22 Май 2024сряда17:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Рисувалник

Баце и неговата Денонощна стража

Къде си, Рембранде?! Разсъждения около една картина

/ брой: 125

автор:Велислава Дърева

visibility 3629

Мистериозни работи стават по земята българска! Президентът шпионира премиера с китайски дрон (подарък от др. Си или от др. Ли, не помня); китайско-президентският дрон мъкне пачки, тъпче ги в премиерското нощно шкафче, ама утре и взрив може да домъкне, гадината; а премиерът нищо не подозира, спинка си сладко той до шкафчето с пачките и пищова такъв един безпомощен, пуфкаф, полуотвит полузавит полугол (изобщо полу), до шкафчето - бутилка "Чивас", полунедопита. Тихо! Баце нанка! 

Когато не нанка, Баце обяснява какво точно им е направил на едни премиери европейски и как точно им го е направил (да не казвам какво); и още - когато не нанка, Баце нарича председателя на Парламента да не казвам как, щото председателят е председателка; после цунка същия този председател по главичката; после цялото премиерско войнство (с погребална решителност и заупокойно единство) застава зад Баце, за да защити от хищни посегателства тялото на властта, и всичко това - като в монументално платно, излязло изпод четката на Рембранд... 

Бедний, Рембранде!

К'во знаеш ти!

Аз, като един любител и ценител на изобразителното изкуство, рекох да направя историко-живописен ексурс във времената. 

Какво имаме тук? 

Имаме картината на Рембранд "Нощна стража", която стража си е дневна, ама решили, че действието се развива сред нощите, заради лаковото покритие и наслояванията през всичките тия векове, докато картината украсявала тържествени зали, обитавала някакво мазе и даже - една мина по време на Втората световна. Истинското име на творбата е "Ротата на капитан Банинг Кок" и е нарисувана в 1642 г. по поръчка на същата рота. Картината е импозантна - 3,79 м х 4,53 м и тежи 337 кг. Хонорарът на Рембранд е 1600 гулдена - нищожна цена за този шедьовър.

Имаме и забележителни изображения в различни ракурси от един монологичен брифинг, който може да бъде наречен "Денонощна стража", а иначе - "Батальонът на Баце" (химн - "Батальона се строява за последен път. /Старото се уволнява, зайците реват"). Поръчителят е ясен, хонорарът - неизвестен, теглото го теглим всички ние. 

Какво виждаме?

Първо.

Рембранд: Централната фигура е капитан Франс Банинг Кок, на 37, баща - фармацевт, майка - от стар аристократичен род, учи право в Поатие, кавалер на ордена "Сен Мишел". Черни дрехи, черна шапка, червен шарф, бяла къдрава яка, златисти бродерии, в дясната ръка офицерска палка, лявата сочи напред. 

ГЕРБ: Централната фигура е Баце - риза с навити ръкави, червена вратовръзка, свиреп. И гняв струи!

Второ.

Рембранд: До лявото рамо на кап. Кок - неговият най-верен човек, лейтенант Вилем ван Рутенберг, на 42, адвокат, син на заможен търговец. Жълти дрехи, жълта шапка с бяло перо, бял шарф, в лявата ръка пика, дясната - на кръста. 

ГЕРБ: До лявото рамо на Баце - Даниела Дариткова, депутат, в червено, гледа мрачно и някак скръбно. При друг ракурс се вижда и Десислава Атанасова, депутат, в зелено. Гледа жално. 

Трето.

Рембранд: Зад и между кап. Кок и лейт. Вилем - стрелецът Ян Кайзер, към 50-те, син на каменоделец, оръжейник.

ГЕРБ: Зад и между Баце и Дариткова - неизвестен депутат от ГЕРБ, който тъй и ще си остане неизвестен.

Четвърто.

Рембранд: До дясната ръка на кап. Кок - момиче в златисто с образа на Саския - любимата съпруга на художника; държи бокал с вино; на кръста - кокошка и ключ за ударника на пистолет. Според някои изкуствоведи това е талисманът на ротата, според други - маркитантка, трети вчисляват Златистото момиче към онези дами, които вървят след войниците и ги вдъхновяват, но приликата със Саския изключва това тълкувание.  

ГЕРБ: До дясната ръка на Баце вместо Златистото момиче - Цвета Караянчева, председател на Парламента, в синьо, след малко Баце ще я бацне по главичката, а тя ще потъне в ужас и потрес. Зад тази трогателна сценка лекинко наднича Димитър Главчев, бивш председател на Парламента. 

Пето.

Рембранд: От дясната страна на Златистото момиче - мускетар в червено, сипва барут в цевта, това е Ян ван дер Хееде, на 42, син на благородник.

ГЕРБ: От дясната страна на Цвета вместо мускетар - Влади, финансов министър, и Менда, финансов ментор на Парламента. Барут нямат. Изпукаха го.  

Шесто. 

Рембранд: Зад дясното рамо на мускетаря в червено - сержант Енглен и мускетарят Елберт Вилемсен, и двамата малко над 40-те, синове на търговци; до тях - стрелците Ян Бронхорст и Херман Якобсен, и двамата малко над 50-те, синове на производители на платове.

ГЕРБ: Същата композиция, но вместо наперени мускетари - безименни и омърлушени депутати от ГЕРБ.

Седмо.

Рембранд: Над Златистото момиче се извисява знаменосецът - Ян Корнелисен (на 32, елегантен, красив, образован, изтънчен, с богата библиотека), до него - Клаас ван Крусберген (на 29, внук на двама регенти на Амстердам) и още - двама копиеносци с брони и шлемове. Там някъде, под един цилиндър, се е скрил самият Рембранд.

ГЕРБ: Вместо знаменосец - Лъчо Мозъка. И това стига. 

Осмо.

Рембранд: Зад лявото рамо на лейт. Вилем - мускетарят Ян Лейдеккерс (на 45, син на обущар) и копиеносецът Барент Хармансен (към 60-те, син на дърводелец), до него - сиво куче лае сърдито, до кучето - серж. Кемп, в черно (на 45, син на търговец на платове, който е и енорийски дякон; културен и фин като знаменосеца, дякон като баща си, алтруист, поддържа кухня за бедни), следват копиеносецът Паулус Шонховен (на 47, търговец) и барабанчикът Якоб Йорис (на 50).

ГЕРБ: Откъм лявото рамо на Дариткова - Томислав Дончев (вицепремиер), Фандъкова (кмет) и Красимир Ципов. Всички - с погребален вид. Кой е в ролята на кучето - те си знаят.  

Девето.

При Рембранд всичко си е на мястото - стрелци, мускетари, копиеносци, барабанчик, знаменосец, сърдит пес, Златистото момиче, брони, щитове, шлемове, шпори, шпаги, мечове, алебарди, пера и дантели. Всичко е в движение - капитанът току-що е издал заповед, ротата се събира, барабанът бумти, знаменосецът раздипля знамето, кучето лае, момче притичва, един нетърпелив мускетар стреля... Някои от изобразените персонажи не се харесали и люто се разгневили на гениалния художник, а той ги е обезсмъртил. И сега знаем кой кой е и какъв е.

При ГЕРБ липсват важни атрибути: нощно шкафче, пачки, пищов, дрон (абе, къде го тоя дрон!), джип, бутилка "Чивас". И един с каскета липсва. Зад кадър - лакеи в ливреи и кокони с флигорни - медийните кучета, които облайват всичко читаво под слънцето.  

При Рембранд кипи живот, при ГЕРБ - ступор, срам и печал. Нормално - "Батальона се строява за последен път./ Старото се уволнява, зайците реват"... Описаните тук персонажи сигурно люто ще се разгневят, обаче този непретенциозен текст ги обезсмъртява. За да се знае утре кой кой е и какъв е Кой.

ЕЦБ няма да ни пусне в еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 94

Плъзнаха слухове за продажбата на ПИБ

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 94

БДЖ пуска видеонаблюдение във влаковете

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 94

Правят проучване колко ще струва 7 блок в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 94

Случващото се в Газа не е геноцид

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 94

Дипломатите ни дължат £1 млн. за паркинг в Лондон

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 94

Наплив на чужденци за работа в Сърбия

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 94

24-часова стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 94

Иде ли краят

автор:Нора Стоичкова

visibility 317

/ брой: 94

Добре ще им дойде

автор:Мая Йовановска

visibility 291

/ брой: 94

Сигналите от ЕЦБ

visibility 267

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ