07 Юли 2022четвъртък20:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

Колонката на д-р Десислав Тасков

Да бъдем егоисти за здравето си

/ брой: 16

автор:Десислав Тасков

visibility 25

Ще си кажете: "Как един уролог онколог се меси във вирусологията?" Близо два месеца в края на 2020 г. работих в интензивно КОВИД-отделение. Независимо от специалността си, лекарят е преди всичко лекар. Но не това е причината да обърна внимание на варианта Омикрон. 

Нека да не се заблуждаваме от лицемерието на КОВИД-19. Нито от новия му вариант. Да, Омикрон е много по-слаб и не толкова опасен в сравнение с предишни варианти. Да, понася се по-леко от повечето заразени. Да, това е шансът в едно високо имунизирано общество да се вижда края на пандемията - колкото повече мутира един вирус, толкова намалява тежестта на протичане на болестта.

Но! Има едно голямо "но". При ниски нива на ваксинация, каквито са в България, отново може да се стигне до препълване на болниците с болни от КОВИД-19. Това ще доведе до спиране на плановия прием и отново ще бъдем принудени да ограничим лечението на други болести. И в момента заради големия брой заразени достъпът на хората до медицински грижи е силно ограничен. Това усложнява цялостното здравно обслужване на населението и може да парализира системата. Вследствие на това косвените жертви на КОВИД-19 ще бъдат много повече от преките! 

В момента може би малцина го осъзнават, но масовостта на Омикрон ще доведе и до по-висок брой хора със следковидни усложнения. Да, Омикрон заразява предимно млади хора. Да, при тях болестта често протича много леко. Но те не бива да смятат, че като са преболедували на крак, опасността е отминала. Защото дори лека, коронавирусната инфекция може да доведе до нелеки усложнения на по-късен етап. Именно последиците от тази болест са големият проблем. Медицината не е точна наука и лекарите не винаги могат да систематизират поведението си. Особено при болест като КОВИД-19.

Известни са пораженията, които подмолният  вирус нанася на организма - пневмониитe, увреждане на съдовете, което води до инфаркти и инсулти, тромбозите, които увреждат крайниците... Списъкът е дълъг. 

КОВИД-19 (независимо кой от вариантите му) може да причини безплодие при мъже. Но важно е да се знае, че не ваксината срещу вируса, а самото заболяване може да доведе до нарушение на спермогенезата и от там - дори до фертилитет. Увеличават се и циститите като следствие от инфекцията. Все по-често деца и подрастващи след прекаран КОВИД-19 търсят уролози и колеги нефролози. И нефритите са едно от усложненията на коронавируса. Тези последици може да са опасни за по-нататъшното здраве на младите.

Да бъдем егоисти за здравето си. Звучи грозно? Не! Ако сме егоисти за здравето си и се грижим за него, ние пазим здравето на своето семейство, на приятелите си, на колегите, на обществото. Да се научим да пазим здравето си и да изискваме от всички около нас да се пазят. Това вече ни прави общество. Затова и ваксинацията, и немедицинските противоепидемични мерки пазят и отделния човек, и околните от вирусите.

ЕК одобри 11 млрд. евро за България до 2027 г.

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 130

Политическата криза може да забави растежа у нас

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 130

Официално откриват газовата връзка с Гърция?

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 130

47 ранени полицаи на протеста в Скопие

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 130

Незаконни мигранти в български камиони

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 130

Латвия връща военната служба

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 130

Логичен край

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 130

Европа се нуждае от ядрената енергия

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 130

Богатите купуват бункери

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 130

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ