05 Декември 2022понеделник04:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

"Ехо от Малага"

Да откриваш непознати хоризонти в себе си

Самостоятелна изложба на скулптора Красимир Яков представя галерия "Минерва"

/ брой: 139

автор:Йонко Бонов

visibility 13

Скулпторът Красимир Яков подреди малка пластика и творби с височина до 80 сантиметра, представящи няколко цикъла, в пространството на галерия "Минерва" в гранд хотел "София". Тук може да се видят портрети на Васил Левски, Дон Кихот, Дон Кихот и Росинант, релефът "Ехо от Малага" - изображение на Пабло Пикасо, Чарли Чаплин като ангел и др.  
Преди години Красимир Яков посещава Египет, където получава вдъхновение за цикъла "Пирамиди", някои от които са част от експонатите на изложбата. В друг цикъл от фигурални композиции авторът внушава усещане за движение и кинематографично разместване на силуетите. Сред тези произведения са "Цирк" 1 и 2, "Кентаври" и др.
Скулптурите, с които се представя на изложбата, артистът създава през различни периоди. Разположени в изложбеното пространство, те се допълват взаимно, подкрепят се в своите естетически послания, съизмерват се, общуват помежду си и същевременно всяка от тях въздейства самостоятелно и независимо, осмислена и одухотворена според креативния замисъл на автора.
Някои от пластиките, съставящи тази експозиция, са сътворени преди повече от четири десетилетия. Една от работите, в които портретът е вписан в иносказателна композиция, е започната още когато Яков е ученик в девети клас. Замислена е като етюдно портретно изображение на бабата на художника. Ученикът тогава Красимир Яков долавя точно физическата прилика, както и характера на жената. Поради липса на достатъчно опит обаче допуска отчупване на материал - повреда в горната част на лицето. След време скулпторът се връща отново към старата си работа, за да трансформира допуснатата слабост в сила. След продължително търсене той намира пълноценно решение. Така доразвива портрета на своята баба, че той става част от изненадваща и убедителна композиция, съставена от несъвместими на пръв поглед детайли и фигури, плавни линии и овали, образуващи неочаквана симбиоза, за да бъде постигнат напълно замисълът на твореца - символика и метафоричност, извеждащи към стойности в духа на постмодернистична концептуалност.
Една от привличащите вниманието творби в изложбата е създадена, когато Красимир Яков е приблизително на 21 години. Това е портрет, отлят в бронз, на Дон Кихот. Пластическата изразителност и майсторски положената патина нареждат работата сред неговите най-стойностни произведения.
Този експресивен стил на работа, както и специфичния начин на скулптиране, като използва собственоръчно различни техники на заваряване, Яков започва, като се учи от големия наш скулптор Любомир Далчев, който навремето създава ковани медни пластики и си служи с непопулярни способи тогава за обработка на детайлите.
На своята изложба в галерия "Минерва" Яков представя поне четири техники, приложени в бронз и в месинг: класическо леене, заварени отливки с електрожен, с оксижен, както и заваряване с аргон. Изобщо правят впечатление вещината и професионализмът, с които авторът е изпълнил всяка своя работа. Пластическа образност, израз на енергия и виталност, съчетани с упоритост и последователност - такава би могла да бъде характеристиката за неговото изкуство с няколко думи. Можем да добавим умението му за работа с различни технологии като важно средство на неговата художествено-естетическа изразителност. Всичко това говори недвусмислено за любознателен, събуден дух, за пластическа култура и за богат професионален опит. Този личен потенциал подтиква художника да се чувства откривател на непознати хоризонти, скрити в човешката душевност.
Изложбата ще продължи до 9 август. Тя е първа от цикъла му от четири самостоятелни експозиции, които ще бъдат реализирани в продължение на три месеца през това лято. Следващите експозиции на Красимир Яков ще бъдат открити в галерия "Видима" в Севлиево, в Двореца в Балчик, а четвъртата ще е през септември в галерия "Ромфея" в Пловдив.


"Цирк"


"Натюрморт"


Портрет на Дон Кихот

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 206

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 1199

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 1020

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 924

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ