27 Юни 2022понеделник09:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Дали страната ни има все още Конституция

Герберски текмета във всички посоки прикриват страхове и предателства

/ брой: 146

автор:Тихомир Стойчев

visibility 2456

Наближават изборите и политическите баталии започват да се повтарят, включително сценките с предварително обречените вотове към правителството. Просто едни грешници теглят надолу в казана други.
Причините са ясни и цинични - власт и пари, които си вървят май винаги заедно, а битката за повлияване върху обществените нагласи вече започна.
Заради удобния за всички мит за ДС се напомнят разработки, псевдоними, сложни взаимовръзки, познанства и дори случайно попадане в кадър. Естествено,

най-активни са управляващите

Най-вероятно и те си заформят вътрешна битка за лидерство. Или поизлъскват позавяхващия си рейтинг.
Какъвто и да е мотивът, страх има, защото герберските текмета се раздават във всички посоки, и най-близкостоящите са ударени първи, а "Атака" и РЗС високомерието дори не ги вкарва в сметките.
Синята коалиция се скъса да показва готовност "да се съчетае с ГЕРБ", но силиците им са толкова, че безспорните фаворити отказват да съгрешат с политически мъртъвци. Може би затова Цветан Цветанов буквално удари плесница на лицето Иван Костов и най-верния му паж, о.з. Атанас Атанасов, като изнесе схемата за първоначалното назначаване на бизнесмени и олигарси и личното облагодетелстване на хората от властта след това.
Сегашният вътрешен министър напомни, че правителството на ОДС:
- създаде (по-късно убитите) международни контрабандисти Иван Тодоров - Доктора и Поли Пантев;
- на службите от този период е било поръчано да ги създава и пази;
- съществена роля в случая имал "известният генерал" Атанас Атанасов;
- същият нагло слагал чадъри над хора като Поли Пантев и дори посещавал лично местопроизшествия, когато те се оказвали застрашени;
- с мълчаливото съгласие от правителството на Иван Костов всички като Георги Илиев, Илия Павлов и т.н. "избелили" бизнеса си и се прехвърлили в легалната сфера.
Колегите им от БСП били не по-малки маскари, твърди Цв.Цв., като спорели помежду си колко добри момчета са Маргините, а в останалото време поемали ангажименти към "еманципирали се от Костовата опека босове" и се намесвали в техните взаимоотношения.
Въобще става нещо твърде странно.
Ако ГЕРБ и нейните водачи бяха изпопадали от небето, то поведението им щеше да е оправдано.
Иначе такова паническо ритане във всички посоки може да се обясни с истерия.
Рейтингтът на ГЕРБ се срива, въпреки рязането на ленти, особено след като се разбра, че правителството

се е поставило умишлено във властта на външни сили

И вече не е ясно дали Цв.Цв. говори от свое име, дали от името на шефа си или пък тези сили не са отключили политическата логорея за свои си цели.
Заради поведението на Цветанов в бъдеще ГЕРБ няма да може да разчита на подкрепа от Синята коалиция, освен ако тази политическа боя не се прегрупира с нови лидери. Може би затова се реанимира проектът Софиянски? Към този проект вероятно ще плъзнат и амбициите на някои търпеливо чакащи своя час. Ако това се случи, то ГЕРБ ще се затвърди окончателно за заложник в определяното като дясно пространство.
В БСП също отдавна знаят генезиса на ГЕРБ и лидерите му. Някои от тях дори прокламираха за обща тенденция още на предишните избори през 2009 г. А Бойко Борисов не може да не е благодарен на ръководството на МВР през 2006 г., което укрепи лично преданите му в министерството кадри. Също като предварителна договорка прозвуча умишлено грубото изхвърляне на господин генералния секретар в най-подходящ момент на политическата сергия. Тогавашните ръководители на МВР със сигурност знаят кой и как роди ГЕРБ, и кой грижливо подбира и развива през годините кадрите на тази партия.
Тогава нещата се коренят в онова, което пропълзя като "отровна мъгла" от "Уикилийкс".
Те, американците, са си го казали ясно. Казва го и Цветанов: "Всеки сигнал и информация, освен на българско ниво, ние споделяме и заедно реализираме с евроатлантическите партньори..."
Всъщност, ако приемем като даденост, че целият политически театър е

битка за власт и пари

то те не могат да бъдат видимо достигнати като ресурс без помощта на външните фактори. И още нещо много опасно казва г-н Цветанов: "Всички в оперативните служби знаеха за какво ставаше въпрос, но никой не смееше да вземе отношение." Причините се коренели в това, че за реална борба срещу тежката организирана престъпност служителите на МВР нямали политическата подкрепа от най-висшето ръководство на държавното управление. Със сигурност Цветанов е прав, когато казва, че говоренето за морал и за искреност трябва да става от коректни позиции.
Всъщност къде бяха висшите кадри на ГЕРБ, които едва сега желаят да демонстрират воля да се борят с престъпността и корупцията? След Иван Костов дойде правителството на горещо приемания точно от ръководството на ГЕРБ като все още български цар господин Сакскобургготски. Неслучайно той покани за главен секретар на МВР персонално обгрижващия го Бойко Борисов, а Цветанов - за негов първи помощник. Първата професионална фигура в МВР - лично свързана с премиера! Учудващо, но на извършителите на най- престъпни деяния от предходното управление нищо не им се случи. Дори не се заговори за тях...
Иначе главният секретар и хора с най-високи пагони, включително Цветанов, се "вееха" по всевъзможни поводи - на произшествия, арести и други

рейтингови събития с "ефективност"

пораждаща главно шеги и усмивки. Дали пък някой (по примера на о.з. Атанасов), не е ходил да замита следи?
Ето и още едно признание: Ние всъщност бяхме зрители на един сценарий, твърди Цветанов. Сега, от дистанция на времето, добавя, че "сценарият е реализиран от бившата ДС и всички тези, на които им хареса да бъдат актьори". Припомням, че обикновено в нормалните държави зрителите с власт ги наричат по друг начин. И им търсят не само политическа отговорност.
От многото говорене личи и тревога за бъдещето, което кара управляващите сами да се опитат "да си конструират" партньори.
Видимо първата цел на вицепремиера е да вбие клин в Синята коалиция, като накара СДС да повярва, че "щеше да постигне по-голям резултат, ако беше участвала самостоятелно", и склони в бъдещи коалиции да пожертва Костов. За да бъде потопен окончателно командирският кораб, следва приветствен салют към евентуални партньори и сигурни врагове на Костов. Само той бил виновен и за сегашното състояние на МВР, защото "махна най-успешния си министър Богомил Бонев". Времето изличи много спомени за разни далавери. Сигурното е, че Бонев си има партия и спонсори... Освен кумът му, поне още двама добре позиционирани играчи в БСП

ще прегърнат всяка идея за пазене на статуквото

Да поразсъждаваме над "бъдещата коалиция" и кой има интерес от това.
Нейно Превъзходителство, г-жа посланичката на САЩ Нанси Макълдауни, през 2008 г. съумява да организира информационната работа на посолството и да даде оценки за политическите перспективи на Борисов, по това време столичен кмет, и на партията му. Определен като почти сигурен следващ министър-председател на България, видимо е старанието да се внуши, че трябва да му се прощава всичко, макар че "го свързват с организираната престъпност". Шлифованата дипломатка и екипът й оценяват съчетаването на фактори, които определят принос към американските интереси:
- Борисов експлоатира копнежа на избирателите за силен лидер;
- Пак той притежава засилен хъс ясно и последователно да култивира американско и европейско одобрение, с което цели да подсили собствената си легитимност;
- Тези негови качества ще позволят на САЩ да "насочват него, както и неговата партия ГЕРБ".
Тази убеденост е подсилена с лично получената декларация от бъдещия претендент, че "българите не са свикнали да взимат самостоятелно решения и затова се нуждаят Вашингтон и Брюксел да казват на министър-председателя какво трябва да направи". Както и готовност да покани чужди експерти за всяко министерство, за да подпомага и контролира работата му.
При всичко това човек трудно би устоял да се запита дали страната ни има Конституция. Но нямаме все още обществен рефлекс на осъзнати граждани.
Но за Иван Костов и заинтересованите да крепят статуквото това не е особено важно. По-силен е страхът им от каквато и да е промяна, която да застраши тяхната недосегаемост и да постави съдебен въпрос за награбеното. Ето защо той неистово отрича всичко, казано от Цветанов, като дори го обвинява, че "повтаря клеветите на организираната престъпност".
Но дори Командира се усети и се опита да принизи разменените обвинения до "обичаен политически конфликт заради снетото доверие" от Синята коалиция, а и лично от Цветанов.
Всъщност общата цел е да повярваме отново на същите лица. И - да забравим миналото.
 

Изпращаме юни с лятна жега

автор:Дума

visibility 105

Не се очаква поскъпване на хляба, захарта или олиото

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 122

Рекорден брой участници в празника на черешата в Кюстендил

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 122

30% ръст на чуждите туристи по Черноморието

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 122

Следващите санкции удрят руското злато

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 122

РСМ може да не получи ново предложение

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 122

Солун влезе в червената КОВИД-зона

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 122

Изпитът като стрес

автор:Деси Велева

visibility 151

/ брой: 122

(Д)Еволюция

автор:Таня Глухчева

visibility 104

/ брой: 122

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ