
Нови изисквания
Бялото сирене ще съдържа до 60% вода
Върху продуктите, произведени изцяло от български суровини, ще се поставя националния флаг
/ брой: 73
Бялото сирене не трябва да има повече от 60% вода, кашкавалът трябва да се произвежда само от сурово мляко, а върху продуктите, произведени изцяло от български суровини, ще се поставя националният флаг.
"Това ще стане с промени в някои наредби, които вече са изготвени", съобщи заместник-министърът на земеделието Крум Неделков.
В наредбата за специалните изисквания към млечните продукти въвеждаме наименованието "свежо прясно мляко", като това ще бъдат свежи продукти от сурово мляко, опаковани в рамките на 48 часа след издояване, без да е претърпяло какъвто и да е процес на нагряване или друга еквивалентна обработка.
"Срокът на годност на млякото ще бъде до 7 дни от датата на пастьоризация", обясниха от ведомството.
В наредбата също така ще бъде въведено наименованието "бяло сирене", за което изискването ще бъде да не съдържа повече от 60% на вода. Относно наименованието "кашкавал" също се предвиждат критерии, които да изискват да се произвежда от сурово мляко, а технологичният процес трябва да е непрекъснат, за да се избегне влагането на междинни суровини.
По думите на аграрния заместник-министър се предвижда също етикетирането на млякото и млечните продукти да изисква посочване страната на произход или мястото на произход на използваните суровини. Когато суровините са смес от различен произход, на етикета ще трябва да бъде посочено процентното им съдържание със съответните страни и места на произход. "Създаваме и наредба, с която да се даде възможност на браншовите организации да поставят националния флаг на България за продукти, произведени изцяло от български суровини", посочи доц. Неделков.
"От 28 март до вчера са направени около 3500 проверки. Преобладаващото месо в магазините е българско, а вносът е основно към част от веригите", каза заместник-изпълнителният директор на БАБХ Галя Викьова.
Около 33 т храни са поставени под забрана, от които 32 тона е трупно месо с произход Северна Македония. За периода от 27 март до 3 април в България са заклани 21 555 броя животни. Охладеното месо с произход Македония е около 200 тона. Другото охладено месо на нашия пазар е с произход Хърватия и замразено месо с произход Нова Зеландия.
Внесените в България яйца от Полша са около 3 млн. броя, от Украйна са около 1 млн., като от всяка пратка са взети проби и не са установени несъответствия. По щандовете има също био яйца от Унгария и от Латвия, но в по-малки количества.