29 Юни 2022сряда19:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Колонката на Борис Цветков

БСП за децата

/ брой: 82

автор:Борис Цветков

visibility 2559

На 12.05.2022 г. отново предстои класиране за прием на деца в столичните детски ясли и градини. Ето фактите. Всяка година близо половината от кандидастващите деца остават извън тях. Миналата година отново 10 000 деца  останаха извън тях. Недостигът е от 6000 места за яслите и от 4000 - за градините. 

Това се случва отново:

- след 15 годишно управление на ГЕРБ, Борисов и Фандъкова в столицата (в голяма част от периода бяха управляващи и в държавата);

- след разходвани милиони левове от бюджета на СО за строеж и ремонт, гласувани с пълно мнозинство в СОС;

- след многократно финансово подпомагане от държавата за строеж на нови градини.

От тройната коалиция 2005-2009 има само една детска градина в район Изгрев и 3 - от Министерството на отбраната. Правителството на БСП 2013-2014 г. отпуска 16 млн. лв. за строеж и разширения на няколко детски градини. А от осигурените 65 млн. лв. от държавния бюджет за 2020 и 2021 г.  са изразходвани 0 - нула лева за детски градини от милиардния бюджет на СО.

Провалът на Фандъкова и ГЕРБ се случи при гръмко и ежегодно обявяван приоритет - образование и изграждане на детски ясли и градини.

Щом при спад на раждаемостта и демографска катастрофа отново за 10 000 деца няма места, то при първото оживление в икономиката и ръст на раждаемостта извън градините ще остават 15-20 хиляди деца. 

Какво е решението: Първо, незабавно строителство на 50 нови градини в районите с недостиг на места. Терените все още са налични. Проектите са типови, строителството не е сложно и може да се осъществи за 12-18 месеца.

Второ, незабавно освобождаване на всички сгради и терени на детски градини от фирми и институции и спешно откриване/възстановяване на детските градини в тях. 

Ето и решения за отделни частни случаи:

- отваряне на заключената от над 5 години оборудвана детска градина за 120 деца в кв. Драгалевци за неприетите деца от квартала и съседните кв. Манастирски ливади - изток и запад, Кръстова вада, жк Гоце Делчев.

- приемане на доклада на общинските съветници от БСП за изплащане на месечни компенсации от бюджета на СО на всички кандидатствали и неприети деца в общинските детски ясли в размер на средствата, изразходвани за приетите деца. 

- иницииране на промени в ЗПУО за компенсации и за неприетите деца в общинските детски ясли, както и за автоматичното получаване на компенсации за всички неприети деца чрез отпадане на бюрократичните и административните затруднения и изисквания към родителите.

БСП показа на родителите на деца и на цялото общество как напрактика се изпълняват предизборни обещания и как реално се помага на младите - от 1.04.2022 г. детските ясли и градини в цялата страна по предложение на БСП са безплатни за родителите, а средствата за издръжка на ясли и градини бяха увеличени. В сложна четворна коалиция и в тежка кризисна обстановка. 

Миниране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 68

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ