26 Май 2024неделя07:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кадър от убийството на Джон Кенеди на 11 ноември 1963 г. в Далас

Мнение

Дълбоките корени на насилието в САЩ

Историята на Америка е низ от терористични актове и много кръв

/ брой: 218

автор:Славчо Кънчев

visibility 770

Славчо КЪНЧЕВ*


"Терор за всякакви цели се преподава бързо..."

Андре Жид (1869-1951), френски писател

Покушението над съпруга на Нанси Пелоси - говорителката на Камарата на представителите в Конгреса, третия по важност пост в САЩ, извади отново наяве незагасналите въглени на десния радикализъм в страната, често преминаващ в открит екстремизъм. 

Дяснорадикалният консерватизъм посредством своя войнстващ елитаризъм бичува либералния елит, който, според дяснорадикалните елитисти, е узурпирал политическата власт в западните държави, контролира държавата и преразпределя националните богатства в своя полза, като в същото време подхвърля подаяние на низините. По същия начин, по който в древен Рим патрициите са поддържали клиентелистката система, а също така правят "неоправдани отстъпки на расовите, националните и социалните малцинства във вреда на "великата средна класа". 

Историческата хронология 

свидетелства, че в САЩ философската идея за елитаризма е неразривно свързана с аксиоматичната социална догма за доминирането на WASP (White-Anglo-Saxon-Presbyterian - бял-англосаксонец-презвитерианец). Макар и най-ярко изразена спрямо афро-американското население, тя е била прилагана и спрямо имигрантите от други националности. Много бели имигранти, особено италианци, а също славяни (поляци, словаци, българи и др.) в края на ХIХ и началото на ХХ в., при нехайството на официалните власти, нерядко, както и цветното население на САЩ, стават жертва на съда на Линча.

Дълъг е списъкът на действащите върху територията на САЩ организации, които са класифицирани от официалните власти като "терористични". В този списък са попадали и "Черните пантери", изложили в своята програма намерението си за отделяне от федералната държава на четири щата - Алабама, Луизиана, Мисисипи и Джорджия. Ку-клукс-клан със закачулените белокожи терористи, проповедници на идеята за превъзходство на бялата раса, и той е там. 

На 24 декември 2021 г. се навършиха 156 години от създаването на Ку-клукс-клан (ККК). На този ден през 1865 г. ветерани от загубилата гражданската война армия на Конфедерацията се събират в град Пуласки, щата Тенеси, и решават да създават тайна организация, като нейна цел е да възстанови превъзходството на бялото население след Гражданската война. Нарастващият брой на убийствата довежда до реакция на южняшкия елит, който преценява жестокостите на Ку-клукс-клан за основна причина за продължаващата окупация от страна на федералните войски. ККК запада постепенно в периода 1868-1870 г., а през следващата година президентът Юлисис Грант я забранява.

През 1915 г. в Атланта е сформирана нова организация със същото име от Уилям Симънс. Целта й е да запази "ценностите" на миналото, като се бори срещу нарастващия брой католици, евреи, чернокожи и азиатци, както и изобщо срещу влизането на имигранти в САЩ. 

За Ку-клукс-клан идването на власт на чернокожия Барак Обама на 20 януари 2009 г. като президент на САЩ, 

послужи като червено пред бик 

Членската маса на организацията многократно се увеличи. 

Федералното бюро за разследване има проблеми и със сектантския тероризъм, осъществяван от различни маргинални секти с тоталитарен характер, за които насилието се явява главен инструмент за построяване на по-съвършено - от тяхна гледна точка - общество. Като обект на терор те възприемат цялото общество, което неминуемо води до човешки жертви. Такава беше и сектантската организация "Семейството" на Чарлз Менсън, подобна е и основаната през 1973 г. американска "Църква на Създателя", която е дяснорадикална антихристиянска и антисемитска организация, действаща под лозунга "Свещена расова война". Методите на борбата й са взривове, убийства и отвличания на хора. Обектите на нападения са афроамериканци и евреи, а също полицейски и правителствени учреждения.

Немалко са проблемите на ФБР и с Движението за насилие против абортите (ДНПА), или на английски език Anti Abortion Violence Movement. ДНПА се появява през 70-те години на миналия век и е дислоцирано в САЩ и Канада. Под флага за спасяване правото на живот на зародишите организацията използва жестоки терористични методи: палежи, взривове, унищожаване на клиники, извършващи аборти, убийства на лекари, практикуващи прекъсвания на бременност, както и на политици, които подкрепят правото на аборт на жените. Финансирането на ДНПА се осъществява чрез собствени средства, поддържа и "учебни центрове", издава и собствено списание "Life Advocate" ("Защитник на живота").

В тази наситена с терористичен потенциал обстановка практиката за използване на негласни сътрудници от правоохранителните органи в САЩ е трудна и адекватна реакция на противодействие. Още повече, че списъкът с терористични организации не е изчерпан. През 2001 г. ФБР включи в него и "Лигата за защита на евреите", основана през 1968 г. в Ню Йорк от американския равин Меир Кахане.

Радикализмът, стигащ до екстремизъм 

съчетан със силови и дори терористични актове, е вкоренен в социалното поведение още на първите европейски заселници върху северноамериканския континент.

Има една дата, от която започват страниците на новата история на Америка. Този ден е 26 декември 1620 г.: корабът "Мейфлауър" (майско цвете - б.а.) хвърлил котва до скалистите брегове на днешния щат Масачузетс. На борда си той носи пилигримите.

Пилигримите били сепаратисти от английската църква, които не искали да робуват на политически и религиозни догми. Те слезли на брега с библии в ръце... Само няколко години по-късно "кротките" пилигрими влизат в разпра с околните индиански племена, които ги били посрещнали благодушно и им предоставили от земите си. Колонистите не изпускат от едната ръка библията, но с другата вече стрелят. Те започват да изтребват своите съседи и заграбват земите им.

Историята на САЩ е изпълнена с насилие и много кръв. Цялото териториално разширение от първоначалната миниатюрна по площ Мазачузетска колония до днешните 9 833 517 кв. км е върху масовите гробове на избитите между 5 и 50 милиона индианци - коренното население на континента, както и като следствие от империалистическите войни с Мексико в средата на XIX в. и империалистическите сблъсъци с британската и руската империя върху северозападната част на континента.

Така че цялата реторика на настоящия американски президент Джо Байдън, че "политическото насилие няма място в САЩ", е не повече от предизборен блъф преди вота на 8 ноември.


По-известните атентати в Америка

Първият атентат срещу действащ президент на САЩ е на 30 януари 1835 г. - срещу Ендрю Джексън, извършено от Ричард Лаурънс.

После е убийството на президента Абрахам Линкълн на 14 април 1865 г., извършителят е Джон Уилкис Бут.

Следва атентатът срещу президента Джеймс Гарфийлд на 2 юли 1881 г., извършен от Чарлз Джулиус Гуито. Президентът умира на 19 септември 1881 г.

После е атентатът на 6 септември 1901 г. срещу президента Уилям Маккинли, извършен от Леон Гзолгоз. Президентът почива от усложнения на 14 септември с.г.

През октомври 1912 г. Непомук Шранк стреля срещу бившия президент Теодор Рузвелт.

На 1 ноември 1950 г. Колазо и Торесола извършват антентат срещу тогавашния президент Хари Труман.

После идва ред на убийството на Джон Фитцджералд Кенеди на 22 ноември 1963 г. в Далас от Ли Харви Осуалд.

Следва убийството на 21 февруари 1965 г. на бореца за граждански права на чернокожите Малкълм  Икс от Томас Хаган, Норман Бътлър и Томас Джонсън.

После е убийството на 14 април 1968 г. на носителя на Нобелова награда за мир и борец за граждански права на афроамериканците Мартин Лутър Кинг от Джеймс Ърл Рей.

Убийство на 5 юни 1968 г. на сенатора и кандидат за президент Робърт Френсис Кенеди от Сирхан Сирхан.

Атентат на 15 май 1972 г. срещу губернатора на Алабама и кандидат за президент през с.г. Джордж Уолъс.

Покушение на 6 март 1978 г. срещу издателя на списанието "само за мъже" "Hustler" Лари Флинт, извършено от Джоузеф Франклин по политически причини заради расистка мотивация - в списанието била поместена снимка как представителка на "висшата" бяла раса целува своята нисша цветнокожа сексуална партньорка.

Следва атентатът на 30 март 1981 г. срещу Роналд Рейгън, извършен от Джон Хинкли...

  • * Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 96

Част от оборудване за АЕЦ "Белене" отива в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 683

/ брой: 96

Реколтата е добра

автор:Дума

visibility 647

/ брой: 96

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

автор:Дума

visibility 642

/ брой: 96

Димитър Ковачевски подаде оставка

автор:Дума

visibility 717

/ брой: 96

Макрон пристигна в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 96

Поредно нападение на политик в Германия

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 96

Вечният дух

автор:Александър Симов

visibility 706

/ брой: 96

Формула без алтернатива

visibility 673

/ брой: 96

Празникът на първоучителите - преди и сега

автор:Деси Велева

visibility 708

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ