17 Април 2024сряда18:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Феномени

Да докоснеш Силата, докосвайки се до Ванга

Пророчицата казваше, че за разлика от нас спи само 8 минути в денонощието и докато ние почиваме, тя обикаля над света и това, което вижда, е страшно, разказва нейната приятелка Нешка Робева, известна треньорка по художествена гимнастика

/ брой: 48

автор:Ира Георгиева

visibility 5009

2011-а е посветена на българската пророчица Ванга - навършват се 100 години от рождението й. Вангелия Пандева Гущерова е родена в македонския град Струмица. Призната е за най-известната българска ясновидка на ХХ век, прочута далеч зад пределите на родината ни. При нея идват за помощ и изцеление световноизвестни личности, както и много обикновени хора.
Ранните детски години на Ванга са белязани от страданието. Майка й умира, докато тя е невръстно дете, а баща й е мобилизиран в българската армия през Първата световна война. За нея се грижат съседите. Като малка Ванга обича да си играе на лечителка и предписва на приятелчетата си билки.
Баща й се жени повторно, а тя помага в домакинската работа. На 12 години загубва зрението си вследствие на внезапна буря - силният вятър я грабва и вдига високо над земята. Намират я след дни затрупана с камъни и пръст в една нива.
От 1925 г. живее в дом за слепи, където прекарва три години. След смъртта на втората си майка Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри. Става известна през годините на Втората световна война. Отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при нея с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места.
През последните години от живота си тя построява православен храм "Света Петка Българска" в местността Рупите до Петрич. Храмът е място за поклонение на хиляди хора, търсещи помощ и изцеление. През 1996-а 85-годишната Ванга си отива от този свят.

Храмът "Света Петка Българска" превърнал се в място за поклонение на хиляди хора

- Ако Ванга беше жива, какво би казала за това, което става днес в България и по света?
- Би казала същото, което казваше и преди кончината си: "Алчността ще унищожи света. Да се молим Бог да ни пощади".
- Имало е и има много спекулации с феномена Ванга - кой е най-абсурдният и какво е вашето обяснение за това?
- Какво ли не съм чувала. Впрочем дори не ми се говори. Струва ми се, че само със споменаването на тези спекулации бих осквернила паметта й. Обяснението е едно-единствено - ниско интелектуално равнище. Пълно непознаване на нещата... Желание за облагодетелстване. Простотия...
- Коя е истината за Ванга, такава, каквато вие я познавахте?
- Сложен въпрос. За мен тя бе дар от Бога - също и за човечеството. За България. За нас, които не я заслужавахме, не я заслужаваме и никога няма да я заслужаваме.
- Кое беше най-силното й качество?
- Вярата. Смирението. Тя бе близко до народа си, бе част от него. До бедните, ощетените, обикновените хора.
- Кога и как се запознахте с нея?
- През 1973 г. в Петрич, заведе ме моята треньорка Жулиета Шишманова.
- Ако приземим феномена Ванга, какъв образ се открива? Защото тя беше колкото необикновена личност, толкова и обикновен човек със своите силни и слаби страни?

Ванга, нейната внучка и Нешка Робева

- И да се опитаме, не можем да я приземим. Тялото й бе земно, затова можем само да се дивим на това - как немощното й тяло побираше и даваше убежище на невероятния, могъщ дух, който носеше.
- Как си обяснявате факта, че най-видните личности се бяха обявили за нейни приятели, като че ли това им вдигаше имиджа в обществото?
- Не си го обяснявам и нямам желание да го правя. Но то беше факт и този факт сам по себе си говореше за значимостта на леля Ванга.
- Защо точно тези личности - политици, артисти, учени, искаха да се доберат до Ванга? Какво са очаквали да получат от нея? Има ли нещо шокиращо в такова стремление?
- Мисля, че безкрайно много хора имаха желание да се докоснат до нея. Тя притежаваше неземна сила. Мощ. Тя бе носител на вярата, че извън познанията ни за този, не много добър свят, има нещо друго, нещо непонятно, необяснимо за нас, но напълно ясно за нея. Тя беше посветена! Кой не би искал да се доближи, да се докосне до Силата, докосвайки се до леля Ванга.

Величественият каменен кръст е дело на известния наш скулптор Иван Русев


- Най-впечатляващата случка за вас с Ванга?   
- Много са. Най-впечатляващата бе, безспорно, първата ни среща. Тогава леля Ванга разказа почти минута по минута предстоящото Световно първенство, в това число и каква ще бъде класацията. Това беше първата ни среща. По-късно бях свидетел на много по-съществени случки. Може би някога ще трябва да опиша моите срещи с леля Ванга. Да разкажа за нея - такава, каквато я познавах: нежна, ранима, но и невероятно, необяснимо силна, безкомпромисна в оценките си, убедена. 
 - Как преминаваше един неин ден? Имаше ли нещо необичайно в режима й на живот?
- Към 8 ч. идваше на Рупите и веднага започваше да приема хора. Почиваше малко след обяд, хапваше и отново приемаше. Привечер обикновено се срещаше с приятелите си, които винаги имаше какво да я попитат. Леля Ванга казваше, че за разлика от нас спи само 8 минути в денонощието и докато ние почиваме, тя обикаля над света. И това, което виждаше, беше страшно.   
- В какво вярваше Ванга?
- Не мога да отговоря на този въпрос. Говореше за Силата, за Бог, като светлина, която е недостъпна за нас.
- Коя беше нейната утеха?
- Мисля, че нейното знание. Впрочем не съм сигурна. Тя си отиде с болката и недоумението на гения.
- За какво мечтаеше и каква беше нейната надежда, беше ли щастлив човек?
- Не мисля. При всичко, което виждаше, не би могла да бъде щастлива. Казваше да мислим за нея, като за мъченица. Та тя преживяваше болката на всеки човек, който се докосваше до нея, до когото тя се докосваше.
- Имаше ли любимци сред хората, които най-често са я посещавали и кои са те?
- Сигурно, сигурно. Тук на земята тя бе човек. Обичаше изключително много и често говореше за Людмила Живкова, Светлин Русев, Александър Лилов. Казваше, че ще мине време и българите ще осъзнаят, какво е била Людмила за България.
- Най-силният спомен за Ванга във вас?   
- Последните й думи отправени към нас: "Милите ми приятели, на кого ви оставям?"
- Кои бяха нейните страхове?
- Страхът, че човешката алчност ще унищожи света. Заръчваше да се молим Бог да ни пощади.
- Остана ли нещо скрито, недоизказано или забравено за Ванга, което вие бихте искали да направите достояние в публичното пространство?
 - Не, мисля, че поне аз всичко, което знам, съм казала. Някои неща не са важни за останалите, някои неща, които касаят само мен. Важно е, може би и необходимо, да кажа заръката й - от Русия да не се делим!
- Дефицит на какво би открила Ванга днес?
- Не мога да говоря от нейно име, но може би дефицит от човечност. От вяра. Думите й: "Е, ке страда България, ке страда, оти сме безверници!", сами по себе си дават обяснение.
- Имаше ли Ванга отговор на въпроса какво бъдеще ни очаква и как бихме постигнали така необходимата ни толерантност и хармония?
- Не сме говорили за бъдещето, но гореказаното очертава едно доста нерадостно бъдеще на хора без вяра, без устои.
- Житейският урок на Ванга, който би било добре да следваме?
- Любовта й и безкрайното търпение към хората.
- Чия беше идеята за този кръст на склона на планината в Рупите? Някакъв особен знак е той - за какво?
- Кръстът е по проект и е изпълнен от един от големите ни творци - Иван Русев. Кръстът е в памет, както на леля Ванга, така и на хиляди невинно загинали, за които тя често разказваше и чиито души са под земята на Рупите.
- Разкажете за вашето пътуване в Москва и телевизионното предаване, в което взехте участие.
- В Москва бях по покана на Канал 1 на Руската телевизия - по повод на многото спекулации на хора, обявили се за наследници на Ванга. В Русия Ванга е изключително популярна. Руската телевизия засне един от най-хубавите документални филми за нея по случай сто години от раждането й. Дали някога ще оценим какъв човек сме имали в лицето на леля Ванга? Не вярвам...
 

Кои са най-великите й предсказания
 

- Началото на Втората световна война.

-На цар Борис III Ванга казва да помни датата 28 август 1943 г. На този ден последният български монарх умира. Предсказва му още, че България се е разпростряла, но скоро ще се свие в орехова черупка. След Втората световна война държавата ни губи голяма част от територията си.

-Индира Ганди скоро ще дойде отново на власт, но няма да се задържи дълго и смъртта ще прекъсне властта й. Ванга е предсказала това във време, когато Индира Ганди е била в опозиция и току-що е излязла от затвора. Тогава още не се предвиждали предсрочни парламентарни избори и всички са смятали, че шансовете на Индира за победа са равни на нула.

-Ванга предсказва присъединяването на Кипър към Гърция и турската окупация на северните части на страната.
 
- Гражданската война в Никарагуа, продължила почти десет години.
 
- Предсказва на Брежнев, че ще живее дълго, а страната му ще се разпадне.

- Предрича на Жаклин Кенеди след смъртта на Джон Кенеди, че ще се омъжи за милиардер.
 
- Предсказва разделянето на Чехословакия на две отделни държави.

- Ще мине време и Симеон II ще дойде в България, но царство няма да има.

- 20 години преди да се случи трагедията с подводницата "Курск" българската пророчица предупреждава, че в края на века "Курск" ще потъне и целият свят ще го оплаква.

- През 1979-а българската пророчица казва, че след около 60 години всички ще признаят превъзходството на Русия, включително и Америка. Преди това ще се сближат три страни - Китай, Индия и Русия. България ще е при тях само ако бъде заедно с Русия. Без Русия за България няма бъдеще.


Рупите - акумулатор за енергия, който крие голяма тайна


Намира се на 10 км североизточно от град Петрич, на 12 км югозападно от град Сандански и на 15 км западно от град Мелник. Разположена е във вътрешната част на кратера на изгасналия вулкан Кожух.
Тук извира минерална вода с температура 75 градуса по Целзий. Минералната вода е магнитна и с високо съдържание на сяра, подходяща за лечение на заболявания на сърдечносъдовата дейност, опорно- двигателния апарат и периферната нервна система.
Лечебната луга цери псориазис и кожни болести.
В местността Рупите живя и пророчицата Ванга. Попитана защо е избрала точно това място за свой дом, тя отговорила: "Имам определено време колко да стоя тук. Това място е много особено. Служи ми като акумулатор и от него черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна".
Възвишението Кожух е остатък от вулкан. Връхната му точка е на 281 метра надморска височина. През 1962 г. е обявено за природна забележителност заради срещащите се тук редки животински и растителни видове.
В югозападното подножие на Кожух има останки от античен град - Петра, основан през последната четвърт на IV век пр. н. е., съществувал до VI век.
Мястото е прочуто със своята естествена концентрация на космическа енергия и с построения от пророчицата Ванга храм "Света Петка Българска". Черквата е изографисана от известния художник Светлин Русев.
Рупите са уникални със своите възможности за лечение и отдих.

 

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ