18 Април 2024четвъртък22:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вицепрезидентът по пътя на първоучителите

Братските народи с букви кой дари

От светите места в някогашна Великоморавия до старопрестолния Велики Преслав - почит към делото на славянските първоучители и техните ученици

/ брой: 104

автор:Кристи Валентинова

visibility 4999

"В историята на сичките почти европейски народи се срещат такива личности, на които деятелността е имала общочовешки характер и затова по своето всемирно значение заслужава почит и уважение от страната на секи един човек. ...И в историята на нашия потъпкан и поробен днес народ се срещат страници, в които българският гений е записал такива важни и знаменити събития, които ни дават право да се гордеем, че и ние сме внесли някога си нещо в историята на общочовеческия напредък, и които, разбира се, тряба да възбуждат почет и уважение не само в душата на нашето младо поколение, но на секи честен, искрен и признателен славянин."

                            Христо Ботев, в. Знаме, 8 май 1875 г.

Пъстроцветни венци, ликовете на славянските първоучители, шествие под съпровода на "Върви, народе възродени", незабравими стихове за братята Кирил и Методий, които срича всяко първолаче - за тази вълнуваща атмосфера всеки от нас има запазено кътче в сърцето, независимо дали е на 5, 10, 20, 50 или 80 години. Денят на българската просвета и култура и славянската писменост е най-светлият български празник, най-обединяващият.
Тази година 24 май ни отвежда във втората столица на Първата българска държава, престолния град на цар Симеон Велики и Златния век. През 2018-а Велики Преслав чества 1125 години от обявяването си за столица. От могъщата Преславска книжовна школа започва духовното раждане на българския народ, започва една голяма култура и духовност.
Неописуемо е чувството, докато стъпваш по местата, където се е издигал някогашният Дворцов комплекс. Каква духовна мощ се крие в останките от Кръглата църква, известна още като Златната църква! Преди 11 века в земите на Велики Преслав са ходили святи хора, които са превеждали книгите на славянски език, сътворили са кирилицата, писали са литература. Велики хора на перото, които превръщат Симеоновата столица във водещ център на славянската писменост и култура, са творили тук - Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски, Презвитер Козма...
В манастира "Св. Пантелеймон" край Велики Преслав отдаваме почит на княз Борис I Покръстител - българският владетел, който въведе християнството в България, който имаше смелостта и прозорливостта да приеме прогонените Кирило-Методиеви ученици. Без тогавашната българска държава свещеното дело на славянските първоучители нямаше да бъде съхранено, нямаше да я има азбуката ни.
Днес жителите на Велики Преслав, кметът Александър Горчев и Общинският съвет с общи усилия съхраняват българщината, прославят богатото ни културно-историческо наследство и достойно продължават делото на Йордан Господинов, пръв инициатор и организатор на разкопките и изучаването на останките от Велики Преслав. В руините на манастира "Св. Пантелеймон" Господинов открива един от шедьоврите на старобългарското изкуство - керамичната икона на св. Теодор Стратилат.
Навръх 24 май в старопрестолния град завърши поклонническата мисия, която вицепрезидентът Илияна Йотова и водената от нея делегация поехме по стъпките на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Пътешествието по местата, откъдето започва духовната история на славяните, бе по повод 1155 години от началото на Великоморавската мисия на св. св. Кирил и Методий и в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС.
България пропусна шанса да популяризира своето богато културно-историческо наследство сред европейските партньори и 24 май отсъстваше от културния календар на председателството. А българският народ е единственият носител на кирилицата в ЕС, българската държава е империя на духовност и култура, която е създала свой език и писменост, предала е познанието на много народи, както казва вицепрезидентът. И българите трябва да сме горди с това.
Преди Велики Преслав посещаваме парка "Калемегдан" в сръбската столица Белград. Смята се, че тук княз Борис посреща прогонените от Великоморавия Кирило-Методиеви ученици. Днес в центъра на Белград се издига голям паметник на Светите братя, почит пред който отдават вицепрезидентът и секретарят на сръбския президент. От тази година западната ни съседка официално чества Деня на славянската писменост.
Началото на поклонението ни пред славянските букви е от земите на някогашната Великоморавия, където св. св. Кирил и Методий започват своята духовна и просветителска мисия. Светите братя са приемани за покровители на чешките земи. В Прага, в катедралата "Св. Вит, св. Вацлав и св. Адалберт" разкошен стъклопис от 20-те години на миналия век пресъздава живота и делото им.
"Стъклописът изобразява началото на писмеността и на духа на тази държава", ни разказва преводачът и преподавател по чешки език Васил Самоковлиев.
В чешката столица има два храма - православен и католически, чиито патрони са св. св. Кирил и Методий. На прочутия Карлов мост - визитната картичка на Прага, се извисява паметник на Светите братя.
Микулчице - това е следващата ни спирка в Чехия. В историческото славянско селище, едно от най-големите от периода на великоморавската мисия, съвместно от чешките и българските официални власти бе организирано традиционно честване на делото на Светите братя. В богатата културна програма участват българи от Чехия, Словакия, Унгария, Австрия. Българи, събрани на това духовно място от словото и вярата, от любовта към българщината.
"Някъде тук, където стоим и стъпваме сега, върху тази земя са стъпвали първите ни учители Светите братя Кирил и Методий, дали най-мощното оръжие в ръцете ни - книжнината и познанието. Затова Микулчице отдавна е място за поклонение. То се превръща и в място за обединение на европейските народи, което ни е толкова необходимо днес, защото заедно трябва да посрещнем заплахите, пред които е изправен светът", заявява вицепрезидентът при откриването на честванията край паметника на св. св. Кирил и Методий, дело на твореца Емил Венков.
Днешният исторически комплекс Микулчице се намира върху останките на средновековен славянски град, зад чиито крепостни стени са открити множество църкви и владетелски постройки. В Микулчице се е намирало седалището на св. Методий като архиепископ на Велика Моравия. Това е едно от местата, където се смята, че е гробът му.
Кметът на Микулчице Ян Влашиц ни споделя идеята на чешката и словашката държава селището да бъде включено в списъка на ЮНЕСКО. Затова е необходима и подкрепата на България.
От Микулчице се отправяме към Велехрад - едно от най-известните духовни средища в Централна Европа. Тук някога е била резиденцията на св. Методий. Историци смятат, че гробът му е в базиликата "Св. св. Кирил и Методий и успение на св. Богородица", създадена през XII век. В храма ни посрещат завладяващите звуци на органа, който засвирва в изключително редки случаи. Духовна мощ ни изпълва по време на ритуала по освещаване на подарената от вицепрезидента икона на двамата равноапостоли.
До величествената базилика е параклисът на св. Кирил, в който се излагат временни композиции. Миналата година там бе представена посветената на Светите братя изложба "Иконография" на българската художничка Стефка Николова.
След Велехрад сме вече в Девин - предградие на словашката столица Братислава. Тук е създадена една от първите книжовни школи в Словакия. Вярва се, че в Девин са преведени за първи път от двамата братя богослужебни книги. В църквата "Св. Кръст" ни посрещат топло, като братя, кметът Любица Колкова и монсеньор Мариан Гавенда. Монсеньор Гавенда ни разказва, че гробът на св. Методий може и тук да е. "Но вместо да търсим къде е гробът му, нашата цел е да го възкресим заедно с брат му Кирил, да възкресим делото им", отбелязва той. Отдаваме почит пред паметника на двамата братя, издигащ се в двора на църквата. Негова реплика ще открием по-късно пред забележителната катедрала в Нитра.
В Словакия има над 40 църкви и паметници, посветени на Светите братя и тяхното дело, което е вписано в преамбюла на словашката конституция. В най-стария град - Нитра, наричан още Словашкия Витлеем, в католическата катедрала се пазят мощите на св. Кирил. Вярва се, че са там от дванайсет века. Изваждат се по празници за поклонение. Епископът на Нитра монсеньор Вилиям Юдак - един от най-известните изследователи на славянската мисия на двамата братя, заявява желание за съвместни проекти с българската страна.
По пътя на славянските букви - от някогашна Великоморавия до България и Велики Преслав, близо 4 хил. км, почит пред паметта на славянските първоучители, разговори с представители на местната власт и духовенството в Чехия и Словакия за общото ни културно-историческо наследство - едно духовно прераждане, което ни кара да се чувстваме още по-горди, че сме българи.
Мост между Изтока и Запада - това е делото на славянските първоучители, допринесло за културното израстване на Стария континент. Затова и през 1980 г. папа Йоан Павел II обявява Светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа, които ни завещаха единение и равнопоставеност.
Свещеното им дело е оставило дълбок отпечатък и върху българската родова памет. Неслучайно лицата на св. св. Кирил и Методий са избродирани от едната страна на Самарското знаме. От другата е Богородица.
В началото бе Словото... Словото дава материален образ на мисълта ни, то ни изгражда като личности. Без словото и книжнината, без познанието "голи са всички народи" ("Проглас към евангелието",  Константин-Кирил Философ).


Хиляди се включиха в празничното шествие за 24 май във Велики Преслав


Отдаване на почит пред паметника на Светите братя в Микулчице


Празникът в МикулчицеСкулптура на славянските първоучители в базиликата, която носи тяхното име, във Велехрад


Визепрезидентът подари на базиликата във Велехрад икона на Светите братя


В базиликата във Велехрад


Базиликата във Велехрад


Паметната плоча в двора на базиликата във Велехрад е дарена от българи от град Бърно


Частица от мощите на св. Кирил се пазят в катедралата в словашкия град Нитра


Паметник на славянските първоучители пред катедралата в Нитра


Разкошният стъклопис в катедралата "Св. Вит, св. Вацлав и св. Адалберт" в Прага представя живота и делото на св. св. Кирил и Методий


Дърворезба с образите на Светите братя в катедралата "Св. Вит, св. Вацлав и св. Адалберт" в чешката столица. Част от надписите са на старобългарски


Почит пред паметника на св. св. Кирил и Методий в двора на църквата "Св. Кръст" в Девин


Вицепрезидентът Илияна Йотова и Никола Селакович - секретар на сръбския президент поднесоха венци пред паметника на св. св. Кирил и Методий в Белград


Поклонническата мисия завършва край Велики Преслав и някогашния Дворцов комплекс и манастира "Св. Пантелеймон"

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ