22 Май 2024сряда16:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Будапеща между Брюксел и Москва

Участието на Унгария в евроатлантическата интеграция не изключва балансирани връзки с Русия

/ брой: 26

автор:Радко Ханджиев

visibility 3022

Посещението на руския президент Владимир Путин в Унгария разкри твърде различните реакции към Русия в страна, която допреди три десетилетия беше част от съветския блок. Разкри и новите реалии, пред които не само Унгария, а и другите държави от Евросъюза се изправят в светлината на неясните предизвикателства, породени от новата администрация на САЩ. За премиера на Унгария обаче Доналд Тръмп може да сложи край на санкциите, наложени на Русия.
Впрочем още от 2010 г., когато правителството на Фидес дойде на власт, Виктор Орбан не крие желанието си да има не само добри икономически отношения с Русия, но и тесни политически връзки. Нито една страна в западния алианс не е възразявала срещу развитието на търговията с източния гигант, но на политическото приятелство на Орбан с Русия, особено след събитията в Украйна, започна да се гледа с нарастваща подозрителност. През последните две години обаче, с наплива на мигранти в Европа, Виктор Орбан се превърна в знаменосец на съпротивата срещу

брюкселската бюрокрация

и политиката на германския канцлер Ангела Меркел. С пламенна реторика и убедителни аргументи той увлече след себе си страните от Вишеградската четворка, а също партии и движения в старите страни членки, които са недоволни от необузданата миграция и от загубите, които бизнесът им понася в резултат от антируските санкции. Декларираното от новия стопанин на Белия дом желание за по-добри отношения с Москва окриля лидерите на тези страни и движения и дава нов тласък на надеждите им. Анализирайки новите тенденции, Орбан се надява че Евросъюзът може да се промени, от една страна, а от друга - да получи едностранни ползи за Унгария от проруската позиция на своето ръководство.
Правителството на премиера Виктор Орбан окачестви официалното посещение на руския президент Владимир Путин като крупно събитие. В чест на визитата преди седмици бяха открити мемориали на загиналите във Втората световна война съветски войни. Миналия месец пък унгарският външен министър Петер Сийярто заяви, че страната му е понесла огромни загуби от санкциите, и вярва, че "моментът е перфектен" за посещение на Путин, защото за първи път, "откакто се опитваме да подобрим отношенията си с Русия, няма американски натиск да не го правим".
По време на визитата във въздуха на Будапеща витаеше дух на триумфализъм. "Светът е в процес на съществено преустройство и ние вярваме, че това ще създаде благоприятни условия за по-здрави руско-унгарски отношения", заяви Виктор Орбан. "Унгария е сигурен, стабилен и платежоспособен партньор. Във взаимен интерес е да си сътрудничим", каза от своя страна руският президент.
Двамата държавници обсъдиха двустранните отношения. Със задоволство бе отбелязано постигнатото през последните две години, вкл. откриването на унгарско генерално консулство в Казан, столицата на Татарстан; разширяването на културното сътрудничество; обновяването на руските православни храмове на територията на Унгария. Обсъдени бяха настоящи проекти, като строителството на новите блокове в АЕЦ "Пакш-2" с руска инвестиция от 12 млрд. евро (гарантираща енергийната стабилност на страната и спад на безработицата, създавайки 10 хил. нови работни места); по-тясно сътрудничество в тежката индустрия и в развитието на технологично-интензивните сектори; и др. Обсъдена бе и възможността за

премахване на санкциите

от които унгарските фирми досега търпят загуби в размер на 6,5 млрд. евро.
Унгарските леви и либерални опозиционни партии остро разкритикуваха правителството за "отказ от принципно противопоставяне" на руските твърдения, че интересите им в региона са преди всичко в името на енергийното и икономическото сътрудничество. Основна теза на опозицията бе, че Унгария плаща газа по цена 260 долара за 1000 куб. метра - "значително по-висока от пазарната". Само че опозицията забравя, че сега действащият договор е подписан през 1996 г. от правителството на социаллибералната коалиция при условията на "вземай или плащай" (take or pay) за доставката на 20 млрд. куб. м газ, независимо от това дали има достатъчен капацитет за съхраняването му. Миналия четвъртък обаче Путин даде съгласие за предоговаряне при по-благоприятни за унгарската страна условия. Ще започнат и преговори за продължаване доставките на газ след 2021 г. Като спекулации на опозицията се отхвърлиха твърденията за т.нар. пазарна цена: за газа, такова понятие не съществува, тъй като продуктът не е лесно преносим. Необходими са огромни тръбопроводи за транспортирането му по ефективен начин. Иначе казано, "пазарът" при газа се осъществява на принципа на дългосрочно договаряне на точно определени количества. (За разлика от пазара на нефт: пълниш танкер и го разтоварваш там, където ти дадат по-добра цена, например).
"Трябва да си сътрудничим с Русия, но на нова основа", заяви лидерът на социалистите Дюла Молнар. "Отварянето към изток не трябва да става за сметка на затварянето на запад. Ако някоя европейска държава реши да приближи Русия твърде близо до себе си, лесно може да свърши като Украйна", каза Молнар.
Ференц Дюрчани, бивш министър-председател и настоящ лидер на Демократическата коалиция, на фона на сегашната глобална политическа трансформация призова Унгария да застане до Европа, "която е заплашена от Русия". "Нито една руска инвестиция не може да бъде достатъчно значима за нас, за да игнорираме агресията на Русия в Украйна. Не е в интерес на Унгария да разширява АЕЦ в Пакш, този проект трябва да се спре и да продължи ембаргото срещу Русия", каза Дюрчани.
Според зелената партия LMP ("Политиката може да бъде различна") Орбан "предава интересите на нацията" заради доставките на газ и неясни икономически изгоди, възприемани като реални. Говорителят на партията Петер Унгар заяви, че по време на преговорите в четвъртък Орбан всъщност е представлявал своите и на собствените си кръгове икономически интереси, а не тези на Унгария. Той разкритикува министър-председателя, че е допуснал "напълно да се подчини" на интересите на Русия и настоя Орбан да анулира споразумението за АЕЦ "Пакш-2". Унгар подчерта, че LMP поддържа политиката на санкции, която нарече отговор на действията на Русия. "Едва ли има друга стъпка в ущърб на интересите на Унгария от навлизането на Русия на територията на един от съседите ни", поясни той.
Основната опозиция срещу правителството на Орбан всъщност идва от крайнодясната партия "Йоббик". Лидерът й Габор Вона фактически избегна коментар за визитата на руския президент. Вместо това той каза: "Ще се радваме, ако отношенията между САЩ и Русия се подобрят, дори ако между Русия и Запада се създадат нови сфери на влияние."
Посещението на руския президент Владимир Путин предизвика

смесени реакции

сред унгарската общественост. Дори в обкръжението на Фидес не всички смятат, че руснаците наистина приемат Унгария за свой приятел, ако се съди по коментара на Балаж Орбан, директор на фондацията "Сазадвег" - мозъчния тръст, който консултира Фидес. Aндраш Рац, доцент в Католическия университет "Петер Пазман" в Будапеща, пък счита, че Путин гледа на унгарския лидер като на полезно средство за отслабване единството на Евросъюза.
Независимо от засилената активност на опозицията на протестите им се озоваха едва няколко стотин души с плакати "Няма да бъдем руска колония" и "Виктор, ти си предател". Но проучванията на различните агенция сочат, че близо 47% от унгарците се противопоставят на антируските санкции, а около 75% смятат, че Унгария трябва да води прагматична, взаимноизгодна и балансирана политика с Русия.
Гергей Дюлаш, зам.-председател на Фидес, поясни, че двете страни се стремят да поддържат "нормални, консолидирани" отношения, което включва редовни срещи на най-високо равнище. Според него участието на Унгария в евроатлантическата интеграция не изключва балансирани връзки с Русия, които са от жизненоважно значение за гарантиране на сигурни енергийни доставки. Той добави, че икономическите санкции "се оказват неуспешни" и "противоречат на интересите на Европа за изграждане на балансирани отношения с Русия".
"Всички усещаме, че ще има пренастройване на отношенията с Москва и Унгария не би искала да изпусне шанса си да участва в този процес. Светът вече е многополюсен", заяви Золтан Ковач -  говорител на министър-председателя Виктор Орбан.
Визитата на Путин в Унгария е първата стъпка в очертаващата се твърде натоварена политическа година на света. Предстои среща на руския президент с американския му колега Доналд Тръмп; избори в две от водещите страни на Евросъюза - Франция и Германия, и други; Виктор Орбан пък планира посещение в Пекин, както и среща с турския лидер Реджеп Ердоган...
"На прага на Европа чука нова ера", каза Орбан на 28 януари. "Нова ера на политическата мисъл, защото на хората са нужни демократични, а не отворени общества", убеден е унгарският премиер.
 

ЕЦБ няма да ни пусне в еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 94

Плъзнаха слухове за продажбата на ПИБ

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 94

БДЖ пуска видеонаблюдение във влаковете

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 94

Правят проучване колко ще струва 7 блок в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 94

Случващото се в Газа не е геноцид

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 94

Дипломатите ни дължат £1 млн. за паркинг в Лондон

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 94

Наплив на чужденци за работа в Сърбия

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 94

24-часова стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 94

Иде ли краят

автор:Нора Стоичкова

visibility 312

/ брой: 94

Добре ще им дойде

автор:Мая Йовановска

visibility 288

/ брой: 94

Сигналите от ЕЦБ

visibility 265

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ