17 Април 2024сряда18:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Докога спекулантите ще управляват държавата?

Ако проблемът за цените и ценностите е глобален, за България е направо фатален

/ брой: 222

автор:Любомир Котев

visibility 2316

Обичам знаменитата мисъл на знаменития Октавио Пас: "Пазарът знае всичко за цените и нищо за ценностите!" Обичам я, защото е не просто находчив афоризъм, а същинско проникновение. Пазарът наистина не знае нищо за ценностите, а още по-страшното е, че не желае да научи нещичко. На пазара, най-общо казано, му харесва пазарният фундаментализъм, който е все по-очевиден, особено по нашите земни ширини, колкото и да го покриват или прикриват. Често повтаряната мантра, че свободният пазар, видите ли, налага тъкмо тези цени, отдавна е посрещана къде с притулен, къде с явен присмех, пък и с гневни подмятания дори от довчерашните наивници.
Вече всички проумяха, че уж свободният пазар, съешен с нашенската търговия, ражда спекула, гешефт и развала. Уж свободният, казвам, а и повтарям, защото не е свободен пазарът, приклещен от безскрупулните спекуланти. И най-задръстеният предприемач, а и най-почтеният, за жалост, дори ако се съпротивляват някое време, от тъпота или заради морални угризения, в крайна сметка омаляват. Ненормално високите печалби, освен всичко друго, са ефикасно лекарство за нечистата съвест, успокоително за изневерилия на обществения и личния морал предприемач.
А изневярата, твърдят запознати, е повече от фатална, защото веднъж ограбваш безскрупулно бедняците и ги правиш още по-бедни, а сетне се отплащаш някому и правиш по-богати богаташите. Няма как да се откопчиш от този дяволски кръг, естествено, щом имаш належаща нужда и от калпавото законодателство, и от активни лобисти, за да умножаваш печалбите си. Въобще, ясно е като бял ден, не от вчера, че ако проблемът за цените и ценностите е глобален проблем, разтревожил не на шега човечеството, за нас е направо фатален. Защото ако тъкмо той в най-голяма степен провокира световната криза, пак той направи животеца ни съвсем мизерен. Ние сме нещастниците, орисани от зла орисница, да живеем сред тарикати, които минават за успешни бизнесмени и свестни хора, въпреки че гешефт и сделка според тях са едно и също нещо. Не знам от наглост ли го правят или от простотия, но инак знам, че в цивилизованите страни и на децата е известно, че гешефтът е действително сделка, само че нечиста, непочтена, користна.
Такава е комай всяка втора сделка у нас, ако не е и по-безнадеждно, та затова е най-корумпиран, най-окаян и най-аморален нашият уж свободен пазар. И това не са празни приказки, а тъжна реалност, твърде осезаема, направо релефна напоследък, когато всички разбраха, че

бензинът е най-скъп в най-бедната страна

Най-сетне всички разбраха простичка и тъжна, и стара истина, защото е така отдавна. От много години ненаситните спекуланти и техните платени медии убеждават лековерните, че бензинът ни бил най-евтин в Европа. И това наглед действително е така, но се пропуска същественият факт, че номинално по-евтиният с няколко евроцента бензин у нас се плаща от хора, които вземат десетократно по-ниски заплати. В учебниците по политикономия пишеше, че подобни абсурди са невъзможни, защото пазарът търси своята стабилност. Нашенският абсурд обаче е нещо очаквано, щом е и неуморим, и недосегаем нашенският гешефтар. Още по-страшното е, че развалата ражда развала.
Близко е до ума, че щом са тъй непосилни цените на бензина, той ще се краде, че ще се ширне контрабандата, че ще се пръкнат още шарлатании, че ще погинат още ценности. Те погиват направо неправдоподобно, всеки Божи ден, а и става по-страшно. Абсурд върху абсурда, някакво абсурдно градиране на абсурда е, че тъкмо тук най-скъпият бензин стана още по-скъп. Цената на петрола падна двойно, което в цивилизованите страни закономерно се отрази на цената на бензина, който поевтиня чувствително, докато тук подобно нещо не се случи. Тук, ако се вдигне цената на суровия петрол, дори най-незначително, цените тутакси скачат, но като падне дори драстично - едва помръдват. И това не е най-страшното. Непредвидима е реакцията на родния спекулант, защото виси над всички ни угрозата утре, когато цените на петрола отново скочат, да хвръкнат във висините и родните цени.
Непредвидима е реакцията на родния спекулант, защото е предвидима и най-очаквана реакцията на родния политик, който обикновено опазва спекулата и беззаконието, от които богатее. Правителството, каквото и да е то, обикновено е заложник на отдавна установените порочни практики, генериращи корупция навсякъде и във всичко.
Ощастливени сме не само като плащаме най-скъпия бензин в Европа, но и като

пътуваме по най-скъпите магистрали

които ще ни излязат през носа, ако трябва да плащаме за тях утре. И в този случай политикономията е безпомощна, ако трябва да докаже как асфалтът у нас е няколко пъти по-скъп от този в Норвегия, след като там са далеч по-скъпи и работната ръка, и материалите. Корупция има навсякъде, но такава като нашата е направо немислима в цивилизования свят.
По-категоричен бих бил вчера, защото май не е немислима вече чудовищната ни корупция и там, в добрата стара Европа, щом не правят нищо, за да поозаптят разпасалите се нашенци-гешефтари. Чувството за безнаказаност вирее тъй добре на родна почва и заради това, че страхът от Европа се оказа напразен, а и абсурден, щом Европа санкционира страната, т.е. отново мизерстващия народ, а не мошениците. Биха могли да се намерят достатъчно ефективни механизми в Европейския съюз, които да бъдат надежден коректив за нашенския гешефтар. Европа би могла да спаси достойнството на свободния пазар и е длъжна да го стори във време, когато то е сериозно разколебано, вече не само у нас. Сериозно разколебано, подчертавам, защото ширналата се спекула е всеобхватна, абсурдна и като мащаб, поразяваща всяка сфера, дори най-деликатните.
Очевидна е напоследък вече вихрещата се, но все пак едва прохождаща спекула с

цената на хляба

щом тъй масирано се обяснява, че не бива да очакваме намаление. Носи се от девет кладенеца вода, но мръсна, застояла, за да се докаже недоказуемото, като оправданията са дежурните - за цената на електроенергията и пр. А инак реколтата е повече от добра. Не само у нас. Житото е с отлично качество, което закономерно води до чувствителното му поевтиняване на световните борси. Само че ако житото поевтинява там с 30%, каквито са очакванията, у нас бихме се радвали, ако хлябът поевтинее и с 1%, но малцина вярват, че можем да дочакаме подобна радост. По-скоро бихме дочакали поредния рязък скок нагоре утре, когато се вдигне цената на хлебното зърно по световните борси.
Пазарът, за жалост, знае всичко за цените със сигурност, но нищо за ценностите. А и не ще да знае, което е още по-страшно! А още по-страшното е, че не ще да знае нищо не само за ценностите, но и за цените, никой у нас, щом дори в тези предизборни дни политиците нехаят. Грандиозният скандал с цените на бензина нито ги стресна, нито освести. Те очевидно вярват, че тъй удобното за тях статукво е стабилно, циментирано, желязно, че им позволява не само да търпят нетърпимите безобразия, но и да ги умножават. Това и правят дори и най-безобидните сред тях, ако не с друго, то поне като лъжат за пореден път мизерстващия народ или мълчат...


Протест срещу високите цени на горивата
Снимка Благовеста ЦВЕТКОВА


Реколтата е добра, цената на зърното е рекордно ниска на световните пазари, но хлябът у нас няма да поевтинява


Производители протестират заради незаконния внос на зеленчуци и плодове, който с ниски цени убива родната продукция

България трябва да се откаже от плоския данък

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 73

Правителството взе 200 млн. лв. вътрешен заем

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 73

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

БАКБ купува Токуда банк

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 73

Киев провокира риск от ядрена катастрофа

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 73

Израел търси умен отговор срещу Иран

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 73

Китайската икономика надмина очакванията

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 73

Започна наказателно дело срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 73

Мътилката

автор:Александър Симов

visibility 290

/ брой: 73

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 73

Правим голямо ляво патриотично обединение

visibility 317

/ брой: 73

Обида за дипломацията

visibility 256

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ