17 Април 2024сряда19:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Бащата на курорта "Албена"

Народният архитект Николай Ненов, който премина изправен през стълбите житейски

/ брой: 11

автор:Никола Гаговски

visibility 3520

Черноморският курортен комплекс "Албена" на архитект Николай Ненов е един от десетте най-забележителни сгради и градоустройствени реализации в България през ХХ век, според анкета от 2001 г. Николай Ненов е народен архитект, талантлив художник и възторжен поет. Той притежаваше две рядко ценни качества: голям 

творец и човек с главни букви

Неговите колеги от сдружение "Кольо Фичето" при Съюза на архитектите в България си спомнят, че след завръщането си от Прага в България Николай Ненов последователно работи в "Главпроект", "Софпроект", "Здравпроект", ИТИС и КНИПИА. Разработва самостоятелно и в колектив културни, учебни, търговски, спортни, здравни и други почивни сгради. Николай Ненов е главен архитект на Института за типизация и индустриализация на строителството.
През 1966 г. въз основа на индустриалния, едропанелен метод арх. Ненов проектира и изгражда един от най-красивите курортни комплекси по Черноморието "Албена". Той създава "Самоковската номенклатура" за индустриално строителство в планински и полупланински райони. През 1971 г. е заместник-министър на Министерството на архитектурата и благоустройството, а през 1973 г. е първи заместник-министър на строежите и архитектурата. Бил е и заместник-председател на Съюза на архитектите в България. Носител е на престижни правителствени награди - Герой на социалистическия труд, Лауреат на Димитровска награда, ордените "Г. Димитров", "Кирил и Методий", "Народна република България", златен орден на труда и сребърен плакет "Кольо Фичето".
...На 23 септември 1923 г. в село Гагово, Поповско, отряд от 34 души въстава срещу фашизма. Техен ръководител е прогресивният учител Стефан Писарев. Гаговци се присъединяват към поповчани и садинчани и Обединеният въстанически отряд установява работническо-селска власт в селата Зараево, Козица, Садина, Захари Стояново, Люблен, Гърчиново, Опака и Цар Асен. Николай Ненов е на годинка и половина. През този злокобен ден убиват двамата му дядовци - Стефан Писарев по майчина линия и Нено Ганчев - по бащина. Фашистите се заканват да изгорят къщата на Стефан Писарев, в която се намира малкият Николай. За да го спасят, добрите съседи-турци Тортуловци го вземат и укриват в своя дом. За него се грижи баба Айше, приятелка на баба му Стефанца. За своите емоционални преживявания арх. Николай Ненов си спомня: "Един ден чичо Осман впрегна каруцата. Майка ми, уволнена учителка, нареди багажа в стария охлузен куфар и още някаква торба с вещи. Натоварихме ги на каруцата и тръгнахме за гарата. Оттам - с влака до Русчук. После с параход по Дунава при татко в Австрия.
Татко! Това за мен беше само едно име и една снимка. А ето, че се появи и живият татко - такъв един усмихнат, синеок човек, който ме грабна, вдигна ме високо и ме прегърна прекалено силно, но търпях, защото е татко".
Кой е баща му? Димитър Ненов е активен участник в Септемврийското въстание през 1923 година. По време, когато малкият Николай му гостува в Австрия, баща му е технически секретар-касиер на Задграничното бюро на партията във Виена. Ръководел е нелегалния канал за прехвърляне на антифашисти-емигранти в Съветския съюз. Посрещнал е Георги Димитров, с когото уточняват паролата за действие на Бюрото.
 
Димитров е държал малкия Николай на коленете си


и се е възхищавал на жизнеността и красотата му. Бъдещият известен архитект никога няма да забрави тоя момент. На големия процес срещу 52-та комунисти Димитър Ненов е осъден на 12 години затвор и излежава 9 от тях... Той е бил партизанин в Рило-Пиринския отряд. Там се среща със стария си боен другар и приятел от Варненския затвор Никола Парапунов. Димитър Ненов е един от ръководителите в щаба на отряда. Участвал е в партизанската акция край Жабокрек. Скромен, делови, предан участник както в антифашистката борба, така и след Девети септември 1944 година в социалистическото строителство...
Когато се завръща в България, Николай Ненов е само на пет години. Винаги, когато получи учителската си заплата от Попово, мама Йовка донася на сина си нови блокчета и боички и той рисува, рисува... А и глината край Савовата воденица е добра за направата на малки фигурки. Идва ред и за училището. Нижат се година след година и той вече е гимназист в гр. Попово. През ваканциите в Гагово той рисува портрети на близки роднини и приятели. Много от тях се дивят на неговите сполучливи скици и образи.
Будните гимназисти в Попово дискутират вълнуващите ги въпроси във въздържателните дружества. Те са люлката на прогресивните идеи на младежта. През 1940-1941 г. Николай Ненов е отговорник на нелегалната ремсова организация в гимназията и участва в маркс-ленински кръжоци. Но идва последният ученически час и отличникът Николай Ненов мечтае да продължи образованието си. Но вместо да следва, той бива изпратен войник чак в Дедеагач. Там през 1942 г. бива арестуван и обвинен в конспиративна дейност против държавата. Искат му смъртно наказание. Смазан от инквизиции, Николай Ненов е осъден на строг тъмничен затвор и изпратен в Сливен. Тук го заварва Девети септември 1944 г. и излиза на свобода. Убеден, че

новият живот има нужда от образовани хора

Николай Ненов през 1945 г. заминава да учи архитектура в Прага. За да се издържа, той разтоварва въглища от вагоните на гарата, но преподавателите забелязват талантливия младеж и той става асистент на професора със скромна заплата.
Николай Ненов се потапя в атмосферата на музеите, художествените галерии, концертните зали и онази неповторима архитектура на стара Прага, които обогатяват и провокират творческото му въображение. Попива всичко, свързано с изкуството, което може да му даде златна Прага. Завършва образованието си със специално отличие и похвала, и със званието "Архитект-инженер". Поканват го от факултетното ръководство да остане на работа в катедрата. И от 1950-1952 г. арх. Николай Ненов е научен сътрудник по "Теория на архитектурата и основи на архитектурното проектиране" на проф. Карел Хонзик.
Архитект Николай Ненов мечтае да се завърне в Родината и да отдаде дарбата си за нейното процъфтяване. Той вярва, че само на родна почва човек може да разгърне истинските си възможности. И ето го в България. Тук попада в "Главпроект" при големия творец арх. Васильов. И започва с труда и таланта си да расте в своята любима професия. Арх. Николай Ненов разбира, че в строителството са нужни по-бързи темпове, за да може в по-кратки срокове да се създаде необходимата за хората архитектурна среда за живеене, работа и отдих. Това може да стане само чрез индустриализирано строителство, без обаче то да губи художествената си стойност. През 1958 г. Н. Ненов е един от създателите на Института за типизацията и индустриализацията в строителството, на който по-късно става главен архитект. В 1964 г. арх. Ненов завършва експерименталното построяване на първите едропанелни хотелски групи в "Слънчев бряг". Това са хотелите "Балкан", "Байкал" и "Балатон". С това е направен

първият пробив

за доказване на архитектурните възможности на този вид строителство. Въз основа на този експеримент през 1966 г. е поставена задачата за цялостно  изработване на проектите за "Албена". От градоустройствените планове до работните чертежи и детайли за сглобяемо едропанелно строителство на хотелските, ресторантските, търговските, увеселителните и всички видове обслужващи сгради, необходими за такъв комплекс. Арх. Николай Ненов до последните си земни дни работеше за доизграждането на най-красивия курортен черноморски комплекс.
Ще разкажа накратко за наш разговор, преди да бъде построена "Албена". Случайно се срещнахме на ул. "Раковски". Бяхме от едно село, той ми беше батко-образец, първи братовчед на съпругата ми Ваня и приятел.
- Вчера слушах по радиото твоя разказ "Среща на стадиона". Знаеш ли, много приятно ме изненада... Вълнуващ разказ...
А да си призная, аз бях още по-приятно изненадан от неговата оценка. Бате Николай имаше висок критерий в изкуството и това много ме поласка.
Благодарих му и на свой ред го попитах:
- Разбрах от сестра ти Наташа, че щял си да строиш нов курортен комплекс по Черноморието?
- В момента работя по проекта, но срещам голяма съпротива от някои мои стари колеги, които не одобряват едропанелното строителство. Обещах им да спестя доста милиони за построяването на "Албена" - така ще наречем комплекса.
 Знаех, че той рисува много хубаво и го попитах:
- А красива ли ще бъде "Албена"? Той се засмя и каза:

Най-красивата!

Направи кратка пауза и сподели:
- Една вечер бях на брега на морето. Луната играеше на високите вълни. Бурното море плачеше за художника Айвазовски да го нарисува...Нагледах се на сърдитото море и тръгнах обратно към бараката, в която бях отседнал. На запад видях близките вълнообразни хребети. И ми хрумна идеята, защо пък да не построя вълнообразни сгради, ще се получи чудесно едностилие с природата, което рядко може да се срещне. Ако не го види, човек трудно може да го измисли... Арх. Николай Ненов посочва в своя книга, че "архитектурата си остава строително изкуство, в което ползата и красотата са неделими...За да се осъществи като изкуство, архитектурата е длъжна да формира по законите на красотата чисто целесъобразното, като го довежда до художествено красивото, сиреч длъжна е да издига строителната задача до равнището на художествено творчество".
В спомените си големият български архитект Николай Ненов пише в послеслова:
"Разказват ми -
навярно тъй било е,
когато съм проходил,
по стълбите съм слизал пълзешком.
Но стълбите житейски
изправен аз преминах."
 Първата копка на "Албена" през 1969 г. 

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ