01 Март 2024петък00:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Държавата ще купува дълга на "Топлофикация София"

Столичното парно има борчове за 1,6 млрд. лв.

/ брой: 230

автор:Дума

visibility 3170

С решение на правителството , по предложение на министъра на енергетиката, държавата може да придобие вземания на "Български енергиен холдинг" ЕАД и "Булгаргаз" ЕАД от "Топлофикация София" ЕАД с номинален размер до 1, 6 млрд. лв. цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи. Това изненадващо предлага правителството в законопроекта за държавния бюджет за догодина, който вече е внесен в парламента.
В първоначалния вариант на проектозакона за Бюджет 2024  подобна разпоредба липсваше. Няма яснота откъде се появява тази огромна сума от 1.6 млрд. лв. задължения на "Топлофикация София".
По-рано тази година служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че столичната топлофикация е изплатила в периода септември 2022 г. - април 2023 г. 640 млн. лева от своите задължения към "Булгаргаз". Топлофикационното дружество все още дължи 695 млн. лева на обществения доставчик към 30 април 2023 година. Очакванията на министъра на енергетиката бяха до 1 юли, тоест до края на регулаторния период, тези задължения да намалеят до 640 млн. лева.
На няколко пъти досега е била лансирана идеята държавата да покрие хроничните задължения на общинското дружество "Топлофикация София" като придобие дял в него. От законопроекта за бюджет 2024 не става ясно дали тази схема ще бъде приложена. Няма информация и в тригодишната бюджетна прогноза, която съпътства бюджета.
Посочва се единствено, че за плащанията по придобиването на вземанията на столичното парно Министерският съвет ще извърши промени по бюджета на Министерството на енергетиката за сметка на централния бюджет по реда на Закона за публичните финанси.
През ноември 2022 г. темата за борчовете на общинското предприятията пак бяха гореща тема. От БСП-София настояваха, че единственото спасение е топлофикацията отново да стане държавно дружество - срещу поемане на задълженията от бюджета, за да може да получи финансиране по Плана за въззстановяне и устойчивост.Тогава шефът на "Топлофикация- София" призна, че се очаква в края на отоплителния сезон задълженията да надхвърлят 1.5 милиарда, от които 750 млн. лв. към  "Булгаргаз" и над 800 млн. към БЕХ. ще достигнат 750 млн. лева, а към Българския енергиен холдинг (БЕХ) - над 800 млн. лева. Това бе една от причините столичните общинари да гласуват откриване на процедура за намиране на външен инвеститор. Но развитие няма.  При задължения от над 1.5 млрд. лева обаче трудно ще се намери инвестотир, който да поеме 1.6 млрд. задължения и да инвестира още толкова в модернидацията.

Да бъде преразгледан договорът за летище "Бургас"

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 41

Ще отдават плажовете само с явни търгове

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 41

Претоварени зърновози разрушават пътища

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 41

"БДЖ-Товарни превози" отчита над 8,7 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 41

Не е изключена заплахата от война

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 41

В Скопие приеха 20-годишен план

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 41

Корупционен скандал разтърси Испания

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 41

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 41

Катастрофата Тагарев

автор:Александър Симов

visibility 326

/ брой: 41

Какви промени се задават за трудовия пазар в България

visibility 372

/ брой: 41

По-добрият начин за бизнеса да се справя със съкращенията

visibility 312

/ брой: 41

Кой НЕ иска да е училищен директор?

автор:Деси Велева

visibility 287

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ