22 Април 2024понеделник16:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Далечният Запад и Близкият изток

/ брой: 89

автор:Алеко Бичевски

visibility 2228

Тия дни видни икономически експерти заявиха, че българската икономика скоро нямало да се вдигне на крака, защото европейските пазари били в криза, а нашият износ бил предимно за там. Оттук възниква съвсем естественият въпрос: а защо са ориентирани предимно натам? Защото ние винаги залитаме от една крайност в друга. Преди България изнасяше към бившия СССР 62% от стоките си, а към СИВ 75%. 23 години по-късно влязохме в икономическата криза на Евроикономическата зона със същите 60% износ, ориентиран този път към нея. Отново се оказахме в същата ситуация, в която доходите ни от износа са прекалено зависими от пазари, които се свиват и където сред продажбите ни преобладават суровинни продукти. Прекрасно е, че икономиката ни е отворена към европейските пазари. Но само това не стига.
Какви са другите възможности? Защо загърбихме например традиционните за нас до преди две десетилетия пазари на Близкия изток и Африка? А и какво друго ни остава, след като европейските пазари се свиват, Америка, Китай и Индия са далече, а и малкото останали традиционни български стоки постепенно са изместени от пазарите на бившия СССР? Има редица основания близкоизточните пазари да бъдат сред приоритетните за българската външноикономическа политика. Експерти и бизнесмени с богат опит от външнотърговския бранш твърдят, че в региона са запазили добър спомен както за българската продукция, която се е продавала там по време на социализма, така и за нашите специалисти, които са работили в тези държави. Стоките ни се приемат там като европейски. За арабите България винаги е била Европа. Поради това търговците от този регион приемат, че цените могат да бъдат по-високи от тези на конкурентите от Турция или Китай. Не е маловажно, че сухопътният транспорт от България до редица големи пазари в региона е по-евтин от този от Централна и Западна Европа.  
Разбира се, връщането ни на тези пазари би било възможно единствено при положение, че балансираме разумно външната си политика в този регион. Абсолютно непонятни от гледна точка на икономиката ни са заявленията на външния ексминистър Младенов, че България ще третира всяко нападение над израелската държава като агресия срещу самата нея. Очевидно късогледство е налагането като редовна практика на смесени заседания на правителствата на двете страни. При цялото уважение към Израел и неговия народ, но когато се прави политика, най-важни са националните интереси, включително и икономическите. Ако се погледне търговското ни салдо с Израел и това с Арабските страни, веднага става ясно кои наши стоки имат потенциал да се продават на израелския пазар и кои - на арабските.
Официалната статистика на ООН показва, че арабските страни имат население от 372 милиона със среден годишен прираст от 7,5 милиона. Като добавим още 78 милиона иранци и 211 милиона жители на страните само от Западна Африка, цифрата става внушителна. Всичките тези милиони имат нужда от всевъзможни стоки. При това те не произвеждат почти нищо, което може да се конкурира с качеството на нашите продукти. На всичко отгоре тези пазари общо взето не са интересни на големите мултинационални компании, произвеждащи стоки за широко потребление, което вдига котировките на нашите продукти. Но масираното ни навлизане в Близкия изток ще вдигне котировките и на страната ни като цяло в очите на европейските ни партньори. Те също биха потърсили своята изгода от българското присъствие там.
И какво прави нашата държава в това отношение? Най-много да организира някой безсмислен бизнес форум. Или пък да закрие посолства и търговски служби в страните от споменатите региони. Така в момента имаме само едно посолство, отговарящо за 28 страни в Западна Африка!
Глупаво е да се оправдават, че всичко това се прави заради продънения бюджет. Той ще става все по-продънен, ако държавата не изработи дългосрочна стратегия за връщането ни на традиционни наши пазари. 
 

Диана Тонова начело на БСП в София

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 76

БСП поиска оставката на Росен Желязков

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 76

Възстановена е охраната на монумента "Бузлуджа"

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 76

Заплатите на военните с 30% нагоре

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 76

Токът за бита остава регулиран поне още година

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 76

Поръчката за бързите влакове до морето "дерайлира"

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 76

ДАИ е с нов автопарк за над 6,3 млн. лв.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 76

Фискалният резерв се оказа 10,9 милиарда лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 76

Канарските острови на бунт срещу туристите

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 76

2400 евро за раждане на дете в Гърция

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 76

Задържан за бомбена заплаха в Дания

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 76

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 76

Пълзяща цензура

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 76

Ех, бедни Главчев...

visibility 0

/ брой: 76

Тръмп не е изход

visibility 0

/ брой: 76

Договорът с "Боташ" е един от най-корупционните

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 76

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ