Земеделие", тя трябва да ни защитава, тя трябва да тропне по масата и да каже: "Господа, я чакайте! Да не сте полудели!"
- България беше най-големият износител на вино за СССР, дали загубихме и тази позиция окончателно и безвъзвратно?
- Да, губим си всичките позиции. Сега например от Гърция и Турция плащаме за домати по 3 лв. А българското производство - от Петрич например, по 5 стотинки, по 10 стотинки, по 20 стотинки за килограм. Ние "чисто и просто" не сме си изградили никаква философия на развитието на земеделието ни, нямаме такава. Нима не помнехме, още при Горбачов - не виното създава алкохолиците, това става от "твърдите", силните напитки. А вместо да пием бира и концентрати, е добре "да ударим" по чаша червено вино - то има противораково действие, пази и сърдечно-съдовата система. Ето ги французите например - не спазват режим, всеки обяд пият по чаша-две червено вино - и не страдат от сърдечно- съдови заболявания. А ние сме на едно от първите места в света по инфаркти, инсулти, по атеросклероза и т.н., и т.н.
- Ама много песимистично стана, не може ли нещо по-мажорно да споделите все пак, г-н Мермерски?
- Може. Първо - виното не е за пияниците, то е за хората с вкус. И второ - ако става дума за лозя, които са 15-20- годишни, може да бъдат ликвидирани. Но ако трябва да се ликвидират лозя по на 5, 6, 7, 8 години - в максимума си на плододаване, за да ги ликвидираш, трябва да си, и със, и без извинение казано, просто идиот. Надявам се, че не сме такива.
 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ