18 Април 2024четвъртък12:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ИСКАМ ДУМАТА

Будител със скалпел срещу обществените недъзи

/ брой: 185

автор:Тодор Коруев

visibility 413

През 2015 г. излезе книгата "Будители, наука, образование" на акад. Дамян Дамянов - сборник със статии, доклади и интервюта, изразяващи позициите на изтъкнатия учен и общественик по жизненозначимите проблеми на родната наука и здравеопазването. След големия интерес към първата книга, в ръцете на читателите е и втора, пак издание на "Захарий Стоянов". Тя обхваща новата серия от изявления и публикации, както и разработки в областта на наукознанието и по актуални проблеми на висшето образование, медицината и здравеопазването - с изострена критичност, публицистичен дух, здрав разум, но и с мисъл за бъдещето.

Средствата, отделяни за науката след 1989 г., се свиват драстично до мижавите 0,3-0,4% от БВП, публичните са едва 0,25% от БВП. Наред с разбиването на индустрията изчезна корпоративната наука, а с унищожаването й бе ликвидирано практическото внедряване на научните резултати. БАН, институция вече на 150 години, бе подлагана на политически, финансов и управленски натиск с фрапантно неразбиране към нуждата и възможностите за фундаментални изследвания и институционно финансиране. Разчита се предимно на външни европейски средства, без да се опираме на родните научни шкори и без сериозно държавно участие с "рисков капитал" за подкрепа на изследователите, на инвеститорите и на фирмите. Ученият е убеден, че държавата не може без собствена наука, както не може без собствена индустрия, без собствено селско стопанство и тези области изискват държавната продкрепа. 

С публикациите си Дамян Дамянов продължава участието си в дискусията за пренебрегваното място на науката в стопанския и културния живот, за продължаващата липса на адекватна подкрепа на научните кадри, което поддържа емиграцията на младите учени и води до застаряване на оставащите в страната. Той анализира проблемите, с които се сблъсква БАН, през призмата на националните интереси и изтъква недостатъчното използване на нейните кадри и на многопосочната й компетентност. Читателят ще се развълнува и от пропитите с възрожденски дух и родолюбие статии за народните будители, за 24 май, за делото на Кирил и Методий, за София - 130 години столица на България, и др.

Като дългогодишен хирург и общественик авторът многократно се изказва за изкривения модел на здравната реформа, за неблагоприятните резултати от нея и за медиците служители, и за пациентите, като дава препоръки, дири цялостни схеми за по-добро устройство на здравната система у нас. Българите са най-нездравата нация в ЕС, макар че плащаме 47-48 на сто от разходите си за здраве. В отделен раздел акад. Дамянов разисква проблемите на хирургията предимно с иновативен и актуален характер, както и кадровите въпроси - в последните десет години хирурзите у нас са се стопили наполовина.      

Великият Авицена е казал "Лекарят има три инструмента в борбата срещу болестта - дума, растение, скалпел". Дамян Дамянов е избрал скалпела и 23 години е бил ръководител на Клиниката по хирургия на ИСУЛ, преподавател е в МУ, зам.-председател на БАН и пр. Неслучайно е един от инициаторите за написването и издаването на "Ръководство по хурургия с атлас" в 23 тома, а и един от авторите и редакторите на това книжовно и научно съкровище.  

Статиите и интервютата на акад. Дамян Дамянов се пропити с полемичност. Това личи още от заглавията им: "Финансова криза, но и криза на морала и вярата", "Никоя държава не процъфтява без наука. И лекари от Африка не биха работили у нас", "Не е важен броят на висшистите, а на професионалистите", "Джипитата отдавна престанаха да бъдат лекари...", "Медицината стана търговска, а не хуманна дейност". 

Книгата на акад. Дамян Дамянов ще бъде представена на 1 октомври (четвъртък) от 17 ч. в големия салон на БАН.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 154

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 152

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ