07 Август 2022неделя18:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста, в планинските райони от западната половина на страната и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста, в планинските райони от западната половина на страната и купесто-дъждовна облачност и на места там ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 29° и 34°, в София - около 29°.

Така изглежда входът на бункерите, които богатите строят за "края на света"

На фокус

Богатите купуват бункери

Кризата на неолибералния капитализъм носи войни и смърт

/ брой: 130

автор:Дума

visibility 119

Проф. Васил ПРОДАНОВПродължение от миналия брой

За пръв път от края на Втората световна война Германия взе курс на превъоръжаване. На 27 февруари германският канцлер Олаф Шолц обяви, че бюджетът за отбрана на страната ще бъде увеличен до повече от 2% от БВП и 100 милиарда евро ще бъдат инвестирани в еднократен специален фонд за нейните въоръжени сили, представляващи най-голямата армия в ЕС. И останалите управляващи партии, и опозицията подкрепиха този нов курс на превъоръжаване на Германия. Превъоръжаването на Германия ще я превърне в третата след САЩ и Китай по размери на военните разходи страна в света.

Никнат нови военни съюзи

в нови региони на света. САЩ, Великобритания и Австралия създадоха военния съюз Aukus, чиято основна цел е Китай. В НАТО влизат държави, които досега за много дълъг период в своята история са били символ на неутралност и нежелание да участват във военни съюзи и войни, каквито са Финландия и Швеция. През 2014 г. силите за бързо реагиране на НАТО бяха само 14 000 души, след това станаха 40 000, а сега генералният секретар на НАТО Столтенберг обяви, че пактът увеличава броя на войските за бързо реагиране на 300 000 човека, т.е. за осем години те се увеличават 22 пъти, очевидно с очакванията и подготовката за война. Паралелно с това на срещата в Мадрид на лидерите на страните от НАТО бе взето решение за ново увеличаване на разходите за въоръжаване, което да мине отвъд заложените преди десет години изисквания от 2% от БВП. В редица европейски държави, особено тези от Източна Европа, ще бъдат разположени нови американски войски.
Балканите усилено се милитаризират. България увеличава дела от БВП за оръжие и купува американски военни самолети. НАТО продължава да се разширява на Балканите и наскоро включи в себе си и Северна Македония, наред с Албания, Черна гора, Словения, Хърватия. САЩ рязко увеличиха военното си присъствие в Гърция - освен авиационни бази в Лариса и Стефановикио, присъстват в бази в Георгула, Волос, Янули, Александруполис, Литохоро, Суда, на остров Крит.
Българската военна индустрия е във възход и увеличава производството си и продажбите в около 60 държави в света. България бе превърната от сегашни български политици във фронтова държава във войната на Запада с Русия и изпълнявайки тази своя роля те извършиха неща, които дори Борис III като съюзник на Хитлер по време на Втората световна война не направи тогава срещу СССР - скъсване на дипломатическите отношения.
Нарастваща милитаризация и агресия характеризира и нашата съседка Турция. Нейната армия от над 355 000 души е по-голяма от армиите на всички останали балкански страни взети заедно. Над 60 хиляди човека от нея се намират в други държави. Нейни войски и военни бази са разположени в 15 други държави в Азия, Европа и Африка - Азербайджан, Албания, Босна и Херцеговина, Ирак, Конго, Катар, Косово, Ливан, Либия, Мали, Сирия, Сомалия, Северен Кипър, Судан, Централноафриканската република. Това е страната с най-много военни бази и войски в други страни след САЩ, Великобритания и Франция.
Това е свързано с тенденцията военните конфликти в света да нарастват.

Според доклад на ООН

почти 1,2 млрд. души (или около 15% от населението на света) през 2020 г. са живели близо до (на максимум 50 км отстояние) зони и територии с военен конфликт. За сравнение - през 1990 г. техният брой е бил около 555 млн. души, или над два пъти по-малко. Около 200 млн. деца са живеели в конфликтни зони през 1990 г., докато през 2020 г. те вече са 452 млн. (или 19% от всички деца по света).
Според Глобалния индекс на мира 2022 през 2021 г. икономическите загуби от военно насилие в света се равняват на $16,5 трлн. долара по паритет на покупателната способност. Това е около 10% от световния БВП или средно по 2117 долара на човек от населението на света. Тези данни са с 12,4% по-големи, отколкото през предишната 2020-а. Това е свързано и с увеличаването на глобалните военни разходи за една година с 18,8%, като най-голям е техният ръст в САЩ, Китай и Иран. Броят на бягащите от военни конфликти хора в света е нараснал от 31 млн. през 2008 г. до над 88 млн. през 2022 г.
Военните действия в Украйна ни насочват към нов етап на войните, свързан с най-новите технологии на Четвъртата индустриална революция и цифровата икономика - войните на дигиталната епоха. Типичен пример са дроновете и сателитите, с които се контролира информационно в реално време всяка точка на земната повърхност. В тях участват и новите видове войски, несъществували при предишните световни войни - космически войски и кибер войски. Около Земята вече обикалят стотици военни спътници на САЩ, Русия, Китай, Индия, следящи всичко по земята, използвани за военна комуникация, готови да стрелят и координират стрелба с нови оръжия. САЩ изстреляха нова ракета с военни спътници на космическата им армия. Те са използвани и за разузнаване и координиране на дейността на украинските сили в сегашната война.
В идващите войни смъртта ще идва в огромни мащаби от Космоса.

Води се битка за информационно превъзходство    
проявяващо се в способността да събираш, обработваш и разпределяш непрекъснатия поток от информация, като препятстваш противника да прави същото и така да оставаш непредсказуем и да го изпреварваш в своите действия. Много видове оръжия, като хиперзвукови оръжия, свръхточни оръжия, автономни сухоземни оръжия и оръжия с използване на изкуствен интелект, се използват за първи път в пълномащабни бойни действия в Украйна. САЩ са създали група спътници за ранно предупреждение, наблюдаващи света и търсещи признаци за пускане на ракети или ядрени взривове. "Роскосмос" публикува сателитни изображения, заедно с координатите им на центровете за вземане на решения преди срещата на върха на НАТО.
Анализаторите говорят, че ставащото в Украйна е несравнимо с това, което виждахме преди това в Ирак и Афганистан и много аспекти на бойния опит от последните десетилетия вече не работят. Многото информация за американски биолаборатории в постсъветското пространство, за създаването на убийствени вируси, насочени към определени етнически общности, за изкуствения произход на КОВИД-19, за революцията в момента в биотехнологиите тепърва ще ни изправят пред ужасяващи реалности, които ще пометат живота на стотици милиони хора.
Днес живеем във все по-изпълнен с рискове и опасности свят.

Технологиите на XXI век  

- генетика, нанотехнологии и роботика, са толкова мощни и непредвидими, че войните с оръжия на тяхна основа ще бъдат такива, че световните войни през ХХ век ще ни се видят като нещо леко и много по-малко опасно. През Първата световна война загиват около 20 млн. души. През Втората световна са между 40 и 50 млн. При новите военни технологии на Четвъртата индустриална революция те вероятно ще бъдат много пъти повече. Неолибералният капитализъм ни вкарва във войните на един свят, който ще бъде неизмеримо по-опасен от всичко, което човечеството е видяло и преживяло в своята история.
Проучване, проведено в 26 държави от компанията Ipsos между септември и октомври 2021 г., показва, че почти половината (46%) от респондентите смятат, че е вероятно тяхната страна да бъде въвлечена във война с друга през следващите 12 месеца. Днес техният брой вероятно вече е по-голям. Американците са сред най-песимистичните (или може би реалистичните) в това отношение: трима от четирима вярват, че международен конфликт с участието на САЩ е неизбежен.
Случайно ли е тогава, че богатите американци масово купуват бункери за убежища при започваща война. През последните години купуваните бункери за защита от идващата война в Америка се увеличават годишно средно с 400%. Но не само при тях е така. В България наскоро излязоха данни, че поръчките за частни бункери са се увеличили с 400% от февруари насам. Средните им цени са колкото на двустаен апартамент в София - между 98 000 и 150 хиляди евро.
Богатата върхушка и у нас се готви за война.  Папата неотдавна дори заяви, че според него Третата световна война вече е започнала. А още преди много десетилетия Алберт Айнщайн бе казал: "Не зная с какви оръжия ще се води Третата световна война, но знам, че Четвъртата ще се води с тояги и камъни."

Клуб 24 май

Газовото хранилище в Чирен вече е пълно на 50%

автор:Дума

visibility 678

/ брой: 151

Съдът пусна отново ТЕЦ "Брикел"

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 151

Възможно е поскъпване на парното през зимата

автор:Дума

visibility 837

/ брой: 150

Зад шкафа

автор:Мая Йовановска

visibility 632

/ брой: 151

Държава на абсурдите

автор:Ина Михайлова

visibility 872

/ брой: 151

Атанас Зафиров: Кабинетът "Радев" обслужва ГЕРБ и ДПС

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ