05 Декември 2023вторник11:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Да мислим заедно

Русия дава през 2010 г. 37,5 млрд. долара за наука, което е 2,33 % от БВП

/ брой: 146

автор:Дума

visibility 1380

Владимир Путин

Общото събрание на Руската академия на науките, посветено на годишния отчет за работата на академията през 2009 г., се превърна тази година в събитие. Руският премиер Владимир Путин направи пред учените изказване, което е посветено не само на академичната наука, но и на приоритетното място на изследователкия сектор за бъдещето на Русия. Представяме пред нашите читатели основни моменти от това изказване.

Общото събрание на Руската академия на науките е по традиция голямо, значимо събитие и за научната общност, и за цялата наша страна като цяло. Това е разбираемо, като отчитаме авторитета на академията на науките, нейното място в обществения живот на Русия.
Днес ви предстои да отчетете резултата от работата на академията на науките, на нейните изследователски колективи през изминалата 2009 г. За академията на науките и за всички нас това бе нелеко време, годината не беше лека. Но въпреки това, дори в условията на глобална икономическа криза, ние не преразгледахме нашите стратегически цели. И, разбира се, не се отказваме от тях и сега, когато острата фаза на кризата, надявам се, е преодоляна, а икономиката постепенно се връща на пътя на устойчивото развитие. Макар че, както добре знаем, във водещите икономики в света, у нашите съседи, в Европейския съюз все още има много проблеми.
В плановете на руското правителство влиза мащабното модернизиране на ключовите сектори на руската промишленост и социалната сфера, която в крайна сметка трябва да осигури повишаване на равнището на живота на гражданите и ефективност на икономиката. Сега в Русия стартират крупни проекти в областта на енергоспестяването, космическите, ядрените, медицинските и информационните технологии. Като цяло през 2010 г. ще отделим около 1 трилион и 100 млрд. рубли (б.р. около 37,5 млрд. долара) - това е повече от 10% от федералния бюджет, за фундаменталната и приложната наука, за висшето образование и другите федерални иновационни програми, в които участват и колективи от академията на науките на Русия. Непосредствено за финансиране на Руската академия на науките (РАН) през 2010 г. ще се отделят 49,3 млрд. рубли (б.р. 1,7 млрд. долара). Като цяло, въпреки трудностите, успяваме да запазим достигнатото преди кризата ниво на финансиране на академията. Освен това през 2009 г. собствените приходи на Руската академия на науките бяха около 27 млрд. рубли.
Разбира се, РАН и отечествената наука като цяло не може да останат встрани от дневния ред на модернизациите. Руската академия на науките винаги е била и трябва и занапред да бъде една от ключовите институции за развитието на страната и обществото - и като генератор на нови фундаментални знания, насочени към бъдещето, и като инструмент за подбора и издигането на интелектуалния елит на Русия. Само с участието на изследователската общност е възможно достоверното стратегическо прогнозиране на научните и технологичните приоритети. 
Разбира се, за нас е неприемливо примитивното, утилитарното разбиране за ролята на науката. Фундаменталните изследвания не са търговски проект, основан на такива известни понятия като "обем инвестиции" или "получена печалба". Наред с това обаче в съвременния свят научната сфера съществува в достатъчно твърдите принципи на конкуренцията. В ход е сериозна борба за приоритет. Водещите държави влагат значителни, понякога просто огромни средства за изследвания и разработки, разчитайки да постигнат водещи позиции. И не само в областта на технологиите, но и в хуманитарната сфера, в политиката и идеологията. При това силата и развитието на фундаменталната наука са важен аргумент във формирането на образа на страната в света, в привличането на инвестиции, в иновационния бизнес, в интелектуалните ресурси. Русия, като отчитаме нейната роля в света, не може да стои настрана от такава конкуренция. Включително - от конкуренцията в сферата на фундаменталните знания. Това би означавало да изостанем, да се окажем в периферията на глобалните процеси. 
Веднага искам да кажа: ние оценяваме високо постиженията на Руската академия на науките. Като пример ще посоча сериозните резултати, получени в медицинската тематика. Става дума за разработването на нова технология за биологично производство на генноинженерен човешки инсулин. Благодарение на създадения в системата на РАН комплекс "Квазар-КВО" получи качествено развитие нашата система ГЛОНАС. Руските специалисти достойно участват и в най-големи международни изследователски проекти.
Заедно с това по такъв съдържателен критерий като количеството публикации в признати научни издания нашите учени засега са на 14-о място. Това е нивото на Нидерландия, Бразилия, с една дума - нелошо място. Но ако си спомним, че през 1995 г. бяхме на 7-о място, това означава, че тенденцията засега е отрицателна. Заедно, разбира се, трябва да я променим.
Днес поставяме строги изисквания пред нашата промишленост, пред бизнеса, системата на образованието, пред другите основни обществени и икономически институции. Изискванията за постоянно обновление и ръст на ефективността са въпрос на нашата национална преспектива. И, разбира се, за нас са принципно значими вътрешните преобразувания в отечествената наука, в системата на Руската академия на науките, които ще позволят да се постигне по-високо кочество на изследванията и разработките, ще осигурят активно участие на академичната общност в подготовката на кадри и на научно-технологичен запас за икономиката и социалната сфера. Нашите планове са абсолютно открити. Те широко се обсъждат с научната и образователната общественост. Става дума за формирането на конкурентоспособно ядро в отечествената наука, за поддържанвето на силни и дееспособни научни школи, за концентрирането на ресурсите в приоритетните направления.
Естествено, този процес трябва да протича не по бюрократични принципи, не по капризите на отделни чиновници, а върху основата на издигането на лидерите в хода на открити и прозрачни конкурсни процедури.
Предстои ни активно да внедряваме в институтите независимата оценка на дейността на научните организации. Най-важното е по резултатите от оценяването РАН да направи финансови, а възможно - и организационни изводи, да преразпредели средства от слабите колективи към силните, при необходимост и да реорганизира научните организации.
Както е в целия свят, ние трябва да засилим интеграцията на науката, образованието и производството. Трябва да ликвидираме разединението и разминаването. Затова решенията, които се взимат, са насочени към стимулирането на учените да преподават и да правят изследвания в рамките на висшите училища. Тази година бяха учредени специални грантове за привличане на авторитетни специалисти към руските вузове, дадени са допълнителни средства за развитие на иновационната инфраструктура на вузовете и за субсидиране на НИС. Общата стойност на предложения пакет от мерки е 39 млрд. рубли до 2012 г. Това са допълнителни ресурси, заделени над онези, които бяха планирани преди това. Планирано е през 2010-2011 г. да се насочат 3 млрд. рубли за проекти, които ще се осъществяват съвместно от водещи научни организации и вузове. Разчитаме също на активното участие на Руската академия на науките в работата на федералните и националните изследователски университети. Важно е научната работа в създаваните общи центрове от самото начало да бъде поставена на необходимото равнище.
Правителството е в постоянен диалог с ръководството на РАН. Ние заедно търсим решение на тези задачи, които вълнуват научната общност, сътрудниците на академията. Знаете, че завърши пилотният проект за работната заплата в Руската академия на науките. Сега нейният среден размер надвишава 30 000 рубли (1035 долара), а във водещите научни институти сумата е значително по-висока. 
***
Що се отнася до взаимното недоверие на властта и академичната наука - аз такова изобщо не усещам. Може би някому му се иска да има някакво недоверие, но такова няма. Това е абсолютна измислица.
Аз мисля, че всеки от нас от момента на раждането си е винаги критикуван. За последните 10 години толкова ме критикуват, че вече се уморих да реагирам. Има, разбира се, и постоянни критикари. Към това човек трябва да се отнася спокойно. Има хора, които от това припечелват или искат да печелят. Просто това им е професията. Е, защо да се обръща внимание? Акад. Лаверов каза, че сте изобретили препарат, който стимулира мозъчната дейност. Я дайте на тия критикари този препарат - може да ги успокои малко. На вас - много благодаря. Успехи!

БСП разширява съюза на леви, центристки и патриотични формации

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 235

МОН гласи нов изпит в гимназията

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 235

Културните дейци излизат на протест утре

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 235

94 % от жилищата в София са надценени

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 235

Правят електронни досиета на автомобилите

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 235

Започват проверки за опасна коледна украса

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 235

Финансовите престъпления с троен ръст у нас

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 235

Нидерландия недоволна от Северна Македония

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 235

Израел откри ракети сред помощи за Газа

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 235

Крайнодесни се зарекоха да реформират ЕС

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 235

Венецуела иска богата територия от Гвиана

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 235

На гребена на вълната

автор:Таня Глухчева

visibility 79

/ брой: 235

С изпити срещу незнанието

автор:Деси Велева

visibility 76

/ брой: 235

Ефективност нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 81

/ брой: 235

Истинското е неоценимо с пари

visibility 86

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ