27 Юни 2022понеделник07:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

На фокус

"Булгартабак" на прага на поредния опит за продажба

И след удара от скъпия акциз пазарният дял на холдинга расте макар и бавно, износът обаче върви нагоре със сериозни темпове

/ брой: 76

автор:Мая Калпачка

visibility 2913

Чаканото вече няколко месеца изясняване и обявяване на начина, по който ще се осъществи приватизацията на "Булгартабак Холдинг", се бавело заради синдикатите, стана известно преди дни от изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов. Той обясни, че се очаква тези претенции да бъдат изяснени и до три седмици да се обяви процедурата за раздържавяване на холдинга. Това е третият опит за продажба на дружеството, след като не се осъществиха сделките с предишните кандидати - "Табако Кепитъл Партнърс" и "Бритиш Американ Табако".
От агенцията прогнозираха, че до три седмици ще стане ясно по каква процедура ще се продава "Булгартабак Холдинг" и какви ще са критериите за избор на бъдещия купувач. АПСК и консултантът "Ситигруп" избират дали компанията, в чиито активи са цигарените фабрики в София и Благоевград, и тютюнопреработвателното предприятие в плевенското с. Ясен, да се продава на търг или в конкурси в един или два етапа. Според министъра на икономиката Трайчо Трайков все още има интерес към компанията, и то от стратегически и финансови инвеститори, независимо че преди дни стана известно, че пазарният й дял в момента е около 37 на сто. В началото на м.г. той е бил 41,4 на сто. В условията на по-голямо от планираното увеличение на акциза само 4 месеца по-късно делът на компанията падна до 35,4 на сто от легалния пазар в страната.
От ръководството на холдинга отказват да коментират въпроса има ли проявен към компанията интерес от евентуални инвеститори, на какви условия би било добре да отговарят те, както и какви трябва да са социалните ангажименти на евентуалния нов собственик, защото са подписали документ, по силата на който би трябвало да препращат всички, проявили интерес, към АПСК. Според Караниколов синдикатите са против продажбата на дружеството, но в бъдещия приватизационен договор ще има клаузи с твърди ангажименти за новия собственик. Синдикатите настояват за конкретни текстове в бъдещия договор, които забраняват съкращения в продължение на две или три години след продажбата, както и да се фиксират конкретни количества тютюн, които предприятието да изкупува от производителите. От ръководството на холдинга съобщиха преди дни, че в двете цигарени фабрики - в София и в Благоевград, както и в преработвателното предприятие в Плевен, работят общо 2400 души.
По данни на "Булгартабак Холдинг" заради контрабандата и отказване от тютюнопушенето легалните продажби на тютюневи изделия в България са се свили с 30 на сто за една година. През февруари м.г. са били продадени 1070 т цигари, а през същия месец на т.г. количествата, отчетени на легалния пазар, са 740 т. Принос към тези данни имат както търговията на черно, която по данни на Агенция "Митници" формира около 40 на сто от продажбите на цигари, така и увеличението на хората, намалили тютюнопушенето заради високите цени на продукцията. Изследване на "Булгартабак", направено преди три месеца, показва, че пушачите у нас са спаднали с 6 на сто, намалял е и броят на изпушените цигари за ден - от 17,4 на 15 за една година.
Въпреки повишаването на акцизите, което повлия както на цените на тютюневите изделия, така и на дела на контрабандата, "Булгартабак Холдинг" отчита ръст на приходите от продажби с 20 на сто през м.г. Най-сериозно е увеличението на продажбите в чужбина - с 58%, спрямо предходната година, а приходите от експорт са нараснали с 86 на сто. Ръстът в реализирания обем цигари за експорт през м.г. спрямо 2008-а е 140 процента. А ръстът в приходите от продажби спрямо 2008-а е 210%.
Ръководството прогнозира, че през т.г. ще се запази тенденцията за плавно увеличаване на пазарния дял, който сега е около 37 на сто от легалния пазар. Компанията се готви да възобнови работата си на японския пазар. В    момента се водят преговори за износ на цигари в Израел, ЮАР, Йордания и страни от Северна Африка. Работи се за навлизане на пазара в Молдова, Словения, Хърватска и Полша. До края на годината трябва да бъде завършена инвестиционна програма за 42 млн. лв., която върви от около 2 години. За фабриката в Благоевград ще бъде купена нова машина за рязан тютюн. Планира се също в нея да започне производството на цигари суперслим (супертънки дамски цигари).


В Благоевград ще произвеждат български цигари суперслим

Нова марка на "Булгартабак Холдинг" ще бъдат цигарите суперслим, които ще произвежда "Благоевград БТ". В тях обикновено има около 400 милиграма тютюн. 83 милиметра ще бъде произвежданата от благоевградската фабрика цигара, обясни председателят на Съвета на директорите на дружеството и шеф на дирекция "Тютюневи изделия" в холдинга Емил Сандев по време на посещението си в благоевградското дружество. По проекта се работи в различни варианти за марката и се планира продуктът да присъства както на вътрешния, така и на външния пазар. Цигарите суперслим обикновено са в по-високия ценови сегмент на пазара и имат луксозна опаковка. Очаква се към края на годината в Благоевград да пристигне и машината за производство на тези цигари. Според договорите тя трябва да е у нас в средата на октомври, но надеждите са това да стане и по-рано. По-слабите цигари по отношение съдържанието на катран и никотин са с по-висока себестойност, защото материалите и технологията струват повече.
ДП "Тютюнева промишленост" - Благоевград, е създадено през 1960 г. Тогава се взема решение за построяване на фабрика за цигари, която започва да работи през ноември 1962-а. Оборудването е предимно от Чехословакия, а произвежданите цигари са без филтър. Първите марки са "Ударник", "Арда" и "Бузлуджа", по-късно излизат "Джебел", "Лайка", "Балкан" и "Тютюнопроизводител". След това предприятието е применувано на Тютюнев комбинат "Пирин". С решение на МС от 1993 г. е преобразувано в дъщерно акционерно дружество на "Булгартабак Холдинг" АД.
По думите на директора на фабриката Петър Папучаров абсолютно невъзможно е да има производство на контрабандни цигари в цигарения завод. Във фабриката има три точки за контрол на произведената продукция, информацията от които постоянно постъпва в митниците. Според него от 20 години предприятието контролира продукцията и се знае съдбата на всеки кашон.
Фабриката в Благоевград разполага с две от най-модерните в света машини за разлистване на тютюн. До края на април се очаква и новата машина за рязан тютюн. Дневният капацитет на фабриката е 80 т, но в момента се произвеждат между 30 и 35 т дневно. По-голямата част от производството е за износ - предимно за Близкия изток. Във фабриката се призвеждат цялата фамилия цигари "Виктори", "Мелник", "GD", както и "Престиж".


Петър Папучаров:
От 15 години очакваме приватизация

70 на сто от продукцията ни е за чуждия пазар, казва изпълнителният директор на "Благоевград БТ"

- Г-н Папучаров, какъв е делът на продукцията за износ?
- Около 70% е за износ. Основно за Близкия изток.
- Законови промени поставиха в неизгодно положение тютюнопроизводителите.
- Това е нормално. В днешно време никой няма сигурност. Всеки трябва да се прогрижи за себе си. Затова се сключват договори. Ние също нямаме сигурност. Затова водим разговори с клиента, предлагаме му продукция, показваме му мостри и оттам нещата вървят към договор.
- Може ли нашите земеделци да произвеждат други сортове тютюни?
- Опитвано е и сме правили проби с такъв тютюн, но когато той се вложи в смеската за цигарите, не се постигат същия вкус и сила. Слагаме и наша "Вирджиния", но много по-малко.
- На какъв инвеститор разчитат хората, работещи в "Булгартабак"?
- Хората не разчитат на конкретен инвеститор. Те си гледат задълженията, но неясното положение много ни пречи. На тезгяха сме от 15 години. Ако работите тук, преставете си какво е да си постоянно в очакване за приватизация. Каква сигурност дава? А това е поредният опит за приватизация на "Булгартабак". Най-добре е продажбата да се осъществи възможно най-скоро.

Не се очаква поскъпване на хляба, захарта или олиото

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 122

Рекорден брой участници в празника на черешата в Кюстендил

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 122

30% ръст на чуждите туристи по Черноморието

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 122

Следващите санкции удрят руското злато

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 122

РСМ може да не получи ново предложение

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 122

Солун влезе в червената КОВИД-зона

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 122

Изпитът като стрес

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 122

(Д)Еволюция

автор:Таня Глухчева

visibility 60

/ брой: 122

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ