05 Декември 2022понеделник03:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Дългият път от монументалната пластика до миниатюрата

Изложба по повод 65 години от рождението на скулптора Красимир Яков е подредена в галерия "Минерва"

/ брой: 200

автор:Йонко Бонов

visibility 946

32 малки пластики и миниатюри, излети от месинг, на скулптора Красимир Яков, са подредени в галерия "Минерва" във фоайето на Гранд хотел "София", ул. "Гурко" 1. Изложбата, която ще продължи до 29 октомври, е посветена на неговата 65-годишнина. Творецът споделя, че от 40 години сам отлива своите произведения - на пръст или по восъчни модели. "Някои от тези малки пластики съм реализирал в голям мащаб, като съм променял материала, формата и дори самата трактовка, за паркова среда в България, Китай, Русия, Германия, САЩ, изтъква скулпторът. Сред тях са "Галоп", "Молитва" и други." Още като студент второкурсник през 1975 г. той реализира проекта на скулптора проф. Величко Минеков "Света София", пред Централна гара, като моделира фигурата в глина само за три дена.

В галерия "Минерва" Красимир Яков представя скулптурен портрет на Дон Кихот - тема, по която работи още като ученик в художествената гимназия в София. Сред неговите впечатляващи композиции са тези, в които основно място заема конят като художествен образ.

В експозицията му от малки пластики изпъкват някои антични мотиви, сред които е темата за кентаврите, похищаването на Европа, пресъздадена още в живопис от изтъкнатия представител на Венецианската школа Тициан, както и от редица други значими автори, и др.

Изобщо тематичният кръг сред творбите на Красимир Яков е доста широк. Тук е включен релеф на Васил Левски, както и на българка в типична национална носия.

Еротиката също е характерна в неговото изкуство и в тази изложба тя също има водеща роля - "Молитва", "Танцьорка", "Сузана и старците", "Цветето", "Адам и Ева"... Самите названия подсказват, че Яков е почерпил вдъхновение от някои библейски мотиви. Една от неговите най-изразители пластики на изложбата е "Свети Георги".

Вниманието на зрителите привлича "Ключов портрет" - човешка глава, изработена изцяло от най-различни видове ключове, които скулпторът със завидно търпение и вещина сам заварява с оксижен. 

"От две-три години работя основно в областта на миниатюрата, която е с единен международен формат - до 12 сантиметра, и по-конкретно в областта на плакета. Създал съм вече около сто модела", уточнява Красимир Яков.

Освен в сферата на малката пластика от 1979 до 1989 г. Красимир Яков реализира редица монументални композиции - паркови скулптури, бюст-паметници, релефи в градовете София, Искър, Плевен, Велико Търново, Горна Оряховица и др. Многократно е награждаван за участия в множество изложби, включително и на престижни международни биеналета, както и на триеналето на акварела във Варна.

Красимир Яков е роден през 1955 г. Завършва специалност "Скулптура" в Художествената академия в София през 1979 г., в класа на проф. Величко Минеков.

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 205

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 1198

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 1018

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 924

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ