27 Юни 2022понеделник04:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Интервю

Димитър Маргаритов: Ще има незабавни глоби за нелоялни търговци

Започват масирани проверки за спекулации с цените на олиото, заяви председателят на Комисията за защита на потребителите

/ брой: 48

автор:Нора Стоичкова

visibility 1647

Интервю на Нора СТОИЧКОВА*


  • - Г-н Маргаритов, какво предприема Комисията за защита на потребителите (КЗП) по отношение на спекулациите за рязко поскъпване на олиото?

- Започваме проверки в цялата страна в търговски обекти и вериги с цел да установим действителното състояние на пазара. Включително оферти са отправени към потребителите с рекламни брошури или информационни бюлетини. Проверяваме складовите наличности, както и дали търговците могат да изпълнят ангажиментите си към потребителите. Когато обявяват, че стоката е налична и е на определена цена, това да се случва в рамките на рекламните кампании, които са обявили. Там, където бъдат установени изкривявания на пазара, като нелоялните търговски практики, незабавно ще бъдат налагани санкции.   

- Нормална ли е цена от 7,50 лв. за литър олио?

- От това, което имам като информация, виждам, че има достатъчно производствен ресурс, който не налага такова рязко поскъпване на олиото. Освен това няма никакви други извънредни ситуации, които да са довели до повишаването на търсенето и изчерпване на количествата. По-скоро това е опит за изкуствено завишаване на цените, както и опити

да се задържат количества по складовете

за да се постигне тази цел. Затова трябва и всички други институции, които имат компетентност по този въпрос, да направят задълбочени проверки. 

- Ще има ли санкции за източника на информация - този път ударът дойде от един от производителите на олио?

- Това не е в нашата компетентност. Не можем да изследваме как по веригата се натрупват тези допълнителни печалби, за които няма пазарна логика. Но тези функции, които имаме по закон, ще изпълним до край. Ще държим сметка на търговците на дребно, ако не изпълняват ангажиментите си към потребителите. Ще има незабавни глоби. 

- Как ще се отрази ембаргото върху вноса на енергоизточници от Русия на цените и стоките у нас?

- Отправната точка на нашата дейност като комисия е защита на потребителите. Всички действия, които водят до повишаване на цените на стоките и услугите от първа необходимост, удрят тежко хората. Така че възможните ходове срещу тези флуктуации на цените трябва да бъдат подкрепени. Разбира се, България участва в международни формати, които предопределят част от решенията, но не би трябвало да се рискува  стабилността у нас. Такава е позицията и на висшето държавно ръководство. Крайната цел е да не се стигне до поредно изкуствено напрежение на пазара и повишаване на цените.  

- Миналата седмица имаше такъв случай с горивата, провокиран и спонсориран от ГЕРБ-СДС.

- Аз самият пътувах по празниците и видях с очите си смущаващи неща - на някои от бензиностанциите половината колонки бяха затворени и това образуваше опашка от три коли, която 10 минути не помръдваше. Възниква основателният въпрос защо? Иначе по отношение на мълвата, че било изчерпано горивото, бих казал, че не забелязах същото младежко дръзновение, което видяхме на онази пресконференция на ГЕРБ-СДС, по отношение на други аналогични случаи преди. Напрежение по бензиностанциите настъпва винаги, когато има повече празнични дни и трафикът се увеличава. 

- Това не е било превръщано в паника из социалните мрежи, защото не е било изгодно политически за управляващите от ГЕРБ тогава. Не е тайна, че е в ход операция по дестабилизацията на това правителство с всякакви способи, които удрят по националната сигурност и по джобовете на всички ни.

- Да. Тази теза се потвърждава и от нашите проверки. Направихме в последните дни около 200 в различни бензиностанции, включително и в търговските вериги по цялата страна, включително и там, където има само една бензиностанция в населеното място. Видяхме, че нещата са доста спокойни - горива има в достатъчно количество, което показва, че

цялата истерия е била предизвикана изкуствено

Така че няма абсолютно никаква причина да се вдигат цените или да се говори, че има недостиг на горива. Освен това цените се движат в границите отпреди паниката на пазара. На много малко места в страната установихме нередности при обявяването на цените. Ситуацията не предполага да се стига до екстремно повишаване на цените, на което бяхме свидетели миналата сряда вечерта. 

- Кой спечели от тази паника?

- Никой не спечели, защото в крайна сметка увеличението беше за кратко време и няма как припечеленото да осигури спокойствие за месеци напред. Предстоят много сериозни предизвикателства за всички. Особено ако се усложни международната обстановка и се затрудни доставката на гориво. Ето тогава тези, които сега се изкушиха да спечелят от паниката, ще се затруднят наистина. Като председател на КЗП смятам, че във форсмажорни ситуации като днешната или като пандемията мерките, които трябва да се предприемат от държавата, трябва да са насочени към нормалното функциониране на всички системи.

- Какви са те?

- Смятам, че е добре да се помисли отново върху идеята на БСП от 2020 г. за

въвеждане на пределни цени

на стоките от първа необходимост в малката потребителска кошница. Ако си спомняте, при първата пандемична вълна БСП внесе законопроект по тази тема. Той дори беше приет, подкрепен и от ГЕРБ. Предвиждаше се да се сложи таван на цените - средно аритметично на величините за 3-месечен период. Целта беше да не се стигне в условия на пандемия до изкуствено увеличаване на цените. И всъщност идеята беше, че по този начин не би трябвало да се стига до изкуствено завишаване на тези цени. Последва вето, след това не бяха прегласувани текстовете, така и не влязоха в сила. Може би донякъде и оправдано. 

- Назрял ли е моментът за таван на цените на основните стоки?

- Ако се наложат пределни цени, това означава, че печалбата за търговците ще бъде ограничена. Моментът наистина е назрял. Опасно е да не се стигне до нещо друго.

- Дефицит на стоки?

- Винаги е възможно да се случи. Затова мерките трябва да бъдат задължително съчетани с административно-наказателна отговорност за лица, които съзнателно укриват или отклоняват стоки. Между другото, до 1999 г. в България е действал

Закон за борба със спекулата

Той е приет през 1990 г., така че не е било още от времето на социализма. 

- Помним тия времена на "шокова терапия".

- Този закон е приет в условията на пазарна икономика, макар и току-що прохождаща. И там е търсен именно такъв баланс: от една страна, когато има някакви лимити на определянето на цените, те естествено трябва да бъдат спазвани, а от друга - това да бъде съчетано с наказуемост на действията, които водят до съзнателно укриване на стоки, които са налични, но търговците не ги пускат, защото изчакват времето, в което тези стоки ще могат да бъдат реализирани на по-високи цени. Не казвам, че трябва да бъде върнато това законодателство, или че трябва да се въведат незабавно тавани на търговските печалби. Но определено сериозните ситуации от последните две години показват, че трябва да се обсъдят всички възможности, които виждаме, че други държави в ЕС възприемат.

- Кажете ни - ще има ли наказани виновни? Не само по този случай, но и за спекуланти и нелоялни търговци.

- В тази извънредна ситуация, специално в този бизнес, се налага усещането у потребителите, че сравнително лесно може с едно щракване с пръсти изведнъж цените на всички бензиностанции да се променят. И това само по себе си е доста странно. Така че трябва да се изследва докрай въпросът за евентуалното

наличие на съгласувани практики

на този пазар. Ако такива бъдат открити, за разлика от глобите, които КЗП налага - докъм 30 000 лв., то там нещата са сериозни. Санкциите, които може да наложи КЗК за съгласувани търговски практики, са процент от оборота. А търговците на горива определено не могат да се оплачат от липса на големи обороти. Задължително проверката на този пазар трябва да стигне докрай. Отделно от това, нашата комисия продължава да следи дали се спазват изискванията на потребителското законодателство и където има нелоялни практики, санкции ще бъдат наложени незабавно. Ще продължим да правим необходимото, за да помогнем на хората да се чувстват малко по-спокойни в тези трудни времена.

* БСТВ

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ