27 Юни 2022понеделник02:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Д-р Димитър Ленков:

Държавата абдикира от здравеопазването

Болничните управители, които подписаха анексите, на практика се отказаха от парите, които НЗОК им дължи от март насам, обяснява главният секретар на Българския лекарски съюз

/ брой: 199

автор:Аида Паникян

visibility 2199

Д-р Димитър Ленков е възпитаник на Медицинска академия, специалист по акушерство и гинекология. Трупал е стаж в Костенец, в ХХVI поликлиника в София, както и в чужбина. Главен секретар е на Българския лекарски съюз (БЛС) от октомври 2009 г. Женен за ученическата си любов. Има две деца и две внучета.

- Д-р Ленков, доскоро БЛС се въздържаше от протестни действия, но от няколко дни сякаш променихте становището си. Защо?
- Със средствата, които правителството отделя за здравеопазването, то е доведено до състояние под критичния минимум.
- Какво значи това като пари?
- Не съм финансист, нито математик и не мога точно да кажа. По-важно е, че при наличието на Национален рамков договор (НРД), в който са фиксирани всички взаимоотношения между договорните партньори, Нациналната здравноосигурителна каса (НЗОК) едностранно не изпълнява ангажиментите си по договора. Когато една дейност е извършена и отчетена пред касата, а тя е приела този отчет, трябва да я заплати на изпълнителите. Но от март касата едностранно започна да плаща 80% от извършената дейност, а сега - 70 и дори 60%. Има дори болници, които получават 50% от заработеното. Това едностранно нарушение на НРД отнема на нас - медицинските работници, възможността да оказваме достъпна и качествена медицинска помощ на българските граждани. А резултатите от тези неща са видни - те се отразяват върху болните. Най-пресният пример е от миналата седмица, когато един пациент в тежко състояние бе принуден да обиколи три болници, за да бъде приет за лечение. И болниците изпадат в парадоксалното положение, че колкото повече работят, толкова повече загуби трупат. Не са заинтересовани да приемат повече пациенти.
- Но те са търговски дружества...
- Да, досега пазарната логика беше, че колкото повече и по-добре работиш, толкова повече получаваш. В един момент се появява държавата в лицето на касата и заявява: "Независимо че сте търговски дружества, даваме ви едни пари, колкото сме преценили, и като се вместите в тези пари - добре, а ако не - останалото няма да ви платим." Вече много болници, включително и областни, спряха плановия прием. Някои спират храната, други ще започнат да искат пациентите да си носят чаршафи, а не е далеч моментът, когато ще трябва да си носят и лекарствата, и консумативите. Т.е. връщаме се към ситуацията отпреди 15-17 години. Дори чуждите медии вече отбелязват провала на здравната политика у нас... Всъщност у нас вече няма здравна политика. Има само геноцид над хората.
- Някои болнични директори отказаха да подпишат предложените им анекси към договорите, с които се узаконява намаленото заплащане. Какво следва от това?
- Някои управители се поддадоха на натиска и подписаха анексите. Така на практика те се отказват от парите, които НЗОК им дължи от март досега. Тези, които не подписаха, така или иначе ще получават парите, определени им от касата, но и си запазват правото да я съдят. И всеки съд ще отсъди в полза на лечебното заведение, защото става дума за извършена дейност, която е отчетена, а отчетът е приет. Доколкото знам, вече има болници, завели искови дела.
И още нещо: в момента в МЗ е сформирана една група от представители на министерството и на НЗОК, в която се обмислят варианти за изваждането на дейности от болничната помощ и включването им в доболничната. Например клиничната пътека за диабетна полиневропатия, която се лекува в болница. Предвижда се занапред да се лекува от специалист в доболничната помощ.  
- Какъв ще е ефектът от това и ще бъдат ли финансово подплатени тези промени?
- За лечението например по споменатата клинична пътека в болница касата плаща около 333 лв., а ако се провежда от специалист в извънболничната помощ - 66 лв. Или фиброгастроскопия - високоспециализирано диагностично изследване, което в момента се извършва в болница по клинична пътека. Тя също може да се извършва и в доболничната помощ. В първия случай касата плаща между 300 и 400 лв., а във втория - 20 лв. Но дали тези дейности ще бъдат финансово обезпечени, от НЗОК и от МЗ отговориха, че не могат да се ангажират с отговор. За т.г. в частта специализирана извънболнична медицинска помощ в НРД, където трябва да бъдат изведени въпросните дейности, са предвидени около 154 млн. лв. В частта болнична помощ - около 730 млн. лв. (с актуализацията - над 930 млн. лв.). Тоест никой няма гаранция, че при прехвърлянето на въпросните дейности, след като бъдат намалени парите на болнците, ще бъдат увеличени парите за специализираната помощ.
- От години се говори за необходимостта от клинични пътеки за долекуване. Най-сетне преди около месец бяха публикувани в "Държавен вестник" няколко. Има ли вече яснота по остойностяването им? Ясно ли е как ще става пращането на болни от едва в друга болница?
- Как и от кого пациент, лекуван в болница за активно лечение, ще бъде пратен в болница за долекуване, би трябвало да бъде уточнявано в следващия НРД, но честно казано, съмнявам се да има за догодина НРД.
- Защо?
- Защото и в момента НЗОК нарушава договор, който е подписала. Каква е гаранцията, че догодина няма да денонсира и друг договор, който е подписала?
- Какви ще са следващите стъпки на БЛС?
- Започнахме срещи със синдикатите във връзка с подготовка на протестни действия. Имаме срещи и с пациентските, и с останалите съсловни организации в здравеопазването. След това започваме интензивни срещи с колегите от страната, за да чуем тяхното мнение към какви точно действия да преминем - протестни или стачни. Но сме твърдо решени да отстоим правото си да работим качествено. Защото в момента българската държава не ни дава това право. А от това страдат българските граждани.
Вижте, управителите на болниците са принудени от обстоятелствата да затварят отделения, а от това страдат пациентите. Но в крайна сметка виновни излизат лекарите. Ако все още има медицински работници, които дават качествена медицинска помощ, то е въпреки системата, а не благодарение на нея.
- Според вас къде е заровено кучето?
- В институцията, наречена НЗОК. Едно от исканията ни е НЗОК да изплати всички суми за отчетени дейности, които са приети от касата.
Второ - касата да се денационализира, а бюджетът й да не е част от консолидирания държавен бюджет, за да не може никой финансов министър да взема пари от здравни вноски и да запушва други дупки в бюджета на държавата.
- Но от НАП напоследък съобщават, че има много висока събираемост на здравни вноски...
- Да, така е... Но в момента касата събира здравни вноски, а парите от тях отиват за всичко друго, но не и за разплащане на здравни услуги. При това - въпреки Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). Проблемът е, че за всяко плащане НЗОК се допитва до министъра на финансите.
... Трето: въвеждане на трипартитен принцип в управлението на касата - този, който внася най-много пари, той да има най-голямо участие в Надзорния съвет (НС). А в момента петима от 9 души в НС са висши държавни служители - зам.-министри на здравеопазването, на финансите, на труда и социалната политика и пр. А представителите на синдикатите са двама, на работодателите и на пациентите - по един. При положение че именно това са големите вносители на средства...
В момента касата има един огромен резерв от 1,2 млрд. лв. Предишният финансов министър Пламен Орешарски бе заявил, че тези пари - от 2-процентното увеличение на здравната вноска, ще бъдат ползвани при кризисна ситуация. Ето сега сме в тежка икономическа криза. И вместо парите да се ползват за осигуряване на прилична здравна грижа за българските граждани, тези пари стоят в банките... Което по смисъла на ЗЗО си е престъпление.
Другият проблем е, че МЗ намалява наполовина и парите за спешната помощ, за психиатриите, хемодиализните центрове. Разбирате ли в каква ситуация са поставени да работят българските лекари? Това е геноцид над народа, а държавата абдикира от ангажиментите си и оставя на съвестта на лекарите да "решават" кой да живее и кой да умре. Искахме МЗ да формулира критерии, по които да се правят листи на чакащите, но от министерството и това не правят. Така всеки пациент може да осъди всеки лекар, че го е  върнал, и ще е прав. А държавата няма да застане зад гърба на лекаря. И още нещо: сред причините за протеста е и насилието над медицински лица. Неколкократно сме изпращали писма до главния прокурор, до министрите на вътрешните работи и на здравеопазването да се подготвят съответните законодателни промени така, че деянето "посегателство върху длъжностно лице по време на изпълнението на служебните му задължение" да се инкриминира. Така, както е за служителите на МВР и на МО. Но никой не обръща внимание и на това. На колегата от Враца, който тези дни беше пребит и бе закаран спешно за лечение във ВМА, му е казано да търси правата си в съда по частен път. В други държави прокуратурата се заема с подобни действия.
Надяваме се всички български граждани да подкрепят подготвяния протест на лекарите. Нека да сме наясно - ние не искаме увеличение на заплатите си или увеличение на бюджетите на болниците. Искаме достатъчно пари в системата на здравеопазването, за да може да вършим качествено работата си. Искаме парите, които сме заработили, а те не са повече от м.г. Разбираме, че държавата е в тежка икономическа криза и не искаме нещо, което не сме заработили.

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ