20 Април 2024събота23:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Двуличностно управление

/ брой: 186

автор:Николай Слатински

visibility 2783

Журналистически, спортни, бизнес, финансови и подобни разнопосочни страсти пречат да се види главното в картината и не позволяват на хората да прозрат какво се случва, за да дадат отпор на случващото се у нас.
В държавата ни се установява двулично, т.е. двуличностно управление - в смисъл на управление на две лица. Единият върви напред с големите пари, другият - с голямата власт. Този, който върви с големите пари, чрез тях получава голяма власт. Този, който върви с голямата власт, чрез нея получава големи пари.
Това е тоталитарно управление, независимо чрез каква фасадна демокрация се прикрива, с какви неправителствени организации като че ли спори и при помощта на какви исторически компромиси се легитимира.
Когато това двулично, т.е. двуличностно управление набележи някого (завод, фирма, вестник, футболен отбор, собственик на недвижим или движим актив с голямо значение и стойност) и му вдигне мерника, то хвърля срещу него конкретна държавна институция и й нарежда да го смачка.
Потърпевшият, извадил малшанса да бъде набелязан и да му бъде вдигнат мерника от въпросното тоталитарно управление на големите пари и голямата власт, е принуден да води на практика война срещу държавна институция, т.е. срещу държавата. А никой не е в състояние да спечели каквато и да е било битка срещу държавата. Още повече срещу държавата, която е превърната в послушен и покорен инструмент на едно ново тоталитарно управление, контролиращо парламент, правителство, съдебна система, медии.
Изходът от подобна битка на набедения с държавата е ясен и предрешен. Така двуличното, т.е. двуличностно управление употребява конкретната държавна институция, а това означава, че то употребява държавата, измива си ръцете с нея и остава зад сцената, зад кулисите, демек – така реши съответната държавна институция, а значи – така реши държавата, така реши законът!
Още римляните са знаели, че по-страшно от беззаконието е избирателното, репресивно, наказателно, егоистично мотивирано използване на законите. При беззаконието разумното общество би могло да регулира някак функционирането си чрез обичаите, ценностите, религията, нравствеността, традицията и др.
При избирателното, репресивно, наказателно, егоистично мотивирано използване на законите държавата се превръща в репресивна машина, в топор в ръцете на реално държащите властта, в гилотина, която се храни със съпротивляващи се, с протестиращи, недоволни, почтени, съвестни, будни хора.
Единствената утеха е, че който какъв топор вади, от такъв топор умира. И че когато гилотината се превръща в инструмент на властдържащите, тя рано или късно отсича и техните глави.

ФЕЙСБУК, със съкращения

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ