23 Май 2022понеделник05:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Н. Пр. Дун Сяодзюн:

Демокрацията не е патент на една страна

Зимната Олимпиада не е място за политически представления и манипулации, категоричен е посланикът на Китайската народна република

/ брой: 240

автор:Таня Глухчева

visibility 269

– Ваше Превъзходителство, Китай е страна-домакин на Зимните олимпийски игри през 2022 г. Какво означава да се организира подобно събитие в условията на пандемия?

– Зимната олимпиада е арена, на която спортистите преследват своите мечти, празник за любителите на зимните спортове и платформа за хората от цял свят да укрепят приятелството под олимпийския флаг. Мотото на предстоящата Олимпиада в Пекин – "Заедно за споделено бъдеще", съответства в значителна степен на концепцията за изграждане на общност на споделена съдба, която следва китайското правителство, и в условията на предизвикателствата от настоящата пандемия отразява общия повик на света към съвместни усилия в името на един по-добър утрешен ден. Уверен съм, че организирането на Зимните олимпийски и параолимпийски игри в Пекин ще покаже още по-ясно ценността на човешкото единство, жизнеността и международното сътрудничество, ще укрепи вярата на хората в това, че могат да си помагат едни на други, и увереността в глобалната солидарност за справяне с пандемията.   

Пандемията от КОВИД-19 е най-големият проблем пред провеждането на Зимната олимпиада в Пекин и антиепидемичните мерки са основен приоритет при подготовката. Винаги сме поставяли на първо място здравето и безопасността на всички участници, прилагаме в пълнота международни и местни механизми, разработихме детайлен план за превенция. Въведохме редица комплексни мерки за превенция и контрол, така че да сведем до минимум риска от внасянето на вируса от чужбина и да осигурим безопасността на всички участници и хората от местата, където ще се провеждат състезания. Както каза президентът на МОК Томас Бах, Зимната олимпиада през 2022 г. е "в добри ръце". Ние сме уверени, че, водени от олимпийския дух и с общите усилия на всички страни, ще успеем да подарим на света един икономичен, безопасен и завладяващ спортен празник, съдействайки по този начин за здравото развитие на международното олимпийско движение.  

– Ще повлияе ли Омикрон на Зимната олимпиада в Пекин? Възможно ли е Игрите да бъдат отложени в последната минута?

– Що се отнася до влиянието на Омикрон върху Зимните олимпийски игри, мисля, че сигурно ще има някои проблеми, свързани с превенцията и контрола, но, предвид опита на Китай в тази област, съм сигурен, че Олимпиадата ще премине гладко и успешно по план.

По-рано Международният олимпийски комитет, Международният параолимпийски комитет и Организационният комитет на Игрите обединиха ефективния опит в областта на превенцията и борбата с вируса с актуалните резултати от научни изследвания и възприеха важния опит от последните международни спортни събития, формулирайки заедно Ръководство за превенция на епидемията, в което се съблюдават шест основни принципа: за опростено провеждане на състезанията, дистанционна превенция и контрол, ваксинация, управление в затворен цикъл, ефективно отделяне, интеграция на превенцията и контрола, и се предвиждат специфични антиепидемични мерки. Второто издание на Ръководството ще има за основа първото, отчитайки промените в глобалната епидемична ситуация, ще внесе някои корекции в мерките за превенция и борба и ще добави повече детайли. Планира се то да бъде представено в края на тази година. Вярвам, че тези мерки могат да снижат риска и последиците от епидемията, и се надявам също, че целият персонал, свързан с Игрите, ще съумее в пълна степен да сътрудничи, съблюдава и изпълнява тези правила. 

И докато всички сме обезпокоени от мутиращите щамове, трябва също така да бъдем по-бдителни по отношение на "политическия" вирус, подриващ международното олимпийско дело, и по отношение на политизирането на спорта, подриващо интересите на спортистите от всички страни. Ние приветстване спортистите от всички страни, включително България, да се съберат през февруари в Пекин, и им желаем от все сърце добри резултати. 

– Наскоро САЩ, Канада и Австралия обявиха "дипломатически бойкот" на Зимните олимпийски игри в Пекин, а германски член на Европейския парламент също призова за подобни действия от страна на ЕС. Какво е мнението Ви по този въпрос?

– Зимната олимпиада не е място за политически представления и манипулации. Изфабрикуваната от САЩ лъжа на века, че в Синдзян – уйгурския автономен район, се провежда "геноцид", отдавна бе опровергана с факти. САЩ, Австралия, Великобритания и Канада свързват присъствието на свои правителствени представители на Зимната олимпиада с т.нар. въпрос за човешките права в Синдзян, от което Китай изразява силно недоволство и се противопоставя категорично. Вече е отправен официален протест. Споменатите страни използват Олимпийските игри за непопулярна политическа манипулация, самоизолират се и несъмнено ще платят цената за тези свои погрешни действия.

Съгласно олимпийските правила, представители на различните страни биват канени да присъстват на Игрите от местните олимпийски комитети. Дали някой от горните държави ще дойде в Пекин, за да приветства атлетите им, зависи от тях самите. Разбира се, Китай не е канил представители на правителствата на САЩ, Австралия, Великобритания или Канада да присъстват. И никой не се интересува дали те ще дойдат или не. Фарсът, че "никакви представители няма да участват", режисиран, ръководен и изпълняван от политиците, е продиктуван изцяло от техните собствени политически интереси и е преувеличение. Той няма да окаже никакъв ефект върху нормалното протичане на събитието.  

На 7 декември Международният олимпийски комитет излезе със заявление, че Олимпийските игри и участието на атлетите в тях е отвъд политиката. Неотдавна 76-ото Общо събрание на ООН прие резолюция "За изграждане на мирен и по-добър свят чрез спорта и Олимпийския идеал", като в нейна подкрепа се обявиха 173 държави, включително България. Това отразява напълно категоричната подкрепа на международната общност за Зимната олимпиада в Пекин. В допълнение, много страни, сред които отново България, нееднократно са се обявявали ясно против политизирането на спорта и Китай оценява високо тази позиция. Бих искал да кажа още веднъж, че Олимпийските игри в Пекин са изключително важно събитие за атлетите и почитателите на зимните спортове от цял свят, и те са техните главни герои. 

– Как оценявате глобалната среща за демокрация?

– Демокрацията е общочовешка ценност и право на всички народи, а не патент на една страна. Реализирането на демокрацията става чрез разнообразни форми, а не по шаблон. Използването на единен стандарт, по който да се мери многообразието от политически системи в света, погледът само от една перспектива към различните политически култури, са по същество недемократични.

В последно време видни политици и медии от различни държави отправиха критики към т.нар. среща за демокрация, организирана от САЩ, посочвайки, че тя няма нищо общо с демокрацията, а всъщност използва името й, за да я подкопае. САЩ чертаят линии по своите собствени стандарти, определяйки половината държави в света като "демократични", а другата половина като "недемократични". Сам по себе си този подход противоречи на духа на демокрацията и показва истинския замисъл на Съединените щати – да използват демокрацията като инструмент и оръжие за прокарване на геополитическата си стратегия и потискане на инакомислещите.     

Пред лицето на глобални предизвикателства като КОВИД-пандемията, климатичните промени, тероризма и възстановяването на икономиката, светът не се нуждае от подобна "среща за демокрация", която ще провокира разногласия и конфронтация, а от укрепване на единството и сътрудничеството на основата на целите и принципите, залегнали в Устава на ООН, от съблюдаване на истинска многостранност и съвместна работа за решаване на общите задачи. 

– Какво мислите, че ще се случи с Тайван?

– В света има само един Китай и Тайван е неразделна част от неговата територия. Правителството на Китайската народна република е единственото законно, което представлява Китай. Това е не само неоспорим обективен факт, но и основна норма в международните отношения и общ консенсус в международната общност.  

Тайванският въпрос е резултат от национална слабост и хаос и той определено ще бъде решен с нашето национално възраждане. Това сочи историческата еволюция на нацията ни и е обща воля на всички китайци. Мирното обединение на родината отговаря в най-голяма степен на общите интереси на китайската нация, включително тайванските ни сънародници. Ние следваме принципа за "един Китай" и "Консенсуса от 1992 г.", категорично сме против сепаратистки акт на обявяване на "независимост" от Тайван, както и против вмешателството на външни сили. Ние сме търпеливи и сме готови искрено и последователно да работим за мирното обединение, но ако сепаратистките сили, стремящи се към "независимост", продължат с провокациите и доближават или дори пресичат червената линия, ще ни се наложи да вземем решителни мерки. Никой не трябва да се съмнява в твърдата решимост, воля и способност на китайския народ да защитава националния суверенитет и териториалната цялост на страната си. Историческата задача за пълното обединение на Китай със сигурност трябва и може да бъде осъществена.   

– Какви решения бяха взети на Шестия пленум на 19-ия Централен комитет на Китайската комунистическа партия?

– Шестият пленум се състоя във важен исторически момент, в който отбелязахме вековния юбилей на Китайската комунистическата партия и реализирането на първата от целите за двете стогодишнини, а именно всестранното изграждане на общество със средно ниво на благосъстояние, и се отправяме към втората – превръщането на Китай в модерна и силна социалистическа държава. На пленума бе обсъдена и приета "Резолюция за основните достижения и историческия опит в стогодишната борба на партията" и бе взето решение за свикването на 20-ия партиен конгрес през втората половина на 2022 г. 

Приетата от пленума резолюция дава научен отговор на въпросите как бяха постигнати успехите в миналото и как те могат да продължат в бъдеще, включително значението, великите достижения и важният опит от вековната борба на Комунистическа партия на Китай. Сред тях бих искал да откроя придържането към десет принципа: ръководна роля на партията, върховенство на народа, теоретично новаторство, независимост, следване на собствен път, стремеж към мир, иновативност, кураж за действие, подкрепа за единния фронт и самореформиране. Системата на тези десет принципа е цялостна и взаимосвързана, разкривайки в дълбочина основния път на Комунистическата партия на Китай към съхраняване на нейната прогресивна природа, вътрешна чистота и неизменна позиция в авангарда на времето. Това е духовно богатство, създадено от Комунистическата партия на Китай и китайския народ, и ние трябва да се грижим за него, да го съхраним за идните поколения и постоянно да го обогатяваме и развиваме в съвременната практика. 

Макар Китай и България да имат различни политически системи, история и култура, и двете страни считат за своя мисия да работят за повишаване благосъстоянието на своите народи, и двете се придържат към общочовешките ценности за мир, развитие, справедливост, демокрация и свобода. Стоейки на нова отправна точка в историята, Китай е готов постоянно за укрепва обмена с България в различни области и да работи за общия напредък, да съдейства за разширяване на двустранните отношения и повишаване благосъстоянието на двата народа.

 

 

 

Н.Пр. Дун Сяодзюн искрено се възхищава на красивата българска природа и пожелава успех на спортистите ни на Зимните олимпийски игри в Пекин догодина

Снимка Личен архив

 


 

 

 

 

 

Превозвачи отстъпват за тол таксите

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 96

Тръгва онлайн анкета за проблемите на бизнеса

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 96

Най-сетне закриват ДПК

автор:Дума

visibility 324

/ брой: 96

Най-после

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ