07 Юли 2022четвъртък18:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

Бруней - азиатското Кралство на мира

Джунгли с остроноси маймуни, коралови рифове, среднощен голф, екваториален климат и просперитет под ръката на най-старата династия в света

/ брой: 12

автор:Савена Злъчкин

visibility 6334

Заради малките размери на Негара Бруней Дарусалам, преведено като Страната на Бруней, обиталище на мира, всичко тук сякаш се намира на една ръка разстояние. Както гласи рекламният слоган, на северния бряг на Борнео се намира Кралството на неочакваните съкровища. Бруней заема по-малко от един процент (5765 кв.км) от площта на острова и е единствената му суверенна държава с население от 373 000 души.
След като получава независимост от Британия през 1984 г., Бруней приема националната философия на Малайската ислямска монархия - система, която се придържа стриктно към малайските културни влияния, подчертава изключителната важност на исляма и оказва изконно уважение към Негово величество султана. Философията на толерантност позволява на другите култури да следват традициите и да изповядват религията си. В Бруней ислям изповядват 67 на сто, които мирно съжителстват с будисти (13 на сто), християни и последователи на местни религиозни практики (с по 10 на сто). 
Много хора все още смятат, че султанатът е господарство, където властва духа на миналото. Оказва се обратното - Бруней е една страна от XXI век и азиатски център на образоваността и напредъка.

Деца на разходка из джунглата на Бруней

Модерният турист бързо осъзнава, че Бруней се интересува да задоволи нуждите му на модерен човек. Тук има първокласни голф игрища и спортни съоръжения, ултрамодерни търговски центрове, спа и луксозни хотели, тематични паркове и изложбени зали, изискани ресторанти, предлагащи вкусна храна - от палитрата на традиционната местна кухня до изискани международни блюда.
Отличната пътна инфраструктура позволява да потънеш в дълбините на девствената джунгла само два часа, след като си кацнал на летището. А комфортът на модерния живот сякаш неусетно, но винаги е наблизо. Възможно е цял ден да скиташ из джунглата, за да наблюдаваш остроносите маймуни, а вечерта да се поглезиш в първокласно спа преди превъзходна вечеря. Тук не е нужно да жертваш нещо от комфорта си, за да се порадваш на дивата природа.
Бруней е страна, позната на класните почитатели на голфа. Пищно провежданият шампионат на Имперския кънтри клуб се случва на проектираното от Джек Никлаус игрище, смятано за най-доброто на цяла Азия. Тук се играе и нощен голф - начин да се бори тропическата жега. Наблизо се намира и Кралският голф и кънтри клуб на Бруней, който се радва на изключително отбрана клиентела от световния елит.
И ако това ви се струва прекалено подредено, ще ви утеши наличието на най-големия увеселителен парк - Джерудон. Истински шедьовър на парковата архитектура, градините му доскоро са били предназначени само за забава на кралското семейство. За първокласните съоръжения няма да срещнете обичайните опашки за билети, както е в западния свят.

Брунейка

Температурите се въртят целогодишно около стойностите на екваториалния климат - между 23 и 32 градуса по Целзий. Няма отявлен дъждовен сезон, макар от ноември до март да падат по-обилни дъждове.
За много хора самото произнасяне на Борнео е синоним на тропическа прелест. Над 70 процента от площта на Бруней се заема от девствена джунгла, а правителството полага значителни усилия за опазването й. Над 50 000 хектара са национални паркове. Мангровите дървета, положили в миналото основата на корабоплаването, днес са дом на пребогато фаунистично разнообразие. Бруней със своите плажове от бял пясък, коралови рифове и мангровите гори, приютили едни от най-разнообразните екосистеми в света, е рай за любителите на природата. Парковете Улу Тембурон, Тасек Меримбун и Куала Белалон са световно известни места за приключенски и екотуризъм.
Пристрастените към града и шопинга има къде да похарчат съдържимото в кредитните си карти. Най-модерният търговски комплекс е "Явасан султан Хаджи Хасан ал Болкиах", или накратко Молът. Намира се естествено в столицата Бандар Сери Бегаван. И ако това име ви се стори дълго за град, как ли ще реагирате, когато чуете името на управника на държавата. Освен премиер-министър, Негово величество Падука Сери Багинда султан Хаджи Хасан ал Болкиах Муизадин Уадаулах е пряк наследник на династията от XV век - най-дълго съществувалата и не прекъсвала управлението си династия в света.
Съвременната култура на Бруней има дълбоки корени с малайски произход.
Археологически находки указват за човешко присъствие на острова от преди 40 000 години. Следват австралонезийски миграции, чиито наследници днес живеят смесени с по-късни миграционни вълни от китайци, индонезийци, филипинци и индийци. Ранните кралства на Борнео са били под същите културни и икономически влияния като хиндуистките и будистки кралства по целия индонезийски архипелаг. През VI век активно се търгува с Китай и Индия. Търговията с Арабския полуостров и индийските мюсюлмани помагат за навлизането на исляма на Борнео. През 1405 г. управникът на Бруней приема исляма и се превръща в султан Мухаммад, като полага началото на династията, управляваща страната и днес. Истинският разцвет на Бруней е през XV и XVI век, когато управлявала цяло Борнео и част от Филипините. Огромните богатства на империята, натрупани от търговия, направили силно впечатление на ранните европейски пътешественици. Те се завърнали в Европа с фамозни истории за богатства, кралски разкош и величествени церемонии.
С течение на времето спадът в търговията и колониалното нашествие намалили влиянието и размерите на Бруней. Фатална се оказала 1839 г., когато тук пристигнал британският авантюрист Джеймс Брук. Султанът го назначил за раджа на провинция Сарауак, защото англичанинът му помогнал да потуши местно въстание. Скоро Брук започнал да укрепва властта си и да увеличава контролираната от него територия. С помощта на британското влияние създал собствена династия на "белите раджи", управлявала чак до Втората световна война. Султанът бил принуден да приеме британския протекционизъм и да преотстъпи контрола на външните работи. През 1906 г. Бруней преотстъпва и управлението на вътрешните дела на Британия, като запазва само контрол върху митниците и религията. И тогава, през 1929 г., намира възкресението си с откритието на петролни залежи. Зад блясъка на легендарното богатство на Бруней стои Куала Белаит - родното място на националното богатство, домът на петролната индустрия, икономическото сърце на Бруней.
Страната изплува дори и по време на японската окупация през Втората световна война. След войната покойният вече султан Омар Али Сайфудиен III се оказва истинският архитект на модерен Бруней. Днес синът му султан Хаджи Хасан ал Болкиах - 29-ият управник в династията, извежда страната по пътя на нейната независимост от Великобритания през 1984 г. Той прилага план за бързо икономическо развитие и просперитет за брунейския народ. Инвестира се в строителство и инфраструктура. Петролът и природният газ са основните експортни стоки на страната. Общият БВП е към $6,5 млрд. и доход на глава от населението към $18,3 хиляди (4-то място в света) позволява задължително образование, дълга продължителност на живота, много ниски нива на безработица и престъпност. Правителството осигурява на всички безплатно медицинско обслужване, субсидира отглеждането на ориз и строителството на домове. Модерната икономика се обръща към разнообразяване на производството и усвояване на новите технологии. Приоритет са привличането на чужди инвестиции, развитието на човешките ресурси и туризмът, за да се посрещне ерата, когато петролът свърши.
Въпреки първокласната инфраструктура и хотелска база от 5 и 7 звезди, от туризма  все още се очаква много. Бруней записва едва около 1 млн. посещения годишно.
Истана Нурул Иман край столицата е пищният дом на султана и днес е най-големият обитаван дворец в света. В близост е мавзолеят на султан Болкиах, отдаващ почит на великите султани на Бруней. Столицата подслонява редица други музеи с регалии, разказващи на 600-годишната история на монархията.
Ислямът лежи дълбоко в сърцето на Бруней, а джамиите са сърцето на страната. Главната е Джаме аср Хасан ал Болкиах, а мнозина я считат за най-величествения представител на ислямската архитектура в югоизточна Азия. Особено впечатляваща и денем и нощем, украсена допълнително от светлинната архитектура на разноцветните прожектори е джамията Султан Омар Али Сайфудиен, построена през 1950 г. от бащата на днешния владетел. Въпреки че е прегърнал исляма, Бруней е запазил и някои реликви от колониалните дни. Уникален представител е Къщата с 12-те покрива - някога дом на британския наместник. Днес тя е музей и място за приеми на чуждестранни официални лица.
Съгласно обичаите в мюсюлманските страни в Бруней алкохол не се продава, но на немюсюлманите туристи се позволява неговото дискретно консумиране при това на безмитни цени.


 

ЕК одобри 11 млрд. евро за България до 2027 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 130

Политическата криза може да забави растежа у нас

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 130

Официално откриват газовата връзка с Гърция?

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 130

47 ранени полицаи на протеста в Скопие

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 130

Незаконни мигранти в български камиони

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 130

Латвия връща военната служба

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 130

Логичен край

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 130

Европа се нуждае от ядрената енергия

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 130

Богатите купуват бункери

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 130

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ