26 Юни 2022неделя19:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Мнение

Да защитим националните ни интереси

Няколко предложения за предизборната програма на БСП

/ брой: 24

автор:Крум Лазаров

visibility 203

Инициативата на БСП за предизборни консултации с политически и обществени организации намира широк положителен отзвук. В проведените досега дискусии се лансират предложения, които могат да намерят място в предизборната програма на БСП.

В съкратените срокове до провеждането на изборите не всички обществени организации, които споделят левите идеи, ще могат да оформят и споделят своите предложения за предизборната програма на БСП. Славянското дружество в България е готово да даде своя скромен принос.

Славянското дружество в България

е създадено на 4 декември 1899 г. в София. Като национална обществена организация то обединява привържениците на славянското движение в страната, разпръснати в различни организации. Пръв председател на дружеството е опълченецът Илия Куртев, а негов почетен председател - митрополит Климент Търновски (Васил Друмев). Целите на дружеството при неговото основаване са били да отстоява принадлежността на българския народ към славянското семейство и да поддържа връзки със сходни дружества в другите славянски страни. То е подпомагало финансово обучението на даровити българчета, сираци и бежанци от поробените български земи и е осъществявало богата културно-просветна и книгоиздателска дейност. Чрез печатни издания, лекции, студии и изследвания то съдейства за опазване, културно сътрудничество и сближаване със славянските народи. Издава "Славянски глас" (от 1902 до 1940 г., възстановен през 2005 г. като годишник) и "Славянски календар".

Председатели на дружеството са били видни български интелектуалци, учени и общественици като народният поет Иван Вазов, Иван Евстатиев Гешов, професорите Никола Станев, Стефан Бобчев, Емил Георгиев и други. В последните години председатели на дружеството бяха видните учени проф. Ст. Радев, акад. Никола Попов, а също така  политическите и стопански дейци Трифон Трифонов и Стоил Фердов.

Членовете и симпатизантите на дружеството в по-голямата си част твърдо са привърженици на левите идеи. То провежда редовна лекционна дейност, канят се лектори, които изнасят беседи по актуални вътрешно- и външнополитически теми. Редовно се провеждат тематични екскурзии в страната и в съседни държави до места, свързани с българската история. Нашето дружество е уважаван член на Международния славянски съвет, на който сме съучредители. Израз на уважение и доверие е, че на нас е възложено провеждането на редовния ХII конгрес на МСС.

Тъй като по всяка вероятност няма да можем да ползваме трибуна, от която да дадем наши предложения, предлагаме няколко от тях за обсъждане.

През последните години повечето от тези предложения са предлагани на различни форуми или в отделни статии. Обикновено те са посрещани положително. Изказвани са мнения, че трябва да залегнат в предконгресните програми на БСП. За съжаление, това досега не се случи.

Ето защо отново ги поставяме на вниманието на тези органи, от които зависи дали да бъдат включени в предизборната програма на БСП.

На първо място е необходимо

създаването на Национална доктрина

Всяка уважаваща себе си нация изработва основни насоки за своето развитие десетки години напред.

Съседна Гърция от възстановяването си като модерна държава винаги отстоява Хеленики идеята. И когато трябва да се защитават националните й интереси, всички партии се обединяват, независимо от политическата си окраска. Показателен е фактът с какво единство целият гръцки народ, управляващи и обикновени граждани, отстояват гръцката истина за името Македония пред нашите западни съседи и пред всички европейски институции.

На второ място. Преди дни г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, изведе на първо място в бъдещия си мандат като вицепрезидент работата с българите в чужбина. Един от основните компоненти на тази отговорна дейност би могло да бъде в новото правителство да се създаде Министерство на имиграцията.

Назряващите събития на Балканите

не ни оставят почти никакво време за маневриране. И най-важното - времето за решаване на демографския ни проблем все повече намалява. Би било добре да почерпим опит от страни, които в последните години, в една или друга степен, са намерили начин да решат демографските си проблеми. В Израел има Министерство на абсорбацията. В продължение на десетки години то упорито работеше и работи за практическото реализиране на стратегическите задачи, които политиците са му поставили: многократно увеличаване на населението, като се привличат евреи от всички страни, главно от бившия Съветски съюз. От неколкостотин хиляди през 1948 г. сега държавата Израел наброява над три милиона население. И има политическа и военна мощ, с която се съобразяват всички страни в Близкия Изток. В Турция има Министерство за външните турци, което работи активно със своите съграждани, намиращи се извън пределите на тази страна. Преди години гръцката държава изтегли всички етнически гърци от Крим и ги настани в Гърция. Бяха оземлени, дадоха им нисколихвени кредити и по този начин те бяха приобщени към Гърция.

Трето. Последните десет години бяха пълен провал за сегашното правителство по отношение  политиката ни 

спрямо Северна Македония

Пропуснати бяха шансовете да отстоим изцяло нашите национални интереси. Вместо да се включим в преговорите съвместно с нашите приятели и съюзници гърците, ние проспахме възможността да се поучим и вземем за пример византийската политика. Сега има голяма опасност това правителство с леко приведен гръб да козирува на големите началници от Брюксел и Вашингтон и окончателно да загроби нашите национални интереси. Това ще бъде пагубно за България и не трябва да бъде допуснато!

Четвърто. Очевидно е, че Сърбия в най-скоро време ще кандидатства за членство в ЕС. Нека да не допускаме грешката със Северна Македония, а отсега да се подготвим за сериозни преговори с нашите приятели сърбите. Трябва да бъде открит за дискусии проблемът за Западните покрайнини. Ньойският договор отдавна не е актуален. Време е да обвържем преговорите на Сърбия за влизане в ЕС с този въпрос. На всички политици, милеещи за България, би трябвало да им е ясно за какво става дума.

Пето. В предизборната програма на БСП би могло да залегне ангажиментът бъдещото правителство на коалицията да обезпечи равнопоставеност при закупуването на 

ваксини срещу КОВИД-19 

Нека специалистите, а не политиците, да кажат своето компетентно мнение коя ваксина е по-качествена и коя за кого е подходяща. Този път става въпрос за оцеляването на нацията и компромиси със здравето на българите не трябва да се допускат.

Очевидно е, че с козируването пред големите началници в Брюксел правителството на ГЕРБ не е в състояние да защитава стратегическите интереси на Отечеството. Присъдружните им "патриоти" отдавна са загубили своята патриотична физиономия. Увлечени в издаване на паспорти и строене на телени огради, те загърбиха идеите, поради които голяма част от българите гласуваха за тях.

Ето защо нека предизборният щаб на БСП, който готви предизборната програма, да прецени целесъобразността от включването на споменатите предложения.

И днес важат думите на великия Апостол на свободата Васил Левски: "Ние сме във времето и времето е в нас". Но то, времето, не ни чака. И ако трябва да перифразираме една друга максима - който народ не иска да защитава национални интереси, ще се принуди да защитава чужди такива, които ще му бъдат наложени насилствено.

Успехът на БСП в бъдещите избори зависи от това основните насоки в развитието на България да бъдат приети присърце не само от членовете и симпатизантите на социалистическата партия, а и от огромната част от хората в България.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ