07 Юли 2022четвъртък19:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

Интервю

Д-р Георги Максимов: Важно е как ще реагираме, за да се защитим от вируса

Мнозина не възприемат посланията за промяна, които ни се отправят чрез пандемията, смята лекарят, специалист и по здравен мениджмънт

/ брой: 66

автор:Боян Бойчев

visibility 3161

Д-р ГЕОРГИ МАКСИМОВ завършва медицина през 2010 г. в МУ-София и публична администрация и здравен мениджмънт в УНСС през 2017 г. с грамота "Отличник на випуска". Интересите му са разностранни и широкоспектърни. Обожава науката, харесва изкуството, обича да спортува и цени социалните контакти.

- Д-р Максимов, как да се предпазим от коронавируса?

- Най-добрият начин е, като спазваме педантично правилата, определени от държавните власти. Тези правила са създадени в полза на хората, а не в тяхна вреда. Ако се оставим на естествения подбор, той би бил тежък, жесток,  мъчителен и смъртоносен за мнозина.

- Кога според вас ще е пикът на заразата у нас и кога тя ще отмине? 

- Това не може да се предвиди. "Пилците се броят наесен". Не се знае коя стратегия ще се окаже печеливша в тази шахматна война с КОВИД-19 - дали тези, които са дали повече "жертви" в началото, няма да излязат "крайни победители", дали ограничителните мерки с "малко жертви" в началото няма да доведат до "много жертви" накрая. Ще разберем, когато тази "световна война от ново поколение срещу невидим причинител" приключи. 

И без задаващата се криза икономиката щеше много по-жестоко да пострада в следващите години от наближаващия край на поредния цикъл на Кондратиев, така че това са неизбежни процеси и явления. От случващото се става ясно, че много хора трябва да платят поредния данък "мъка и страдание". 

- Как се отнасяте към апела "останете си вкъщи"?

- С уважение. Спазвам го педантично! Следя новините, чета разнообразна научна литература, пиша перспективни научно обосновани анализи и публикации на фона на барокова музика... Не си губя времето. Старая се да го използвам рационално, за да изляза още по-мощен и способен след кризата.

- Не е ли прекалена забраната да се посещават паркове и градинки от хората, които спортуват? Нима не е по-добре да се тренира на открито, като се спазва ограничението това да става поединично? Нали спортът е здраве. А и чистият въздух, слънцето...

- Слънцето е живот, спортът е здраве, природата лекува, но голяма част от обществото има сериозни поведенчески проблеми, следствие на объркано и неправилно възпитание в комбинация с некачествено образование. За съжаление това налага създаването на сериозни ограничителни мерки от страна на хората, които си дават сметка какво ще се случи, спрямо хората, които не си дават сметка и не се замислят за последствията.

- Как да поддържаме физическата си форма вкъщи? 

- С къпане, четене, аналитично и аргументирано писане, домашни закалителни процедури, ароматерапия и страстен продължителен секс без задръжки! 

- А хранителният ни режим в такава ситуация? 

- Трябва да бъде умерен, с малко количество храна, консумирана по-начесто, вечерята най-късно около 18,30-19 часа. Важно е да дъвчем всяка хапка по 32 пъти, за да извлечем максимално хранителните вещества от нея, да ги усвоим още в устната кухина и да постигнем чувство за ситост и удовлетвореност от малко храна. Така няма да задръстваме организма с излишни отпадни продукти и да дебелеем.

- Какво мислите за колективния имунитет? Има ли логика в него и не е ли прекалено висока цената? 

- Зависи от гледната точка. Изграждането на колективен (групов) имунитет е част от жестокия естествен подбор, при който оцеляват най-подготвените, най-умните, най-съобразителните, най-предвидливите, най-бързо адаптиращите се, най-тренираните, най-силните и природно най-надарените в различни отношения. Немощните, незнаещите, неинформираните, несъобразителните, непредвидливите, трудно адаптиращите се, нетренираните и слабите загиват. Човек трябва да притежава широкоспектърни разностранни способности, за да бъде успешен и да оцелее. 

Човешкият свят обаче не е и не трябва да бъде джунгла. Това усложнява ситуацията. Колкото повече човечеството се стреми да изгражда "сигурност" и "комфорт" с консуматорски възможности на "животно в клетка", водещи до деградация и дегенерация, толкова в по-зависими и крайно нуждаещи се превръщаме от условията на изкуствения отбор и "живота в клетка". Така населението все повече застарява, намалява, а младите деградират, дегенерират и живеят в мързелив измамен комфорт. По този начин крайно се нарушават принципите на природата, а ние живеем в нея, не в парник. Това налага въпроса: "Готови ли сме да нарушим измамния комфорт, който рано или късно ще ни убие, като платим сега цената на реалността?" Мисля, че не сме.   

- Как се появи този коронавирус - естествено или конспиративно? И защо се стигна дотук, защо така бързо се разпространява? 

- Появата на такъв тип бързо разпространяваща се пандемия е естествено следствие на глобализацията и на мащабния всекидневен човекопоток от една държава в друга, от един на друг континент. Този тип опасности са описани още през 80-те и 90-те години в учебниците по епидемиология. Но няма значение дали пандемията е конспиративен или естествен процес. Значение има как хората ще реагират на създалата се ситуация, за да се защитят, да контраатакуват и унищожат вируса-агресор.

- Как си обяснявате бума на заразата в такива страни като Испания и Италия?

- С освободеното социално поведение на гражданите и държавните ръководители на фона на неподготвеност как да действат при събитие с такъв мащаб.

- А лекарство срещу вируса? Ваксина? Кога се очаква да има такива? 

- Най-вероятно, след като пандемията приключи, защото появата на ваксина изисква време и различни етапи, докато се разработи, създаде и докаже, че е безопасна.   

- Какво мислите, от психологическа гледна точка, за презапасяването с храни, на което бяхме свидетели в началото?

- Абсолютна функционална неграмотност, следствие на липсата на специализирано образование за адекватна реакция при бедствия, аварии и катастрофи.

- Икономическият срив след края на пандемията ще бъде ли по-унищожителен от самата пандемия?

- Не! Очакваше се да настъпи още по-зловещ икономически срив около 2021-2022 г., функция на естествените нерегулирани процеси в живота на настоящото глобално човешко общество.

- Разкажете за себе си. Как станахте лекар? 

- Старая се да бъда обективен, рационален, слънчев, лъчезарен, сърдечен, добродетелен, добронамерен и да помагам на нуждаещите се. В рода ми всички са лекари, учители или военни, но сам си избрах образованието и лекарската професия. Медицината и стратегическото ръководство не само ме влекат, но ми дават уникални знания, невероятни възможности и най-вече - свобода. Медицината дава способности да видиш живота и хората в различна светлина, по различен начин.

- Обичате и спорта. Там как се случиха нещата? Откъде тази любов към леката атлетика?

- Родителите и роднините ме възпитаха да уча, да спортувам, да бъда всестранно развита личност със задълбочени познания в различни жизненоважни направления в живота. Любовта към "Царицата на спортовете" я разпали баща ми, който е тренирал овчарски скок със сериозни постижения за времето си.

- Отложиха олимпийските игри, което е прецедент. Вашето мнение?

- Абсолютно правилно решение, защото съществува голям риск да се превърнат в международен инкубатор на КОВИД-19. 

- На какво ни учи тази пандемия?

- Повечето хора на нищо няма да ги научи, защото, за съжаление, са функционално неспособни да възприемат сигналите и посланията за промяна, които ни се отправят чрез пандемията. Жестокото е, че Земята е пренаселена. Тя не може да издържи такова консуматорско натоварване с разхищение на природните блага и ресурсите. 

- Какво бихте казали на нашите читатели? Има ли оптимизъм? 

- Характерът и поведението на хората определят неуспеха или успеха на цялото човечество. Единственият начин да спасим разнообразието на човешкия род и Земята е чрез качествено широкоспектърно образование (не просто четене, а задълбочено разбиране и осъзнаване на фактите с практическото им реализиране в последствие) и стойностно добродетелно възпитание, без злоба, завист, егоизъм, омраза, мързел и консуматорско, разсипническо, деструктивно и деградивно поведение. Така ще се формира градивна и стойностна ценностна система с широкоспектърна гледна точка за нещата, чрез висок морал, регулирано и контролирано поведение, които да доведат до нормализиране на процесите в живота на хората и планетата Земя. Ако това не се случи, "Третата световна война", под една или друга форма, е неизбежна.

ЕК одобри 11 млрд. евро за България до 2027 г.

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 130

Политическата криза може да забави растежа у нас

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 130

Официално откриват газовата връзка с Гърция?

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 130

47 ранени полицаи на протеста в Скопие

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 130

Незаконни мигранти в български камиони

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 130

Латвия връща военната служба

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 130

Логичен край

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 130

Европа се нуждае от ядрената енергия

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 130

Богатите купуват бункери

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 130

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ