04 Октомври 2023сряда22:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Драма за милиарди

Преглъщам пред перспективата след петилетка да съм на тъмно и студено, затрупан от фина прах и без вода

/ брой: 12

автор:Любомир Калев

visibility 2473

Енергийна драма - газово-електро-водна - кънти в ефира и мрежата свободна.

На 4.12.2019-а премиерът Бойко Борисов (Б.Б.) успокои Цветанка Ризова: "Открихме връзката с Турция (11 км), с всички измервателни и подстанции". Кризата от 2009-а няма да се повтори. На 8-и в "Неделя 150" председателят на ПП АБВ Румен Петков (Р.П.) и проф. Атанас Тасев (А.Т.) поспориха умишлено ли бавим "Балкански поток", както Путин ни нарочи в Сочи. Евролоялност, закъсняла обществена поръчка, година, минала в обжалвания, копачът и тръбодоставчикът се разбрали "зад кадър". Несъобразяване с "времевия хоризонт", строителство "в спешен порядък", вихрушките "случа" и "по отношение" ме вдигат като Ванга.

Иван Костов отказал "Синия", дуетът Борисов-Станишев заприщил "Южния" ("щото на некви бандюги от оня край на света не им било на аванта", сърди се форумът) и 200 млн. губим от такси за пренос по "Трансбалканския" на 16 млрд. кубически метра газ за Турция, занарежда Р.П.

Сръчкан, Б.Б. инспектира нежеланото

"продължение на втората тръба на "Турски поток", защото, като задоволява 18% от газовите й потребности, "Русия упражнява влияние и разделя Европа" (Дейвид Хейл). 12-те автоматични заваръчни станции на "Аркад" осигуряват по 5 км на ден и газ, въпреки резервите на Р.П., ще профучи до края на май, но "ще си платим и за любовта към евроатлантизма", бъбрят си форумци, глухи за успокоенията, че ще бъде засегната само нова тръба през Черно море до българския бряг. Интерконекторът "в посока Зайчар" и двата американски компресора по 308-те км до Сърбия ще закъсат за резервни части, ако производителите им влязат в забранителен списък. Такъв отрицателен ефект от присъствието на Б.Б. при откриването на "Турски поток" допусна в "Още от деня" на 8.01.2020-а енергийният експерт Васко Начев.

В "Денят on air" на 9-и той предположи и причината за раздразнението на Путин. Докато строим "Балканския", "Газпром" ни плаща за спрения през Украйна газов транзит към Турция. Опрости ни и 900 млн. евро загуби от спирането на "Южен поток". Пестим и 70 млн. от такси през Румъния, тъй като нашите 2,9 млрд. кубически метра (пазарът ни може да поеме най-много 3,3-4 млрд. кубически метра) влизат от 1-ви през "Странджа 2". Без такса и на цената при Исакча, продължава А.Т. Но пак Русия диктува откъде да минава газът й, недоволства Руслан Стефанов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

От "Турски поток" нагнетяваме за Гърция и Северна Македония, връщаме компресиран газ и на ликвидния турски пазар; обърнахме потока на север, можем да поемем повече и по старото трасе, но бързаме с новото, за да получим 400 млн. лв. от пренос на 3 млрд. кубически метра към други страни, пояснява на 5-и в "Неделя 150" изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

И с новата платформа 

за двустранна търговия на "Газов хъб Балкан" ЕАД сме зависими от руския газ. Да беше и американският с 30% по-евтин, щяхме да зависим от него. Диверсификация - да, щом и втечненият поевтинее. На Полша го доставят като американски, ще влиза у нас през Александруполис, с танкери от терминала на "Ямал СПГ", огромен завод за втечнен газ на едноименния полуостров в Карско море. Оттам потеглят по 33 000 тона на денонощие. По Северния морски път Русия превозва енергоносители с атомни ледоразбивачи.

През Украйна, по тръба от съветско време, вече спомагателна и резервна, минава 40% от руското влияние. Бори го щатската "икономизирана политика". Разходите за санкциите срещу "Турски" и "Северен поток 2" (замразяване на авоари, блокиране на трансакции, глоби, отказ на визи и недопускане до американския пазар) са в $738 - милиардния бюджет на Пентагона - $330 млрд. по време на Виетнамската война, сега - десеторно над руския.

Припомних си борбата с упадъчното западно влияние. Безуспешна - по икономически причини. Днес сме "в ситуация на" рокада. "Олсийс" ще тръбополага в Мексиканския залив по американски проект, "Газпром" ще довърши германския - последните 200 км по дъното на Балтийско море. Нищо ново. С всички сили пречеха и на "Северен поток". И на Кримския мост, но на Бъдни вечер влак номер 7 потегли от Санкт Петербург и по Коледа спря в Севастопол.

Изкопаемите горива са отживелица 

ТЕЦ-овете ни бързо трябва да минат на синьо гориво, а не да горят боклуци. За форума "зеленият пакт, зелената сделка, климатичният и въглеродният неутралитет" са 15-годишни напудрени фрази, но положението е на кантар. След пет години парниковите газове трябва да са 100 г на киловатчас, а "Марица Изток 2" изпуска 1,4 кг. 35 млрд. евро в бюджета на ЕС са за изоставащите с въглищно електропроизводство. Нужни са трилиони, а Европейската инвестиционна банка обещава 100 млрд. зелени инвестиции.

Докато Урсула фон дер Л. се прави на Грета Т. (иска да е личност на годината, хихика форумът), захраниха с каспийски газ тръбата през Румъния, тръгна "Силата на Сибир". 3а 300 км от Якутия до Северен Китай и над трилион кубически метра газ за 30 години, Амурският газопреработващ завод заизвлича по-ценните компоненти, а плаващата 700-мегаватова АЕЦ "Академик Ломоносов" стигна бреговете на Чукотка. Дали стратегическото руско-китайско партньорство (стокообменът им ще надхвърли $200 млрд.) ще вразуми САЩ? Екстериториалните им санкции също могат да бъдат заобиколени.

Ножът е опрял до кокала, щом и Радан Кънев е "за" АЕЦ "Белене". Щяла да гарантира енергийния баланс след спиране на въглищните ТЕЦ-ове и ВЕЦ-овете ни при суша. Проект, покорно спрян през 2012-а, проточил се двойно, с бюджет, скочил тройно, но и президентът Тръмп, подготвен от Майк Помпео, е съгласен. С турбина "Арабела" и гориво на "Уестингхаус". Но форумът контрира тезата на А.Т. по Bloomberg TV: ядрената енергия намалява въглеродния, но увеличава радиационния отпечатък. Отработеното ядрено гориво се съхранява хиляди години в депо, струващо милиони. Преглъщам пред перспективата след петилетка да съм на тъмно и студено, затрупан от фина прах и безводие.

Нищожни инвестиции, колосални загуби

безконтролно източване за промишлени нужди. За десет години, при тройно увеличена цена на водата, са подменени 6,5% от тръбите. Цената на полувековната безстопанственост набъбна до 12 млрд. Шокирани прокурори тепърва ще нищят ползата от скъпия подводен ремонт на "Студена"-та язовирна стена (32 млн.) и харченето на 500-те млн. за ремонта на всички язовири.

За да усвоява европари, "лошият стопанин" обединява в холдинг фалиралите водни дружества. Със 70% течове по 70% етернитови тръби на 65 г. (26 000 от необходимите 30 000 кубометра на ден се губят) и 13 млн. лв. вземания, задълженията на "ВиК - Перник" са 90% от приходите му, а 60% от разходите на "ВиК - Добрич" са за електричество. Хидролози твърдят, че вода има, но губилищата са много и без специализирани организации за изпреварващи проучвания и проекти (Комитетът по геология, "Водпроект" и "Водоканалпроект" бяха първите жертви) държавата не може да управлява водния сектор. Безнадеждно амортизираната ВиК мрежа ще разпилее и 4-те млн. кубометра, които плитки сондажи при опашката на яз. "Студена" ще извличат от подземния карстов басейн с площ 17 квадратни километра и обем 60-90 млн. кубометра, според алтернативния план на проф. Костадин Щерев, разпитван в "Преди всички" на 19.12.2019-а. "За да се успокоят хората, като видят, че се работи", Б.Б. подменя в движение 80 км тръби и ремонтира пречиствателните станции на Перник. Покрай 30-те, между капките се шмугнаха и 55 млн. за нов правителствен самолет. 

Не с "финален въпрос", завършвам с надежда новинарския си крос. Станислав Стратиев разреса българската участ и ни остави да се оправяме с българския модел. Дано общият ни английски не ни насади на най-лошия вариант.

България с най-голям дял на сивата икономика в ЕС

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 191

Бюджетът продънен с близо 800 млн. лв.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 191

Искат намаляване на производството на мляко в ЕС

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 191

КЗП с още актове към фирмите за бързи кредити

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 191

Земетресение в турския окръг Хатай

автор:Дума

visibility 308

Брюксел размразява парите за Унгария

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 191

Първите дипломати на ЕС се събраха в Киев

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 191

Интелектуален фашизъм

автор:Александър Симов

visibility 306

/ брой: 191

ГЕРБ в София - управление на неизпълнените обещания

автор:Деси Велева

visibility 308

/ брой: 191

Тиражирани заблуди

visibility 239

/ брой: 191

Заедно ще направим Троян по-млада, по-умна, по-зелена община

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ