15 Юли 2024понеделник12:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Корнелия Нинова пред Карбовски:

Демографията е основният проблем на България

Трябва да тръгнем от нея и да знаем защо правим всичко останало, казва лидерът на БСП

/ брой: 179

автор:Дума

visibility 17918

(продължение от вчерашния брой)


-За какво са ни ПП и ДБ. Какво взимат, какво дават, те се появиха отнякъде и дори имаше реплики, че ще олевеят и ще отнемат електората на Нинова. Слава богу, това според мен вече не се случва...
- Даже обратен процес тръгна, ще го обясня. Има такива клишета и внушения от анализатори, че ПП са новото ляво. Дайте ми нещо ляво у тия хора. Защото аз твърдя, че това е клише.
Но защо нанесоха удар на БСП - факт. Защото ги създаде президентът Радев. Защото той каза: това са новите млади, гласувайте за тях, тия в парламента не стават, улицата е парламентът и т.н. И наши хора също се подлъгаха по това.
Обаче искам да ти обърна внимание за нещо с факт - за лявото и ПП. Кога имаше лява политика на ПП? Когато бяхме заедно в правителството. 20 милиарда от бюджета отидоха за лява политика. Социалната политика е част от лявото - заплати, пенсии, помощи, ваучери - беше тежка криза, трябваше да помогнем на хората. Защото сега те не прилагат тия мерки?
- Защото теб те няма?
- Защото нямат ляв партньор. Защото аз знам на какъв натиск тогава ги подложихме. Знам колко часа прекарах в кабинета на Асен Василев да го убеждавам да се актуализират пенсиите, той беше твърдо против. Часове наред аз и Гьоков, министърът на социалната политика, сме прекарали там.
- Да, това са леви плащания, но мисля, по-скоро е трябвало да "успокоите морето", за да може да работите, затова сте го правили.
- Не мисля, това трябва да е трайна политика. Социалната политика не трябва да е ад хок - дайте тук малко да дадем сега... Тя трябва да е политика във времето. Тази политика обхваща демографския проблем. Увеличението на майчинството, на детските надбавки, данъчни облекчения за млади семейства с деца. Това не е политика, за да успокоиш нещо. Ако я провеждаш години наред като част от някаква демографска стратегия, рано или късно дава ефект. Ще дам за пример Орбан - какво направи за младите семейства и какъв ръст постигна.
- Радвам се, че спомена за демография, нито един друг политик не говори за нея. И ще се радвам да ги убедиш, Борисов да спомене някой път за демография, да го провокирате, или да каже Кирил Петков нещо за демография. Или Асен Василев да го каже с пари.
- Между другото, демографията е основният проблем. Защото, представи си, направим хубави болници, хубави пътища, училища, всичко си представи, че е хубаво. Народ обаче като няма - за какво го правиш? Трябва да тръгнем от демографията и да знаем защо правим всичко останало.
- Връщам се към темата "Радев". Не може за всичко да се оправдаваш с него. Първо, ти го избра, ти го пусна по тая пързалка, и не смятам, че му е много комфортно. Второ, той каза, че са шарлатани. Има ли вариант Радев да са го излъгали и подвели? Някой да му ги е довел тия хора... И това негов проект ли е, те за него ли играят - не, в момента бият по него.
- Първо, да те опровергая. Не обвинявам за всичко Радев. И ние си имаме грешки, но имаме и принципни спорове с него. Ами и да са го подвели, и да са ги довели - хайде един път, втори път, ама... Ако имаше повече министри като Кирил Петков, България щеше да цъфти. Няма проблем с двойното гражданство на Петков - след като излезе съдебното решение, той го защити много силно, гласувайте за тях, защото са млади, и т.н.
- Лансираше ги. Но след това каза "шарлатани".
- Знам от Асен Василев защо. Той го е казвал и публично - защото не са му угодили за назначения в енергетиката. В момента, когато посегнаха на някои от служебните в енергетиката, тръгна конфликтът...
- Принизяваш образа на президента, той се опитва да бъде принципен...
- Кое е принципното, стига с тия клишета, дай конкретно в какво е принципен. Че в България Крим е руски, а на срещата в Мадрид - че Русия е най-голямата терористична държава? Че тук, вътре - едно, а навън - друго? Това ли е принципното? Че в голямата криза напред плати за нови осем Ф-16, когато имаше нужда от пари за социална политика?
Президентът Радев е характер. Като военен може би обмисля съществуването си през призмата на битка и война. Той воюваше с Бойко, после - не, договориха се с ПП, после воюваше с тях, ние го издигнахме и го направихме президент - тръгна на война и с БСП. Той е винаги срещу всеки, освен срещу служебния кабинет.
- Радев люспа ли е на БСП?
- Не, той е продукт на БСП. Ние го издигнахме и го избрахме.
- Аз ги наричам люспи. Те са ми симпатични, защото се опитват да правят нещо различно, но те пък корозират БСП. Говоря за Левицата, Мая Манолова, Кирил Добрев... Не е ли мъчно на Корнелия Нинова за някого от тях - това е само личен въпрос.
- Политиката не е работа да ти е мъчно или не. Минала съм през емоции, знам колко са вредни...
- Въпросът е няма ли да върнеш някого?
- Многократно поканихме колегите от Левицата - Първанов, Петков, Мая, Таня Дончева, Кадиев, да се върнат в БСП. Взехме го като решение на Национален съвет, но никой от тях не пожела да се върне. Искат да са лидери на партии.
- Какво казва Корнелия Нинова на хората, които мислят, че мачът "Левски" - ЦСКА" може да се играе без червеното, без лявото. Един ден осъзнаваш, че лявото у нас някак е забранено и мачът няма да се състои. Ще има само един отбор и всички ще викат за него, което вече не е футбол.
- И не е демокрация. Трябва да има ляво и дясно, да има принципен идеологически спор. За съжаление, няма идеология - погледни, особено в новите партии. Няма програма. Понеже говорихме за ПП - култова реплика им беше "с леви мерки - десни цели". Какво е това, не е ясно.
Напоследък можем да говорим и за едно ново противопоставяне - либерално - консервативно, в резултат на кризите, на историческите процеси. Оформя се и в Европа, и в света.
- Имаме нужда от лявото, защото Денков каза две глупости в рамките на час - например, че заради Митрофанова и московския патриарх 3 март трябва да бъде сменен.
- Академик човек, пък какви ги говори. Това е безумие. Да си променяш националния празник, да го превръщаш в тема за дебат, вместо да се занимаваш със съществените проблеми, пълно безумие. Националният празник 3 март трябва да остане.
- Няма да пратим нито един патрон за Украйна, каза ли го това? Обаче пратихте, пратиха. Западните вестници писаха. Какво стана? Как стана?
- Много лъжи и манипулации се изсипаха по този въпрос. И те повлияха много - и върху имиджа на БСП, и върху мен и моята дума. Затова реших да постъпя по най-демократичния начин - всеки, който произнесе "Корнелия Нинова изнася оръжие за Украйна", отиде на съд. И тук имам вече четири съдебни решения срещу четирима клеветници на първа инстанция.  
- Изнесохме ли оръжие?
- За Украйна - не. Иначе България изнася оръжие в 56 държави... (Зачита части от съдебните решения: В производството, т.е. делото, не са предоставени никакви доказателства за твърдените факти, поради което следва да се приемат за недостоверни спрямо Корнелия Нинова.) Добре бе, като сте такива мъже, ходите по всички телевизии, клеветите и плюете, изнасяте фалшиви снимки - ми идете в съда и ги покажете. Защо не донесохте нищо в съда? Свидетели, експертизи и нищо. Дайте една снимка как се товари самолет в Бургас на пристанището за Украйна. Много е хубаво с фалшива новина да оклепаш някого, но когато трябва да го докажеш... Знаеш ли, че едната снимка със самолет беше от Нигерия.
- Добре, не сме изнасяли за Украйна, вече вярвам. Но като изнесем за Полша, не е ли същото?
- Не, не е същото. Изнасяме, пак повтарям, за 56 държави. При този износ държавата, която купува, комисията изисква сертификат за крайна употреба. Полша ти казва: искаме да купим 5 патрона - ето ви документ, че са за нашето МВР и за нашата армия, и го предоставят по договора. Ти какво им казваш: няма да ви ги продам, щото може да ги изнесете в Украйна. Ти гледаш документи... Ние сме продали нещо на Полша, откъде да знаем по-нататък какво се прави. Ние нямаме и право да следим след това.
Защо твърдя, че това беше манипулация срещу БСП и персонално срещу мен. Нито един министър не може да си позволи да изнесе и един патрон. Защото в комисията влизат ДАНС, МВР, министър на отбраната, министър на външните работи, служба КОС - всички тези министерства и служби се подписват и чак тогава идва при министъра на икономиката. Защо никой не им зададе същия въпрос? Второ, с падането на правителството на Петков цялата истерия приключи. А служебният кабинет продължи същите договори, никой не ходеше да рови повече.
- Имаше и други изказвания от хора покрай Асен Василев: Корнелия забогатя покрай войната. Има ли Корнелия офшорни сметки?
- Нямам офшорни сметки, дай ми кой го е казал, за да влезе в тая папка... Държа да напомня, че ние настоявахме всичко, което ще се изнася, да минава през парламента, да бъде публично известно. Ако трябва - да четем тоя списък и в секретно деловодство, но да го има.

Със съкращения


Левите с послание за обединение

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 132

Няма да подкрепим Денков за премиер

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 132

Синдикатите готвят протести

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 132

Огнен ад в страната

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 132

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 91

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 82

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ