27 Юни 2022понеделник14:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Древните тайни и митовете за чая

/ брой: 99

автор:Дума

visibility 14

Чаят е напитка с хилядолетна история, затова около нея са създадени много митове. Каква е оптималната температура за запарване на чай? Грешка ли е да го варим? Има ли прах в пакетчетата чай? Вреден ли е допълнително ароматизираният чай? Краткият отговор на тези въпроси е: всичко зависи от сорта и качеството на чая. По-добре е някои видове чай да се приготвят с малко затоплена вода (до 70 градуса), за да се получи деликатна, леко сладка напитка. Прекалено горещият може да го направи тръпчив и горчив, обяснява Юлия Малишева, водеща на чаени срещи в Института Конфуций към Руския държавен университет.

Денис Ковешников, съосновател на клуба "Чаена работилница", също посочва, че няма строги правила, но има и тънкости по отношение на колекционерските сортове. "Древният "Чаен канон" препоръчва кипене на водата, който китайците наричат "звука на вятъра в боровете". Тази температура на водата е около 90-95 градуса", казва експертът.

Андрей Шипулин, автор на проекта "Чай 108", смята, че е по-добре зеленият чай да се запарва при 85-90 градуса, черният - при 95-100 (подходящ и за ароматизираните видове), а улонгът - при 100. По принцип колкото по-нежен и млад е чаят, толкова по-ниска е температурата.

Изобретяването на торбичката за чай се приписва на търговеца Томас Съливан. През 1904 г. той изпраща на клиентите си мостри от новите чаени сортове, които продава, като опакова листата в копринени торбички. Клиентите решили, че това е начинът за приготвяне на напитката.

Черният, зеленият, улонг, белият и червеният чай се произвеждат от едно и също растение - дървото Camelia sinensis. Единствената разлика е в обработката на листата му, съобщава БГНЕС.

Не се очаква поскъпване на хляба, захарта или олиото

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 122

Рекорден брой участници в празника на черешата в Кюстендил

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 122

30% ръст на чуждите туристи по Черноморието

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 122

Следващите санкции удрят руското злато

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 122

РСМ може да не получи ново предложение

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 122

Солун влезе в червената КОВИД-зона

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 122

Изпитът като стрес

автор:Деси Велева

visibility 231

/ брой: 122

(Д)Еволюция

автор:Таня Глухчева

visibility 177

/ брой: 122

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ