27 Юни 2022понеделник03:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Борис Цветков

Интервю

Борис Цветков: Частни собственици са готови да строят в паркове

Столичната община трябва да обяви спешно план с приоритетни терени за отчуждаване, казва председателят на РС на БСП в район "Искър"

/ брой: 37

автор:Деси Велева

visibility 82

Интервю на Деси ВЕЛЕВА


- Г-н Цветков, преди месец изтече срокът, в който Столичната община можеше да изкупи частни терени в паркове и зелени площи. До 28 януари тя по закон имаше правото да отчужди онези терени, които след реституция попаднаха в зелената система на града. Сега законът позволява на хората, които са изчакали периода от 15 години, да правят с имотите си каквото искат, включително и да строят в тях. Защо общината не се задейства и не предприе никакви стъпки през този период?

- Нормативната уредба действително дава права на Столичната община да отчужди, да изкупи от частни собственици терени, които с Общия и Подробните устройствени планове са отредени за публични нужди като паркове, детски ясли и градини, училища и др. Но е предвиден и съответен срок, в който общината трябва да започне процедурите по отчуждаване. За съжаление, кметството на практика нехае и не отчуждава такива терени. 

Много от частните собственици са наясно с невъзможността да строят и затова очакваха отчуждаване, което обаче не се случи по вина на Столичната община. Други чакаха само общината да изпусне срока и след това по съдебен път да поискат отмяна на отреждането и да се преборят за строителство.

През всички тези години кметството не осигуряваше необходимите средства за тази дейност, а дори се случваше с предвидени в бюджета 10 млн. лева да не се изкупят никакви терени в зелени площи през годината. Тогава кметът предлагаше актуализация на бюджета и прехвърляне на неизразходваните средства за други дейности.

- Неведнъж сте предупреждавал за проблема и казвахте, че бомбата цъка. Избухна ли вече тя?

- Нормативно избухна. Разбира се, общинската администрация може да направи пореден отчаян опит чрез законодателни промени да си издейства нов срок поради несвършената работа. Но с всеки ден се изправяме пред непреодолима трудност. Дори да имат законова възможност и да решат да започнат отчуждаване, няма как в една година или в кратък срок да се осигурят милиарди за това.

Много пъти съм настоявал общината да направи и оповести План за отчуждаване на частната собственост в паркове, градинки и терени за други обществени дейности. В този план трябва да има приоритети. Първо, да се отчуждат терените в най-значимите за столицата паркове - Южен, Северен, парк до езерото в жк "Дружба" и т.н., както и онези, отредени за детски ясли, градини и училища. На следващо място - трябва да се предвиди изкупуването на най-значими за районите площи. На последно място - в плана да залегнат и хилядите терени в градинките в междублоковите пространства. 

За да се осигурят огромните средства, освен в сериозно перо в бюджета на Столичната община, трябва да се създаде и фонд, в който ежегодно пари да заделя и държавата. Предложението ми включва и задължаване на общините да отделят целево във фонда за отчуждаване всички приходи от стопанска дейност в паркове и зелени площи, в които има неотчуждени имоти. Не е справедливо и правилно милиони от търговска дейност - заведения, атракциони, реклама и други, да се отклоняват за какво ли не, докато много терени в съответния парк са частни. За да са достатъчни средствата, трябва да има и разбиране, че щом са отредени за озеленяване и образование, няма как да бъдат оценявани по цени за строитество на молове и жилищни сгради.

- Как все пак се оказа, че парковете са разделени на парчета от общинска и частна собственост?

- Управлявалата десница в държавата забърка тази каша преди години чрез безобразна реституция на земеделски ниви в жилищни квартали върху тръби на топлофикационното дружество, в дворове на детски градини и училища, а дори и под няколко жилищни блока. А сега се налага отчуждаване на стотици декари в Южния парк, в Северния парк, в парка до зала "Фестивална". Дори и в парка до езерото в "Дружба" има четири частни терена. До 108 СУ в "Дружба" 1 е частен повече от половината парк.

- Очаквате ли действително застрояване на паркове като Южния? Ще имат ли смелост собствениците да го направят?

- За съжаление, има собственици, които са готови на всичко, за да реализират печалба, без да се съобразяват с интересите на гражданите. Както изникнаха строежи на първа линия на плажа, така един след друг си пробиват път строежи в паркове.

Вече се застроиха значителни части от Южния парк от страната на район "Лозенец", част от Борисовата градина в местността Погребите. Там се работеше по следната схема - паркът бе превърнат в детския атракцион "Софияленд", а после се ликвидира и се отреди за жилищни блокове.

Застрашени са терени не само в паркове, градини и зелени междублокови пространства, а дори и площи, необходими на общината за детски ясли, градини и училища. 

- Какви са ходовете на общината сега?

- Незабавно трябва да се пристъпи към  приоритизирането на терените за отчуждаване и да се започне процедурата още тази година. Ако не достигат средства, трябва да се актуализира бюджетът. Винаги има хронично неизпълнение на инвестиционната програма и много от предвидените средства - често половината, не се изразходват.

Имайки предвид нерешения проблем с недостига на места за хиляди деца в общинските детски ясли и градини и пропуснатото време за отчуждаване на терени, общината незабавно трябва да започне и да завърши процедурата там, където земите са отредени за забавачки. Например, в жк "Дружба" в район "Искър" има четири терена, отредени за детски градини, в три от тях има парчета частна собственост. Има чакащи деца без места, има средства в бюджета на общината, има и обявени средства от държавата, но няма воля от управляващите в столицата и в район "Искър" да си свършат работата. Те трябва да изкупят частната собственост, да проектират и да построят толкова необходимите за младите семейства и за обществото ни детски ясли и градини. Това трябва да се направи, ако искаме не само на думи, а и с реални действия, да се борим с демографската катастрофа.


БОРИС ЦВЕТКОВ е роден на 25 ноември 1973 г. в София. Завършил е "Информатика" в СУ "Св. Климент Охридски". Бивш общински съветник и народен представител. Председател е на РС на БСП в район "Искър" и на Градския съвет на Българския антифашистки съюз в София.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ